PROTESTERTE MOT REGJERINGA: Feyisa Lilesa fryktet for livet etter denne gesten. Nå lover myndighetene en «heroisk velkomst». Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS
PROTESTERTE MOT REGJERINGA: Feyisa Lilesa fryktet for livet etter denne gesten. Nå lover myndighetene en «heroisk velkomst». Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNISVis mer

I går fryktet han for livet dersom han returnerte til Etiopia. Nå lover myndighetene en «heroisk velkomst»

Feyisa Lilesa sto opp for Oromo-folket.

(Dagbladet): Etiopiske Feyisa Lilesa tok sølv under herrenes maraton i Rio-OL. Da han kom i mål hevet han armene over hodet og krysset dem, en gest i solidaritet for Oromo-folket som er svært truet i hjemlandet.

I et intervju innrømmet etioperen at han fryktet for livet til kona og deres to barn og håpet å få godkjent visum i Brasil, Kenya eller USA. Men han var også redd for hva som ventet ham selv i hjemlandet.

- Jeg tror virkelig at jeg vil bli drept. Eller satt i fengsel, sa Lilesa i en sak Dagbladet omtalte i går.

- Har sikret sølvmedalje for landet

Det er fortsatt ikke klart om Lilesa returnerer til Etiopia etter Rio, men nå lover en representant for myndighetene at Lilesa ikke vil bli straffeforfulgt i hjemlandet når han kommer hjem, og forteller at maratonløperen vil få en «heroisk velkomst».

Det skriver den amerikanske avisa Boston Globe, som også skriver at flere familiemedlemmer av Lilesa sitter i fengsel og risikerer å bli drept dersom de snakker om demokratiske rettigheter.

- Lilesa vil ikke få noen problemer for sitt politiske syn. Dette er tross alt en utøver som sikret en sølvmedalje for landet sitt, sier myndighetenes talsperson, Getachew Reda.

Nær alliert av vesten

Oromo-folket Lilesa står opp for, er hans eget folk. De er en etnisk gruppe som utgjør rundt 30 millioner mennesker i Etiopia, og er dermed den største etniske gruppa i landet.

Ifølge Lilesa er over 1000 Oromoer drept de siste ni månedene, men dette er ikke bekreftet. Humans Right Watch opererer med andre tall, som viser at over 400 er drept, mens titusener er arrestert og tusenvis er fengslet.

Amnesty International rapporterer om minst 5000 Oromoer som har blitt arrestert etter fredelige protester eller opposisjon til regjeringen i tidsrommet 2011-2014.

Ifølge Boston Globe er den etiopiske regjeringa en nær alliert av vesten, og er ofte anklaget for å dysse ned dissens. Til tider skal de også ha blokkert internett-tilgang i landet.

Avisa skriver også at etiopiske sikkerhetsstyrker skal ha slått, sparket og dratt flere demonstranter under en sjelden demonstrasjon i hovedstaden Addis Abeba tidligere denne måneden.