Julian Alvarez Argentina

I Haalands skygge

Den store semifinalehelten i VM jobber fortsatt til daglig som reserve for nordmannen Erling Braut Haaland.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

HERJET: Argentinas Lionel Messi og Julian Alvarez senket Krotia i VM-semifinalen. Alvarez jobber til vanlig i skyggen av vår egen Erling Braut Haalnd. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB
HERJET: Argentinas Lionel Messi og Julian Alvarez senket Krotia i VM-semifinalen. Alvarez jobber til vanlig i skyggen av vår egen Erling Braut Haalnd. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DET meste dreide seg om Julian Alvarez da Argentina snudde semifinalen i VM i går kveld. Det skjedde plutselig, og var fullstendig mot spillets gang.

I en halvtime var argentinerne blitt presset bakover av smarte kroatiske ballspillere, før Alvarez fikk stå umarkert. 22-åringen spurtet så lett fra motstandernes stoppere at Kroatias målvakt til slutt måtte felle ham.

Strøken Messi-straffe til 1 - 0, før Alvarez var i farta bare minutter seinere. Igjen hadde kroatene trøbbel med tempoet hans. Han fikk ta med seg ballen fra midtlinja til straffefeltet, og lobbet frekt inn 2 - 0 og en ny argentinsk VM-finale.

Alt fra en spiss som de siste månedene har vært i skyggen av lagkompis Erling Braut Haaland fordi nivåforskjellen mellom disse to unge spissene ennå er åpenbar.

Noen dager fra Argentinas finale er sånt selvsagt ikke noe poeng for andre enn nordmenn. Men for oss setter det Haalands utvikling i en slags historisk ramme.

For når var det siste gang vi kunne hente fram et så opplagt nærsynt nasjonalistisk poeng mot slutten av et fotball-VM?

SVARET er selvsagt aldri.

Talentet og posisjonen i internasjonal fotball er unik for Erling Braut Haaland som norsk fotballspiller. Fotballen vår har ikke hatt noen i nærheten av å prege sporten på et så høyt nivå:

  • Hadde Haaland spilt på hvilket som helst lag i denne turneringen, ville han vært en internasjonal attraksjon.

Det er sannheten om hans kvaliteter, men også om Norges.

SELV med vidunderet på banen i VM-kvaliken, var ikke vi bra nok i fotball til å få være med. Det er vi kanskje ikke ennå selv om de to store unge stjernene Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard har utviklet seg imponerende raskt etter at denne kvaliken sluttet for et drøyt år siden.

Haalands framgang er egentlig spinnvill. Denne høsten falt de fleste scoringsrekordene i Premier League før han fikk et skadeavbrekk.

Og nå som han er frisk, kommer suksessen bare til å fortsette.

Så spesiell er denne unge norske spissen som har 18 mål på 13 Premier League-kamper.

MEN det er altså også Julian Alvarez; lagkameraten fra Manchester City som bare har tre mål på omtrent like mange kamper. De fleste av dem som innbytter. Og som nå skinner på topp i VM for finalisten Argentina.

For City-trener Pep Guardiola var nettopp innbytterens kvaliteter et sentralt poeng mens nordmannen scoret som oftest, og ingen snakket så mye om den jevngamle spissen klubben hadde hentet fra River Plate og Argentina:

- Vi fulgte ham i halvannet år, og merket det fra dag en i garderoben da han kom. Denne karen er spesiell. Vi har to spisser av topp kvalitet, sa Guardiola på en av Citys pressekonferanser.

De fleste trenerne vil verne om nykjøpte spillere, men Guardiola hadde sett noe mer. Alvarez har tydelige kvaliteter på toppen av alle målene han bøttet inn i argentinsk toppfotball. Han har blikk for helheten, og er en klok pasningslegger.

DET siste var tydelig da Kroatia fra pause på 0 - 2 hev inn tyngre spisser og forsøkte å trykke Argentina inn i eget straffefelt. Da vippet tilsynelatende denne kampen, men det var søramerikanerne som virket klart farligst. Med Alvarez i startoppstillingen har Argentina fått en ny bakromstrussel som gjør det offensive spillet deres mer variert.

På hver kontring ga tempoet hans trøbbel for Kroatias veteranstopper Dejan Lovren, og det ikke bare fordi den elleve år yngre argentineren var så mye kjappere til beins.

Nærmest var Argentina de gangene Alvarez også utnyttet den fine oversikten og en presis fot.

MEN denne kvelden bleknet likevel slike flotte kombinerte ferdigheter, mot den totale magien i Lionel Messi sitt fotballspill.

Jeg innledet VM med å poengtere at Messi ikke lenger når opp til sitt eget toppnivå. Det skulle bare mangle. Så høy var den standarden han engang satt.

Denne forskjellen vises fortsatt gjennom hvor markert mindre Messi nå styrer Argentinas offensive spill, men det viktigste for oss alle er tross alt å få ham med til finalen:

For Lionel Messi viser fortsatt det absolutt vakreste i dette spillet. Det er derfor jeg i årevis har holdt ham som historiens desidert beste spiller foran Maradona; argentinernes egen favoritt.

DET var tegn på denne storheten vi så før Argentinas 3 - 0 scoring i runddansen med det kroatiske stoppertalentet Josko Gvardiol nede på dødlinja før den beste fant Alvarez i full fart mot nærmeste stolpe.

Og semifinalen var slutt.

Slike tegn har kommet i hver kamp etter den treige argentinske innledningen mot Saudi-Arabia, og de har vært helt nødvendige:

  • Argentina hadde ikke nådd denne VM-finalen uten Messi.

For dette er ikke noe legendarisk argentinsk lag. Til det er resten av fotballen deres litt for bleik. Denne VM-reisen har vært en røff, klok og solid fotballjobb, men ikke så mye for følelsene for oss som ikke har noen aksjer i Argentina.

Det pleier jo å være litt sånn selv også på de argentinske utgavene som har fått best resultater ut av jobben.

Om man har en Maradona eller Messi.

Eller en ung og flink assistent som Erling Braut Haalands reserve.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer