I harnisk: - Latterlig

De finske kombinertstjernene raser etter søndagens konkurranseformat og kaller det en vits. Jørgen Graabak reagerer. - De beste langrennsløperne tenker: Hvorfor er jeg her i det hele tatt? sier Graabak til Dagbladet.

I HARNISK: Eero Hirvonen og den finske leiren ble svært frustrert over dette. Foto: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT
I HARNISK: Eero Hirvonen og den finske leiren ble svært frustrert over dette. Foto: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Se verdenscupen i kombinert fra Lillehammer på TV 2 Direkte og TV 2 Play lørdag fra klokka 08.30.

Fenomenet Jarl Magnus Riiber (25) var nok en gang best da han søndag sikret sin 51. verdenscupseier i kombinert.

Bak Riibers triumf var imidlertid flere av konkurrentene rasende, ikke minst i den finske leiren.

Bakgrunnen var konkurranseformatet i Ruka, hvor herrene søndag gikk langrennsdelen først i en fellesstart og med hoppdelen til slutt, altså motsatt av hva som er normalen.

Ingen av de presumptivt sterkeste langrennsløperne klarte å gå ifra feltet og de beste hopperne på fellesstarten - og kombinertøvelsen ble dermed i praksis avgjort i hoppbakken.

- Hvorfor er jeg her?

Det skapte harme hos flere av utøverne med langrennskapasiteten som sin styrke. Fire ganger olympisk mester Jørgen Graabak er blant dem som viser sin misnøye.

- Det er veldig vanskelig å gå ifra i de løypene i Ruka. Man kan få en god luke i motbakkene, men så bli sklidd inn i utforkjøringene. Da ender det opp med at det er ikke så mye vits å prøve. En svak langrennsløper og sterk hopper har en ekstrem fordel av fellesstarter. Det ble egentlig et rent hopprenn, sier Graabak til Dagbladet.

- Litt av frustrasjonen er at i Kuusamo er det en hoppbakke som skiller mye og en langrennsløype som ikke skiller så mye. Dette kommer i tillegg til 5-kilometeren på fredagen, som også favoriserte de beste hopperne. Da tenker de beste langrennsløperne: «Hvorfor er jeg her i det hele tatt?» Det oppleves ikke som en balansert konkurranse.

FRUSTRERT: Jørgen Graabak. Foto: Terje Pedersen / NTB
FRUSTRERT: Jørgen Graabak. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Dagbladet har snakket med det internasjonale skiforbundet (FIS), som svarer på kritikken lenger ned i saken.

I harnisk: - En vits

De finske kombinert-essene Eero Hirvonen og Ilkka Herola var enda mer frustrerte. Ifølge Ilta-Sanomat kokte det over for Hirvonen og Herola etter rennslutt.

- Den fellesstarten ga ingen mening. De som startet på først rad, kunne gå foran og blokkere i denne trange traseen. Det tok meg tre og en halv runde å komme i posisjon, sier Hirvonen til avisa.

- Hvorfor kan ikke FIS lytte til utøvernes meninger? spør han.

Herola støtter landsmannens kritikk og legger syrlig til at han synes konkurranseformatet i Ruka favoriserte de beste hopperne så mye at han tror en skihopper kunne tatt på seg langrennsski og hengt med kombinertløperne i sporet.

- De kunne hengt på i denne løypa og hoppet litt bedre enn oss, spissformulerer Herola.

- Vi prøvde dette i Otepää i fjor også. Noen syntes det var en god idé og innførte det igjen denne sesongen. Det er en vits. Dette er latterlig, mener han.

RASER; Ilkka Herola. Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP
RASER; Ilkka Herola. Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP Vis mer

Graabak forstår den finske frustrasjonen.

- Konkurranseformatet kan være interessant, men da må du legge det på riktig sted. Vi hadde det samme problemet i fellesstarten i Otepää. Hvorfor ikke legge dette til Lahti, Holmenkollen eller Val di Fiemme? Det er løyper som er bedre egnet med bredere løyper og tøffere løyper, sier OL-helten til Dagbladet og legger til:

- Det virker ikke så veldig gjennomtenkt.

Slik svarer FIS

Renndirektør i FIS, Lasse Ottesen, er konfrontert med kritikken. Han sier:

- Det er positivt med reaksjoner. Det er bra. Vi hadde en fellesstart også i fjor, og dette var på VM-programmet tilbake i 2009. Vi fikk gode tilbakemeldinger på fellesstarten i fjor, og derfor har vi lagt den inn tre ganger denne sesongen. Så kan vi diskutere om vi kan gjøre formatet enda bedre, sier Ottesen til Dagbladet og fortsetter:

- På den andre siden var vi overrasket over at flere av de med antatt størst langrennskapasitet, ikke grep muligheten bedre i Ruka. Så kan det hende at dette formatet gagner de beste hopperne mer enn i normalformatet. Slik er det også i skiskyting og i langrenn, altså ulike konkurranseformer som gagner ulike type utøvere.

ANKLAGES FOR JUKS: Finland har de siste ukene hatt en heksejakt mot verdens beste kombinertløper, Jarl Magnus Riiber. Ilta-Lehti publiserte i går en video hvor Riiber anklages for juks. Video: Lukijan Vis mer

Ottesen legger til:

- Vi synes det er positivt at det er andre typer som er med og kjemper i toppen, blant annet en franskmann (Matteo Baud) på pallen for første gang på en del år. Det synes vi er positivt for kombinertsporten.

Graabak kjøper det argumentet, men mener likevel ikke at gårsdagens kombinertrenn var riktig måte å gjennomføre det på.

- Det er jeg helt for, men skalaen må rime en viss grad med idretten vår. Vi kan for eksempel ikke ha et rent langrenn neste helg, for da kan like godt Johannes Høsflot Klæbo melde seg på og vinne. Men at vi kan ha formater med ulik vekting av hopp og langrenn, er helt greit, påpeker Graabak.

Klar beskjed til FIS

Kombinertløpernes sportssjef Ivar Stuan er positivt til konkurranseformatet med fellesstart langrenn først og hopp til sist, men har klare innvendinger på hvordan det bedre kan gjennomføres framover.

- Formatet er kjempespennende, men det må gjøres på riktig sted og riktig arena. Det er utfordrende å gjøre det i Ruka. En 10 kilometer favoriserer løperne som vil henge. Det er vanskelig å komme løs og dra fordel av kapasiteten som de to finnene har, innleder Stuan til Dagbladet og lanserer sitt forslag:

- Jeg har gitt tilbakemelding til FIS om at fellesstart bør gå på arenaer med god plass og 90 metersbakker, som Lillehammer, Holmenkollen og Seefeld, hvor det er brede traseer. I tillegg burde fellesstartene være minimum 12,5 eller 15 kilometer lang, samt ha bonussekunder underveis og i mål, slik at spurten betyr noe og er viktig.

Stuan erkjenner:

- Det blir ikke helt riktig og rettferdig når det ble slik som i går. Jeg har sagt ifra til Lasse Ottesen og FIS. Jeg tror dette forslaget gjør det mer severdig.

FIS positive til forslag

Ottesen setter pris på det konstruktive forslaget fra Stuan.

- Ruka er kanskje ikke det beste stedet å ha dette konkurranse-formatet, fordi hoppbakken her skiller veldig. Vi har fått inn forslag og diskutert dette litt etter gårsdagen. Stuans forslag er ikke et dårlig forslag. Dette tar vi med oss i vurderingene inn mot neste sesong, sier Ottesen til Dagbladet.

- Finnene raste, men hvordan er tilbakemeldingene fra utøvere fra andre nasjoner?

- Japan, Norge, Frankrike og Tyskland var mer fornøyde i går. Det henger vel sammen med at de gjorde det bra. Vi har ikke fått sterk kritikk fra noen andre nasjoner enn finnene.

Stuan påpeker at det var blandede mottakelser i den norske leiren, med Graabak som den mest kritiske røsten.

- Kombinert vil alltid være spennende med ulike formater som favoriserer ulike løpere. Det blir enkelt å si at vi ikke liker fellesstarter. Men vi må se på hvordan det skal gjennomføres, sier han.

Fellesstart med langrennsdelen først står neste gang på programmet i Otepää i K90-bakken i starten av januar og i Oberstdorf i storbakken i starten av februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer