I historiens skygge

Real Madrid møter i dag Barcelona i fotballens mest klassiske oppgjør. 18. mars fyller hovedstadsklubben 100 år. Her er historien om milliardgjeld, trofeer, superstjerner og 70 millioner fans.

Real Madrid, verdens mest framgangsrike klubb, lever i skyggen av sin historie. På 50-tallet ble klubben Europacupmester fem år på rad. Suksessen til den legendariske klubbpresidenten Santiago Bernabeu, som styrte klubben med jernhånd fra 1943 til 1975, har ingen vært i nærheten av siden.

Pengegaloppen

I et forsøk på å kopiere Bernabeus meritter har hans etterfølgere Luis De Carlos (1975- 1985), Ramon Mendoza (1985- 1995) og Lorenzo Sanz (1995- 2000) åpnet lommeboka.

Verdens beste fotballspillere er kjøpt inn for summer vanlige mennesker knapt hadde forestilt seg var mulig. Klubbens mektige menn viftet vilt med lånte penger og risikerte klubbens økonomi for å få stå i fotballverdenens sentrum.

På 80-tallet slet Real Madrid med enorme underskudd. Uten at noen tok affære. Presidentene Mendoza og Sanz var nesten hvert eneste år i krangel med skattemyndigheten på grunn av manglende bokføring.

Penger ble hvitvasket og ble borte.

En helligdom

Real Madrids verdi sank. At klubben stadig fikk låne penger, er en gåte for mange. Men fordi man hadde arenaen Estadio Santiago Bernabeu og treningsanlegget Ciudad Deportiva, kunne klubben be om mer pesetas i Madrids storbanker.

Nye lån var et lotteri for de involverte bankene. Men i redsel for å drive klubben ut i konkurs, våget de ikke å stoppe. Skumle affærer avløste hverandre. Noen medlemmer iverksatte sine egne undersøkelser og anklaget Sanz for bedrageri.

Ekspresidenten er ennå ikke renvasket og risikerer fortsatt tiltale.

Klubbdirektøren under Lorenzo Sanz, Fernandez Trigo, vet det meste om pengetransaksjonene som bidro til å holde verdens største klubb i live. For å holde kjeft fikk han en fallskjerm på tre millioner kroner i året resten av livet.

Blant de pengene som ble hvitvasket under Sanz' periode inngår også de ansattes pensjonskasse på flere millioner. For at bedrageriene ikke skulle oppdages var styret tvunget til å frisere regnskapene årlig.

Sanz hevder at han aldri har tatt en peseta av klubbkassa. Ord står mot ord, men mistankene kastet en mørk skygge over Sanz' kandidatur til presidentvalget sommeren 2000.

Figo blir kjøpt

Motkandidaten Florentino Perez lovet å ordne opp i klubbens økonomi og - ikke minst - kjøpe erkefienden Barcelonas aller beste spiller.

- Velger dere meg som president, skaffer jeg dere Luis Figo, sa Perez før valget.

Perez la til at dersom han ikke lykkes med overgangen, ville han dele ut gratis sesongkort til klubbens 75000 medlemmer.

Perez ble selvfølgelig valgt og viste at han var mann for sine ord. Portugiseren Figo ble Real Madrid-spiller i fotballhistoriens dyreste overgang. Pris: Cirka en halv milliard norske kroner.

En milliard i innkjøp

Nå gjensto bare spørsmålet om hvordan Figo skulle finansieres. Florentino Perez er eier av et stort byggefirma, ACS, men kunne ikke finansiere hele overgangen alene. Løsningen ble nye lån. I tillegg måtte Perez selge deler av klubbens rettigheter om suvenirsalg

I avtalen som ble inngått fikk agenturfirmaet Sogecable 10 prosent og banken Caja Madrid 20 prosent på alt suvenirsalg de kommende året. I retur fikk klubben et lån på 3,5 milliarder kroner. Finnes det så mye penger å hente på reklame? Svaret var ja.

Inntektene fra Real Madrids egen tv-kanal, tv-shop og reklame gir fire milliarder årlig. Suvenirsalg via Internett, reklamesalg og lisensierte produkter beløper seg til nesten like mye. Totalt blir det nærmere 8 milliarder.

Pengene rullet inn og foran årets sesong satset Real Madrid nærmere en milliard på nye spillere.

Zidane blir kjøpt

Verdens kanskje beste og dyreste fotballspiller, Zinedine Zidane, kostet cirka 610 millioner kroner. Real Madrid regner med at det finnes 70 millioner fans rundt om i verden som betaler 600 kroner for en matchtrøye med favorittspillerens navn og nummer på ryggen. Klubben beholder halvparten av pengene. Før sesongen ble det solgt 150000 Figo-trøyer. Med Zidane er salget femdobbelt. Zidane alene selger like mange drakter som Figo og Roberto Carlos til sammen.

Foran denne sesongen høynet også Real Madrid billettprisene. Det er likevel nesten fullsatt, 74000 tilskuere på Santiago Bernabeu, annenhver helg. Selv mot mindre klubber drar Real Madrid inn fem millioner kroner en vanlig søndag ettermiddag.

Gjelden

Tross alle inntektene slet Real Madrid i fjor med en gjeld på formidable to og en halv milliarder kroner. Florentino Perez sto ovenfor en enorm oppgave. I potten lå både Bernabeu stadion og treningsanlegget Ciudad Deportiva.

Anlegget ble solgt til Madrid for fire milliarder kroner.

I bytte har Real Madrid fått en ny tomt utenfor byen. I nærheten av Madrids internasjonale flyplass skal man i første omgang bygge et nytt treningsanlegg og seinere et nytt stadion.

- Vi kommer til å gjøre oss gjeldfri for alltid, vi kommer også til å bli verdens beste klubb, lovet Perez de 1161 medlemmene som var på årsmøtet da klubben besluttet med 92 prosents majoritet å selge.

Men det var ikke nok. Motstanden mot salget kom fra flere kanter. Naboene ville ha park. Meningen er at det 15 hektar store området skal bygges ut for kontorbygg, fire 45 etasjers høye tårn skal bygges og en innendørsarena med plass til 18000 tilskuere.

Regjeringens lag

I byplanen sto det uttrykkelig at området skulle benyttes til idrettsanlegg. Byplanen måtte gjøres om. Og det krevde absolutt flertall. Det bruker å ta en måned å diskutere en slik endring. Denne avgjørelsen ble tatt på én dag.

Real Madrid har sterk støtte av byens mektige høyrepolitikere. Sosialistene kalte affæren for ren spekulasjon og forsøkte å stoppe den. De så ikke noen årsak til at skattebetalerne skulle redde klubbens økonomi.

Dessuten vil de at de to andre Madrid-klubbene, Atletico Madrid og Rayo Vallecano, skulle ha like forhold. Presidenten i Atletico, Jesus Gil y Gil, som ikke er helt ukjent med politiske C-momenter, sa:

- Real Madrid er regjeringens lag og denne skandalen beviser dette, sier han, merkbart irritert over hvordan alle jobber for naboklubben.

Salget kommer ikke til å gjøre klubben rik umiddelbart, men skyldfri. Avtalen setter punktum for en lang og vanskelig tid som kunne veltet klubben.

Ikke rik

To og en halv milliard kroner er brukt for å betale långivere.

For å erstatte sitt nåværende treningsanlegg kommer Real Madrid til å avsette 750 millioner som skal dekke første delen av et nytt anlegg.

Klubben har også planer om å bygge en fornøyelsespark, et golfanlegg og et nytt stadion som skal ha plass til 100000 tilskuere. «Verdens beste arena» kommer til å koste om lag 10 milliarder kroner. For å finansiere trenger etappe to vil Real Madrid involvere multinasjonale selskaper som deleiere.

Real Madrid overlevde. Men klubben Santiago Bernabeu bygde opp, er ikke helt den samme.

VAREMERKE: Real Madrids Raul har sin egen spesielle scoringsgest: Han kysser gifteringen. Det gjør han ofte.
610 MILL. KR: Zinedine Zidane.
500 MILL. KR: Luis Figo.