TRAMPEKLAPP: «Jeg har sett mange fotballarenaer trampeklappe eget lag til pause etter en fenomenalt utført første omgang. Men jeg har aldri sett en trener gjøre det», skriver Morten P om Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TRAMPEKLAPP: «Jeg har sett mange fotballarenaer trampeklappe eget lag til pause etter en fenomenalt utført første omgang. Men jeg har aldri sett en trener gjøre det», skriver Morten P om Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

I går var Fagermo supporter, neste gang Odd spiller i Europa er han klokere

Morten P kommenterer.

SKIEN (Dagbladet): Rosenborg vinner 3-0 over Steaua i Bucuresti, Molde slår belgiske Standard Liege 2-0 hjemme og Odd har giganten Borussia Dortmund på gaffelen med 3-0 etter 22 minutter. Det betyr ikke bare at vi har gode muligheter til å få to lag i gruppespillet i Europa League.

Det betyr at norsk klubbfotball har tatt grep og er bedre enn sitt dårlige rykte.

RBKs SEIER I Romania var et håp på en god dag. Det slo til. Moldes solide triumf litt mer overraskende. Mens Odds førsteomgang mot Borussia Dortmund var et sjokk.

Ikke minst for bortelaget.

For Odd var dette en gigantisk fotballkamp av historiske dimensjoner. For Dortmund var det første omgang av en match som først er ferdig torsdag til uka. Bortelaget trengte i utgangspunktet ikke risikere noe som helst denne kvelden. Bare kontrollere. Men når du slipper inn det første målet etter 16 sekunder, det andre etter 19 minutter og plutselig er 3-0 ned etter 22, da er det ikke mye kontroll å spore.

Bare panikk.

FOR DORTMUND FIKK panikk. Og du så det på dem. Ikke bare fordi Odd scoret hver eneste gang de kom. Men fordi Odd-trener Dag-Eilev Fagermo hadde snekret sammen en defensiv de manglet bevegelser til å bryte ned. Og slik ble ikke laget som spilte Champions League-finale for litt over to år siden, og som sesongåpnet Bundesliga med å slå Borussia Mönchengladbach 4-0 sist lørdag, den umiddelbare trusselen mange hadde fryktet.

Rett og slett fordi Odd var smartere enn dem.

UNDER JÜRGEN KLOPP tok Borussia Dortmund overgangsspillet til et nytt nivå. Det henger fortsatt ved dem selv om treneren nå heter Thomas Tuchel og balltrilling på tvers synes å være en betydelig del av det offensive spillet. Og nettopp derfor, fordi Dortmund måtte nektes kontringsmuligheter og bakrom for enhver pris, varierte Odd forsvarspillet fra frekt og høyt til ekstremt lavt, i etablert forsvar bare 35 meter fra eget mål.

Så lenge Odd hadde bein til å komme tett i ballfører fungerte det aldeles utmerket.

Men det er selvfølgelig forskjell på godt tippeliganivå og verdensklasse. Sånt forandrer seg ikke selv om det står 3-0. Og over 90 minutter vil selvfølgelig de beste ta alvoret inn over seg og løfte eget spill.

Mens de som aldri har vært i nærheten av nivået før de møtte det til avspark like selvfølgelig vil bli stadig mer slitne.

JEG HAR SETT mange fotballarenaer trampeklappe eget lag til pause etter en fenomenalt utført første omgang. Men jeg har aldri sett en trener gjøre det. Ikke i utlandet, og ikke her hjemme. Og vi kan sikkert diskutere hvor klokt det er at en trener oppfører seg som en supporter når gutta hans lykkes i alt bortsett fra en klønete keeperretur som ga bortelaget redusering, istedenfor å være først i garderoben med nødvendig ro, eventuelle grep og kloke formaninger.

Men ikke nå.

Det må bli en annen gang.

FOR ODD TAPTE ikke denne kampen selv om 3-0 ble til 3-4. De vant hjerter. Og de vant troen på at stegene laget har tatt kan fortsette marsjen. For det er ikke et engstelig fotballag som blant mange gode har en 17 åring som åpner kampen med å parkere backen sin, som har en helt enorm Olivier Occéan på topp og som har en høyreback som faktisk tror det er mulig å gjøre det han gjorde — dælje ballen i mål fra 35 meter.

Sånt gjør bare et godt fotballag.

Og når de orker mer blir de enda bedre.