HISTORISK: Alex Scott. Foto: NTB Scanpix
HISTORISK: Alex Scott. Foto: NTB ScanpixVis mer

Alex Scott blir første kvinnelige Premier League-ekspert

I helga skriver hun Premier League-historie

Alex Scott (33) blir Englands første kvinnelige Premier League-ekspert.

Denne helga skjer det en historisk begivenhet i England. Når Premier League sparkes i gang og kampene sendes på britisk TV, er det for første gang i historien med en kvinnelig ekspert.

Sky Sports har nemlig denne sesongen med seg den tidligere fotballspilleren Alex Scott (33) som ekspert. Hun kommer blant annet til å ta del i kanalens søndagssendinger, der de går gjennom hele fotballrunden.

Hun skal også sammen med Liverpool-legenden Jamie Carragher og Graeme Souness følge Liverpools oppgjør mot West Ham.

Premier League startet for øvrig fredag kveld. Da tok Manchester United mot Leicester på Old Trafford, og vant åpningsmatchen 2-1.

NRK langt foran

Her i Norge har vi latt kvinnene slippe til i ekspert-ærendet i en årrekke allerede. Premier League ligger rett og slett langt bak.

For fire år siden fikk nemlig NRKs VM-sendinger stor internasjonal oppmerksomhet:

GIKK VERDEN RUNDT: NRKs VM-studio, med Carina Olset, Lise Klaveness, Lars Tjærnås og Anne Sturød. Foto: NRK
GIKK VERDEN RUNDT: NRKs VM-studio, med Carina Olset, Lise Klaveness, Lars Tjærnås og Anne Sturød. Foto: NRK Vis mer

Det spesielle var at Lars Tjærnås var den eneste mannen i fotballstudioet. NRK-programleder Carina Olset hadde også besøk av Lise Klaveness og Anne Sturød som eksperter.

NRK har utenom dette brukt kvinner som eksperter i herrefotballen i mange år.

- Det aller viktigste er fagkompetansen. Det gjelder om man er kvinnelig kommentator eller ekspert på en herreidrett, og vice versa, at en mann er ekspert på kvinnehåndball eller kvinnefotball, for eksempel, sier sportsredaktør Egil Sundvor til Dagbladet.

Hjertelig velkomne

Blant andre har Lise Klaveness i mange år gjort en god jobb for statskanalen. Sturød er Eliteserie-kommentator i Eurosport. Flere av de norske TV-kanalene tar også inn kvinnelige fotballspillere eller andre eksperter i sendingene hvis det er mulighet for det.

- Det er veldig mange kvinner som er sterke fotballfaglige. Det er også viktig å bryte ned en kunstig barriere mellom det som er en tradisjonell mannsbastion, og vise at kvinner og nye stemmer har noe å tilføre idretten.

Sundvor tror også at når man har et større utvalg og en variasjon i ekspertene, så treffer man en større del av publikum. På den måten inkluderer man flere i sporten.

Og at det nå finnes en kvinnelig ekspert som dekker Premier League, mener han er på høy tid.

- Det er veldig hyggelig å høre. Det er absolutt på tide. De er hjertelig velkomne, sier NRK-redaktøren.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 20.05.2015 ÅPEN OM SYKDOMMEN: I et foredrag holdt for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer avslørte Carina Olset hva det kreves av henne å kombinere kronisk tarmsykdom med jobben som programleder på tv. Vis mer

VM-ekspert

Scott debuterer derimot ikke som ekspert. Under VM i sommer var hun en del av BBCs ekspertteam - noe hun fikk særdeles gode skussmål for.

For det er rett og slett uvanlig at noe annet enn menn deltar som kommentatorer eller eksperter når det gjelder herrefotball.

På sosiale medier ble Scott hyllet, og ble kalt både kunnskapsrik og briljant.

33-åringen hadde selv en lang og innholdsrik karriere, med 148 ligakamper for Arsenal og 140 landskamper. Det gjør henne til den engelske kvinnen med nest flest landskamper.

Hun har også en VM- og EM-bronse.