SNUR RYGGEN TIL: Tilskuerne på Hong Kongs fotballkamper snur ryggen til når nasjonalsangen spilles. Foto: REUTERS/Bobby Yip
SNUR RYGGEN TIL: Tilskuerne på Hong Kongs fotballkamper snur ryggen til når nasjonalsangen spilles. Foto: REUTERS/Bobby YipVis mer

Protester i idretten

I Hong Kong vender publikum ryggen til nasjonalsangen:
- Den representerer ikke oss

- Nasjonalsangen representerer ikke oss. Hong Kong er ikke Kina.

(Dagbladet): NFL-spillernes protester har de siste ukene skapt overskrifter over hele verden:

Protesten handler først og fremst om behandlingen av minoriteter og politivold i USA, men også ytringsfrihet. Faktum er at idretten har en politisk kraft.

I Kina er det også en protest på gang. Men her er det sportspublikumet som markerer.

Da Hong Kong tirsdag var ute i kvalifisering i Asia-cupen mot Malaysia, snudde tilskuerne ryggen til, buet og viste fingeren da Kinas nasjonalsang ble spilt.

Protest

Det er en protest mot Beijings voksende innflytelse i staten. Folket er nemlig redd for at Hong Kongs unike identitet blir undergravet av Beijing, skriver New York Times.

Noen går så langt som å holde opp plakater der de ber om at Hong Kong skal bli selvstendig.

ENGASJERTE: Hong Kong-fansen under fotballkampen mot Malaysia. Foto: REUTERS/Bobby Yip
ENGASJERTE: Hong Kong-fansen under fotballkampen mot Malaysia. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer

- Vi gjør det ganske spontant. Vi synes ikke vi er en del av folkerepublikken Kina. Vi er annerledes, sier en tilskuer til avisa.

- Sangen representerer ikke oss, Hong Kong er ikke Kina, sier en annen tilskuer til Financial Times.

Hong Kong, som ofte omtales som verdens travleste havneby, er en såkalt spesiell administrativ region i Kina. Hong Kong var lenge under britisk herredømme, ble i 1997 igjen lagt under Kina.

SEIER: Hong Kong slo Malaysia tirsdag. Her feirer Jorge Tarres Paramo. Foto: REUTERS/Bobby Yip
SEIER: Hong Kong slo Malaysia tirsdag. Her feirer Jorge Tarres Paramo. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer

Vil ta grep

Ifølge New York Times vurderer nå staten å ta grep. Forrige måned ble en lov som forbyr å ikke vise respekt overfor nasjonalsangen, samt å bruke den i reklamer eller parodier, godkjent, ifølge Financial Times.

Protestene har ifølge AP foregått over lengre tid - ikke bare i sportssammenheng.

Hong Kong er for øvrig nummer 147 på FIFA-rankingen. Mot Malaysia tirsdag, vant de 2-0.

Idretten har lenge blitt brukt som arena for å fremme et politisk budskap. I over ett år har NFL-spillere knelet under den amerikanske nasjonalsangen som en protest mot politivold og behandlingen av minoriteter i landet. Her har konflikten eskalert, og fra å være én mann for ett år siden, har nå store deler av NFL-spillerne nå markert sitt synspunkt.

Ellers husker du kanskje det ikoniske bildet fra OL i New Mexico i 1968? Det var da Tommie Smith og John Carlos hevet én hanskekledd knyttneve i været. En «black power salute», en støtte til rettighetene til afroamerikanere og menneskerettigheter generelt.