- I hele dag har jeg spurt meg selv om det er verdt å risikere alt for idrett

Verdens svømmeelite sørger over Dale Oen.

- HAN ELSKET Å SVØMME: Brendan Hansen (til venstre), Kosuke Kitajima (i midten) og Alexander Dale Oen (til høyre) etter OL-finalen i Beijing i 2008. Hansen husker godt nordmannen kroppsspråk like før konkurransen. - Det kan være en stressende og spent stemning på venterommet, men det virket som om han bare koste seg - han smilte og lo. Du kunne se at han var som et lite barn, som gledet seg til å svømme, sier han. Foto:   (AP Photo/Itsuo Inouye)
- HAN ELSKET Å SVØMME: Brendan Hansen (til venstre), Kosuke Kitajima (i midten) og Alexander Dale Oen (til høyre) etter OL-finalen i Beijing i 2008. Hansen husker godt nordmannen kroppsspråk like før konkurransen. - Det kan være en stressende og spent stemning på venterommet, men det virket som om han bare koste seg - han smilte og lo. Du kunne se at han var som et lite barn, som gledet seg til å svømme, sier han. Foto: (AP Photo/Itsuo Inouye)Vis mer

(Dagbladet): Alexander Dale Oen var en dønn seriøs idrettsutøver, som trente hardere og mer enn de fleste andre.

Samtidig hadde han også en leken side - som gjorde at han kunne smile og fleipe der andre gjerne ble preget av stundens alvor.

Amerikanske Brendan Hansen, som i likhet med nordmannen har vært en av verdens beste brystsvømmere i en årrekke, husker godt Dale Oens oppførsel og kroppsspråk foran OL-finalen i Beijing i 2008.

- Det kan være en stressende og spent stemning på venterommet (før konkurranse), men det virket som om han bare koste seg - han smilte og lo. Du kunne se at han var som et lite barn, som gledet seg til å svømme. Jeg visste at han elsket det, sier Hansen til nyhetsbyrået AP.

Han ble nummer fire i OL-finalen. Dale Oen tok sølvet.

Hansen har tungt for å akseptere at en kollega, på høyden av sin karriere, skal bli revet bort brått og brutalt.

TANKEFULL: Den serbiske svømmestjernen Milorad Cavic har stilt seg selv noen tøffe spørsmål etter Dale Oens bortgang. Foto: (AP Photo/Gregorio Borgia)
TANKEFULL: Den serbiske svømmestjernen Milorad Cavic har stilt seg selv noen tøffe spørsmål etter Dale Oens bortgang. Foto: (AP Photo/Gregorio Borgia) Vis mer

- Du tror aldri at noe slikt kan skje. Plutselig er de borte. Du blir bare trist, det er så urettferdig. Vi skal liksom være disse fenomenale idrettsutøverne. Det er bare sørgelig, sier han.

En ekte mester
Verdensmester og OL-sølvvinner Milorad Cavic fra Serbia mottok dødsbudskapet med stor sorg.

- Hvil i fred Alex Dale Oen, du var en ekte mester, en jeg virkelig beundret. Mine kondolanser til familien hans og til Norge, skriver han på Twitter.

Hva som førte til at en topptrent, ung mann som Dale Oen kunne få hjertestans er fortsatt uvisst. Men dødsfallet har fått Cavic til å spørre seg om hardkjøret for medaljer er verdt det.

- I hele dag har jeg spurt meg selv om det er verdt å risikere alt på grunn av idrett, eller risikerer vi alt for drømmene våre?

En annen toppsvømmer som har hatt verdensrekorden på 200 meter fri, George Bovell, har fått et litt annet perspektiv på sporten sin.

- Jeg er i det innadvendte hjørnet etter beskjeden om Alex' bortgang. Jeg verdsetter svømmingen med vennene mine og det søte slitet litt mer, skriver Bovell.

Cameron van der Burgh tok bronse da Dale Oen ble verdensmester i Shanghai i fjor. Han er dypt preget av at kameraten og konkurrenten er borte.

- Til min fremste rival. Min beste venn. Min bror i brystsvømming. Må du hvile i fred. Én kjærlighet.

- Elsket å se ham
Japanske Kosuke Kitajima inspirerte Dale Oen mer enn noen andre til å trene tøft inn mot OL i London i sommer, i den grad at han følte for å sende rivalen et takkekort for all motivasjonen han fikk.

I går fortalte Kitajima at han «ikke greier å stoppe tårene» - og at Dale Oen var mannen han målte seg mot.

- Det er ham jeg har målt meg mot det siste året, mens jeg har trent mot London. Jeg så frem til å konkurrere mot ham i OL, og det er jeg sikker på at han også gjorde. Nå går tankene mine til familien, vennene, treneren og lagkameratene hans, skrev japaneren i en e-post som ble sendt til blant andre Dagbladet i går.

Den dobbelte OL-mesteren Kirsty Coventry fra Zimbabwe hyller Dale Oen som en utrolig svømmer.

- Jeg elsket å se løpet hans i VM i fjor, skriver hun på Twitter.

En av de beste
Australske Eamon Sullivan, som er tidligere innehaver av verdensrekorden på 100 meter fri, kommer til å savne nordmannen.

- EN AV DE BESTE Australias Eamon Sullivan rangerer Dale Oen som en av tidenes brystsvømmere. Foto: (AP Photo/David J. Phillip)
- EN AV DE BESTE Australias Eamon Sullivan rangerer Dale Oen som en av tidenes brystsvømmere. Foto: (AP Photo/David J. Phillip) Vis mer

- Hvil i fred min venn, Alexander Dale Oen. En av de beste brystsvømmerne gjennom tidene. Du vil bli savnet. Så veldig trist, melder han.

Den østerrikske ryggsvømmeren Markus Rogan trekker fram Dale Oens tårer for terrorofrene hjemme i Norge etter 22. juli i fjor, som rørte en hel verden.

- Du vil bli husket for å ha gitt Norge håp i deres mørkeste stund. Hvil i fred, Alexander Dale Oen, skriver han på Twitter.

HYLLER DALE OEN: - Jeg elsket løpet hans i VM, sier Kirsty Coventry fra Zimbabwe. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
HYLLER DALE OEN: - Jeg elsket løpet hans i VM, sier Kirsty Coventry fra Zimbabwe. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BUREAU Vis mer