FAR OG SØNN: Sigurdur Adalsteinsson sammen med sønnen Gylfi Sigurdsson foran et maleri av duoen. Foto: Privat
FAR OG SØNN: Sigurdur Adalsteinsson sammen med sønnen Gylfi Sigurdsson foran et maleri av duoen. Foto: PrivatVis mer

Historien om Gylfi Sigurdsson

I Gylfi Sigurdssons fotspor

Da Premier League-stjerna Gylfi Sigurdsson (28) var to-tre år gammel, var ballen det eneste han ville ha. Hvis du la fem-seks ting foran ham, valgte han alltid ballen. Alltid.

REYKJAVÍK (Dagbladet): - Dette er hvor Gylfi trente da han var yngre. Han spilte her da han gikk på skolen.

Det er en entusiastisk pappa som viser Dagbladet hvor sønnen Gylfi Sigurdsson spilte fotball som liten guttunge. Ved siden av skolen ligger en av øyas 130 ballbinger.

Sigurdur Adalsteinsson skal ha sin del av æren for at Gylfi Sigurdsson, Premier League-spiller og Islands aller største stjerne, ble profesjonell fotballspiller.

Et steinkast unna ligger det en stor kunstgressbane som har merket tidens tann. En ensom jogger er den eneste som tar banen i bruk denne kalde ettermiddagen. Før i tiden ble den hyppig brukt av Gylfi Sigurdsson.

- Han trente alltid ekstra. Alltid. Da han var yngre startet kanskje treningen klokka fire. Da hadde vi allerede trent i 2-3 timer. Så dro vi på trening. Han spilte overalt med ballen, sier Adalsteinsson.

OMVISNING: Faren til Gylfi Sigurdsson, Sigurdur Adalsteinsson ved fotballbanene Gylfi Sigurdsson trente på da han var liten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMVISNING: Faren til Gylfi Sigurdsson, Sigurdur Adalsteinsson ved fotballbanene Gylfi Sigurdsson trente på da han var liten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Adalsteinsson livnærte seg tidligere som fisker. Huset som Gylfi Sigurdsson vokste opp i ligger i et lite boligfelt.

- Det er greit. Vi får lov til å ta bilder.

Adalsteinsson har ringt på døra til de nye eierne for å få tillatelse til å filme den store eneboligen. En bolig som ble for stor for Adalsteinsson og kona, som derfor solgte den for to år siden og flyttet inn i noe mindre.

Etter en rask titt går turen videre til et lite varelager som Adalsteinsson leide for sønnen.

En kort kjøretur seinere og vi er midt i et industriområde. Det er lite som tyder på at det er mulig å spille fotball her.

- Det er 15 år siden jeg var her sist, sier Adalsteinsson.

Etter litt prøving og feiling finner vi fram til det han tror er riktig varelager. Adalsteinsson gestikulerer mot en stor port og forklarer at det bare er et nakent betonggulv på innsida.

- Vi trente på fart og teknikk. Det var ikke stort, men det var det vi hadde.

Her trente han Gylfi Sigurdsson på vinterstid før sønnen dro til klubben Breidablik som 13-14-åring. Det sier litt om engasjementet. Breidablik hadde bedre fasiliteter og en innendørshall som gjorde varelageret overflødig.

LEIDE VARELAGER: Sigurdur Adalsteinsson foran bygget han leide for at Gylfi skille få trene innendørs på vinterstid . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEIDE VARELAGER: Sigurdur Adalsteinsson foran bygget han leide for at Gylfi skille få trene innendørs på vinterstid . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nøkkelen til suksessen

Av de Dagbladet har snakket med var det ikke mange som trodde at Gylfi Sigurdsson ville bli så god som han har blitt. Før forrige sesong ble han solgt for i underkant av 500 millioner kroner fra Swansea til Everton.

Det er ikke en underdrivelse å si at Everton-spilleren alltid har et godt forhold til den runde ballen han lever av å spille med.

- Jeg trengte ikke å gi ham en ball, for da han var ung, rundt to-tre år gammel, var ballen det eneste han ville ha. Hvis du la fem-seks ting foran ham, valgte han alltid ballen. Alltid ballen. Ingenting annet. Så det var veldig lett å ta ham med på trening, sier faren.

Noe som kjennetegner islandske spillere er den sterke mentaliteten. Gylfi Sigurdsson er ikke noe unntak.

- Den var veldig sterk. Han var veldig fokusert. Han var sulten. F.eks. da han var 12 år gammel, kjørte moren ham til Reykjavík for å lære seg engelsk, fordi han skulle spille i England. Da han var 16 år gammel spilte han for Reading og folkene der sa at han snakket bedre engelsk enn de gjorde, sier Adalsteinsson.

Sigurdsson var innom engelske klubber som West Ham, Preston og Everton før han dro til Reading som 15-åring. Moren og faren ble med på flyttelasset til England. Broren, som blant annet hadde stiftet egen familie, og søstera ble værende igjen på Island.

- Vi leide et hus i Reading og jeg reiste mellom landene og jobbet litt og kom tilbake, men vi bodde der i fire år fram til han var 20 år. Det var nøkkelen til suksessen. Fordi det var folk på Island som snakket om at det ikke var det riktige valget; å ta en 15 år gammel gutt til utlandet. At det var bedre å la dem utvikle seg på Island og spille i førstedivisjon her og deretter dra ut. Så jeg gjorde ikke det de andre ønsket, sier Adalsteinsson, som var veldig trygg på eget valg.

EVERTON-GUTT: Gylfi Sigurdsson i Everton-utstyr som liten gutt etter et prøveopphold i klubben i 2001. 16 år seinere signerte han for klubben. Foto: Privat
EVERTON-GUTT: Gylfi Sigurdsson i Everton-utstyr som liten gutt etter et prøveopphold i klubben i 2001. 16 år seinere signerte han for klubben. Foto: Privat Vis mer

Veldig interessert

Dagbladet har også et møte med Ulfar Hinriksson, som er elitesjef i klubben Breidablik, hvor Gylfi spilte fra han var 13-14 år fram til han dro til England med foreldrene.

- Jeg trente Gylfi da han kom fra FH (Fimleikafélag Hafnarfjarðar journ.anm.) og jeg var hans første trener.

Hinriksson forteller at Sigurdsson først var spiss, men at han ble flyttet lavere i banen av mangel på fart. I stedet ble han omskolert til en fri rolle i tierrollen i Breidablik.

- Siden Island er et lite land, ble han noen ganger invitert til bursdagsselskap. I stedet for å være med de voksne, dro han ut i hagen og trikset eller spilte andre ting med barna. Det er mer slik han er. Du kan ta vekk pengene, du kan ta vekk glamouren, og han ville fortsatt spilt fotball. Det er kjærlighet for spillet og fotballen han alltid har hatt, sier Hinriksson.

Gylfi Sigurdsson var litt mer interessert enn resten av sine jevngamle spillere.

- Vi trente innendørs her to ganger i uka og to ganger på en grusbane. Vi hadde ikke noe annet enn en grusbane utendørs og han kom alltid med en ball en halvtime før treningen. Han har alltid vært slik, sier Hinriksson.

I Gylfi Sigurdssons fotspor

Mye trening

Gylfi Sigurdssons bror, Olafur Már Sigurdsson, er også Gylfis agent. Han spilte selv fotball og tok etter hvert over treningene med sin lillebror.

- Jeg trente med Gylfi fram til han var ti år gammel, så tok broren over. Vi ga ham spesialtrening. Han gjorde ikke noe annet enn å trene fotball hele dagen, sier Adalsteinsson, som også nektet sønnen å ta på seg sommerjobb, for å fokusere utelukkende på fotballen.

- Når visste du at han ville bli en god spiller?

- Da han var åtte år gammel. Jeg så det med en gang. Jeg så det også på Gudmundsson (Burnley-spilleren journ.anm.) og Sigthorsson (Nantes-spiller og landslagsspiss journ.anm.). Jeg visste at de ville bli profesjonelle spillere, påstår Adalsteinsson.

- Da han var veldig ung, rundt 12-13, var han veldig god til å sentre ballen, ta frispark, score mål. Det er styrkene hans. Og overblikket. Overblikket er hovedstyrken hans, sier han videre.

- Hva var det Gylfi hadde som gjorde at du visste han ville bli god?

- Han var veldig god med ballen. Han trente med ballen da han var ti år gammel, og kunne holde ballen i lufta helt til han ble sliten av det. Han kunne trikse 5-6000 ganger.

LIE BOLIGFELT: Sigurdur Adalsteinsson foran huset der Gylfi vokste opp. Familie solgte huset for to år siden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LIE BOLIGFELT: Sigurdur Adalsteinsson foran huset der Gylfi vokste opp. Familie solgte huset for to år siden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Multitalent

I likhet med faren, som er Islandsk dartmester, er Gylfi Sigurdsson et multitalent. Det viste han blant annet da han var med en kamerat på håndballtrening og ble plassert mellom stengene.

- Han var veldig god. Etter den treningen sa treneren at han kunne komme og spille med dem, han trengte ikke trene. Han var dartmester i Swansea, alle spillerne og hele støtteapparatet hadde en konkurranse og han vant. Han er en veldig god golfer. Han er god i alle typer sport. Det er kanskje noe som ligger i blodet, sier Adalsteinsson.

Søsknene til Gylfi var begge dansere og blant annet islandske mestere i latinsk dans. Dans var ikke noe lillebror var interessert i. I stedet hadde han andre drømmer.

- Drømmen hans var å gå til VM med Island. Jeg husker da vi trente og snakket om å spille profesjonell fotball og spille for Island. Han sa at vi kommer aldri til å komme til EM eller VM eller noe slik. Det var det han drømte om, sier Adalsteinsson.

- Drømte han ikke om å spille i et annet land?

- Ikke noe spesielt. Han drømte om å bli en profesjonell fotballspiller og spille for Island i VM.

MULTITALENT: Gylfi Sigurdsson var god i mange typer sport. Men det var fotball han likte best. Foto: Privat
MULTITALENT: Gylfi Sigurdsson var god i mange typer sport. Men det var fotball han likte best. Foto: Privat Vis mer

Store drømmer

Dagbladet møter Gylfi Sigurdsson i mixed zone etter kampen mot Norge. Der forteller vi om møtet med faren Sigurdur Adalsteinsson, og spør om det er sant at han nå endelig får oppfylt sin største drøm som liten gutt.

- Hvem møtte du?

- Din far.

- Min far? Undrer han med et smil.

- Ja, det stemmer. Når du er liten drømmer du selvfølgelig om å spille i VM. Når du kommer fra Island så tenker du nok at det ikke vil skje, hvis du er realistisk. Jeg mener vi har et veldig godt lag med spillere her og et lag som står veldig godt sammen, og vi har oppnådd noe som sannsynligvis ingen trodde vi kunne klare, sier Sigurdsson med et smil.

- Jeg drømte alltid om å dra dit (til VM hourn.anm.), men jeg trodde sannsynligvis ikke på at det faktisk ville skje. Men det er fantastisk for oss spillere og som land at vi faktisk skal til Russland, sier Sigurdsson.

Det er en rolig og avbalansert Sigurdsson som snakker med den norske pressen. Han er lavmælt og virker nesten litt sky. Ifølge faren er ikke det tilfellet.

- Han er ikke sky, men han snakker ikke om seg selv, det gjør han aldri. Han har alltid beina godt plantet på bakken. Han er veldig rolig, sier Adalsteinsson.

Sigurdsson legger ikke skjul på betydningen faren og broren har hatt på fotballkarrieren hans.

- De har vært veldig viktige. De tok med meg på trening da jeg var veldig ung, ga meg ekstra treninger, og de har lært meg mye om fotball, så det er sannsynligvis de som har fått meg dit jeg er i dag, sier han.

Han er enig i at nøkkelen til suksessen er at han flyttet til England som ung gutt.

- Ja, jeg trengte å komme bort fra Island og trene 12 måneder i året og få en veldig god trening. Å få gode trenere. Å møte gode spillere. Det var bedre fasiliteter også. Jeg tror det at jeg flyttet da jeg var 15 år gjorde at jeg vokste opp litt raskere, og jeg tror det har vært en stor fordel med tanke på karrieren, sier Sigurdsson.

En samlet presse blir møtt med en høflig tone. Det er ikke noen stjernenykker å spore hos Sigurdsson. Samtidig vet vi fra folk tett på ham at 28-åringen ikke er så glad i å snakke med pressen, han foretrekker å la beina ta seg av praten.

- Han har alltid vært slik. Han er veldig rolig, han er fokusert, han har beina på bakken og han snakker aldri om kvalitetene sine. Aldri. Han snakker aldri om trenerne sine, de er alle bra. Jeg har aldri hørt ham si noe stygt om trenerne. Han klager aldri, han gjør bare jobben sin. Hvis de sier han må stå i mål, ville han stått i mål, sier Adalsteinsson.

Den mentaliteten har vært med på å forme Gylfi Sigurdsson til den han er i dag. Hele det islandske folket håper de elleve utvalgte på banen for Island spiller med samme innstilling i VM.

Det kan gjøre flere drømmer til virkelighet.

SUPERKAMP: Island leverte nok en fotball-bombe med 1-1 mot Argentina i sin første VM-kamp. Tidligere Bodø/Glimt-keeper Hannes Halldorsson reddet straffespark fra Lionel Messi og den islandske forsvarsmuren holdt stand. Arne Scheie og Jonatan Tollås Nation oppsummerer kampen med programleder Øyvind Godø. Vis mer