I helt egen klasse

Verden har fått en ny standard for det å spille fotball.

BEST AV ALLE:  Nydelig fotball og EM-gull til tidenes beste fotballag. FOTO: AFP / Jeff Pachoud.
BEST AV ALLE: Nydelig fotball og EM-gull til tidenes beste fotballag. FOTO: AFP / Jeff Pachoud.Vis mer

I TRE UKER har vi sett en helt ny fotball begynne. Joda; dette spanske landslaget hadde allerede vunnet to internasjonale titler ved hjelp av det overlegne pasningsspillet sitt, men det var nå det var under press:

•• Et tap her, og diskusjonen hadde fort sporet av til tomt prat om det er lov å spille uten spiss og om det egentlig er for kjedelig når et lag har ballen hele tida.

Nå blir det i stedet stadig flere fotballmiljøer som tar sats for å komme opp på det samme nivået. For heretter gjelder det å kunne eie ballen så lenge at du kan gjøre hva du vil med den.

DET var den erkjennelsen Italias kloke trenerreformator Cesare Prandelli kom til etter å ha sett hvor mye tryggere spanjolene var med ballen enn alle andre under det siste mesterskapet. VM 2010 ble avgjørende for den jobben Prandelli startet med å endre italienernes eget spill, og den endringen er det beste eksempelet på det spanske innflytelsen.

For lite i denne sporten er sterkere enn den italienske fotballtradisjonen. Når et så sentralt land velger å ta etter den spanske pasningsskolen, forteller det om kraften i omleggingen.

I DET samme mesterskapet for to år siden var den nye sjefen Vincente del Bosque under sterkt nasjonalt press fordi han innførte en midtbane med to dype, sentrale spillere.

_For defensivt, sa kritikerne, som ikke skjønte at denne balansen sentralt på midten er avgjørende for sportens beste angrep. Nettopp paret Xabi Alonso/Sergio Busquets har vært plattformen for å holde i gang det kortpasningsspillet som gir sjefsarkitektene Xavi og Andres Iniesta mulighetene til å slå de avgjørende pasningene.

I FINALEN mot Italia kom det tre av dem:

•• Iniestas sin frispilling av Cesc Fabregas før innlegget til David Silvas 1 - 0. En drømmescoring.

•• Xavi sin perfekte makkryper inn i bakrommet til venstrebacken Jordi Albas 2 - 0. En klassepasning og et historisk 60 meter løp.

•• Xavi presist til Fernando Torres før 3 - 0. Så følsomt med ballen som bare EMs beste pasningslegger kan gjør det.

Men ennå hadde ingen spansk spiller slått den pasningen som forklarer alt.

FOR den kom da all spenningen forlengst var ødelagt gjennom Spania oppvisning og Italia redusert til 10 mann. Da var Torres alene igjennom mot Buffon, og kunne scoret akkurat som han ville i jubelen over EM-gullet. Likevel valgte han å gi en medspiller sjansen.

Dette har vel ikke tvers igjennom vært Torres sitt mesterskap. Med driv på gammelt nivå hadde neppe Vincente del Bosque mer og mer bikket mot Cesc Fabregas og en 4 - 6 - 0 formasjon uten tradisjonell spiss, Tross alle sine problemer i Chelsea, er dette likevel den ganske unge spissen som i EM-finalen for bare fire år siden startet den spanskestorhetstida. Du behøvde ikke vært den største egoisten for å ha litt av denne forhistorien surrende i bakholdet idet sjansen kom til å bli tomålsscorer i en ny EM-finale.

Men sånt gjør man det altså ikke på dette spanske landslaget:

•• I stedet for å løfte seg selv alene øverst opp på EMs toppscorerliste, dyttet Torres ballen noen meter bakover til klubbkameraten Juan Mata.

Noen minutter seinere ble han likevel kåret til turneringens toppscorer med like mange mål som Tysklands Mario Gomez fordi Torres også hadde samme antall målgivende pasninger på mindre spilletid. Bedre kan ikke historien om tidenes beste fotballag beskrives. De spiller for hverandre. Hver pasning er ment til beste for helheten. Ikke for å dyrke en stjerne; ikke for å dyrke seg selv. Det eneste som teller er Spania.

DET er her disse spanske europamesterne skiller seg fra de historiske storhetene som Peles Brasil, Maradonas Argentina, Beckenbauers Tyskland eller Zidanes Frankrike.

Dette er alle spillernes Spania; bundet sammen av en unik forståelse av at fotball dypest sett er et lagspill.

Etter tre gull på rad er en slik fotball nødt til å bli smittsom.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.