STORSPILTE: Heerenveen-duoen Martin Ødegaard og Morten Thorsby strålte mot Tysklands U21-lag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STORSPILTE: Heerenveen-duoen Martin Ødegaard og Morten Thorsby strålte mot Tysklands U21-lag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Thorsby og Ødegaard herjet mot Tyskland

I hyllesten av Martin Ødegaard er det grov urett å ikke løfte Morten Thorsby inn i A-lagsdiskusjonen

Lars Lagerbäck vil aldri kunne beskyldes for å være populist. Men det vil overraske meg om ikke U21-guttas M&M er i svenskens A-landslagstropp i november.

DRAMMEN (Dagbladet): Hver gang Lars Lagerbäck tar ut en landslagstropp handler det første spørsmålet om Martin Ødegaard (18). Sånn er det i Norge. Vi elsker Martin, hele nasjonens yndling. Han har vært etterspurt siden han debuterte på ligalandslaget mot Emiratene som 15-åring. Men så langt har ikke Lars Lagerbäck latt seg friste av.

Mye fordi han har vært usikker på den fysiske delen av spillet hans.

Mye fordi han vet at nivået i den nederlandske ligaen ikke er veldig mange hakkene over den norske.

Men mest fordi han har ment at det er bedre å spille 90 minutter for U21-gutta enn (kanskje) et kort innhopp på A-laget.

MANDAG OPPSUMMERTE NORGES landslagstrener VM-kvalifiseringen med A-laget. Samtidig snakket han om egen filosofi, og hvorfor og hvordan man vinner fotballkamper. I det bildet er ikke Martin Ødegaard den første man tenker på.

Ikke fordi gutten ikke er god.

Men fordi Lars Lagerbäcks suksesskriterier handler om mer enn briljante øyeblikk med ballen.

LARS LAGERBÄCK TILHØRER de som mener det er laget og den kollektive samhandlingen som vinner fotballkamper, ikke individene. De store stjernene, de som skriver overskriftene, kan selvfølgelig bidra, det er han med på, men ingen fotballspiller vinner fotballkamper alene. Ingen. Og når du vet at et av fokusområdene på veien til det neste steget for Norge A er tempo og bevegelser uten ball, er ikke Martin Ødegaard den du tenker på da heller.

Likevel rykket Heerenveen-spilleren, med en deilig scoring og en målgivende med skreddersøm, fram i køen på Marienlyst denne lysende kvelden for U21-gutta.

Selv om Lars Lagerbäck ikke lar seg påvirke av opinionen kjenner han igjen en strålende fotballspiller når han ser en.

I HYLLESTEN AV Martin Ødegaard, som får hylekoret til å dele ut superlativene i falsett, må vi imidlertid ikke glemme den andre unggutten i Heerenveen, Morten Thorsby. Han scoret like godt to mål mot Tyskland - det første og det siste. Og det er ikke bare antallet scoringer som imponerer, det er først og fremst måten Morten Thorsby leverte varene på som forteller alt om hvilke steg han har tatt.

1-1 kom gjennom utsøkt forståelse, en ditto god bevegelse, kraft og rå styrke.

3-1 ble scoret med ferdigheter selv Martin Ødegaard applauderer.

LARS LAGERBÄCK SÅ alt dette. Det han også så, men som vi andre ikke er like opptatt av, er hva (spesielt) Martin Ødegaard gjorde de 89 minuttene han ikke var på ballen. Hvordan han løste de defensive oppgavene. Hvordan han beveget seg for laget. For selv om de førtifem til seksti sekundene Martin Ødegaard hadde på ballen var briljante, om det var så mye, så er ikke Norges svenske landslagstrener blind for offensive kunstverk.

Det vil også ligge til grunn ved neste uttak.

LIKEVEL, OG SPESIELT fordi Norges kamper i november (motstanderne ennå ikke klare) helst skal komme fra nivå tre på UEFAs landslagsranking, tror jeg M&M får sjansen. 1) Fordi det er et greit tiltak/tidspunkt å ta dem opp i A-troppen, 2) fordi Lars Lagerbäck trenger å bli nærmere kjent med dem, 3) fordi U21-guttas EM-sjanser var blåst lenge før dette sjokket mot Tyskland, og 4) fordi de er gode nok. For så lenge vi ba om steg og utvikling, og steg og utvikling helt åpenbart har funnet sted, er det ingen grunn til å vente lenger.

Så lenge M&M er i planene for Nations League fra høsten 2018 er det like greit å ta dem ut nå.