- I idretten var du en gigant - som menneske kanskje enda større

Les den sterke talen fra foreldrene til Alexander Dale Oen.

GRIPENDE: Sokneprest Svenn Martinsen leste den gripende talen fra foreldrene. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
GRIPENDE: Sokneprest Svenn Martinsen leste den gripende talen fra foreldrene. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Alexander Dale Oen begraves ved Blomvåg kirke i hjemkommunen Øygarden i dag. Under bisettelsen kommer det mange rørende taler. Sokneprest Svenn Martinsen leste en gripende tale fra Alexanders Dale Oens foreldre.

- Fra å være den fantastiske gutten vår til alt vi gjorde har din plutselige bortgang ført til en meningsløs og uendelig sorg. I idretten din var du en gigant, men som menneske var du kanskje enda større, leste soknepresten blant annet opp.

- Etter at du tok OL-gull sa vi at dette må være din største opplevelse Alex, nei svarte du, det er min nest største. Den største var da broren og vibeke fikk Tuva. Slik var du. Selv i de største stunder tenkte du, og hadde omtanke om de rundt deg, sa Martinsen.

Dale Oen døde brått på en treningssamling 30. april i Flagstaff i USA. Han ble bare 26 år gammel.

Dale Oen var et av Norges største medaljehåp i London-OL i august. Han var Norges beste og mest meritterte svømmer gjennom tidene, og av mange regnet som verdens beste brystsvømmer.

Talen fra foreldrene:

Til Alexander fra mamma og pappa. Kjære, elskede Alex. Fra å være den fantastiske gutten vår til alt du var og gjorde, har din plutselige bortgang snudd alt til en meningsløs, uendelig sorg.

I idretten var du en gigant - som menneske kanskje enda større. Du var utrolig raus, uredd og hadde en genuin tro på alt du drev på med. Du hadde null tolleranse for urettferdighet. Du hadde dine egne meninger, selv om du visste de ville lage debatt. For oss var du bare Alex. Den trivelige flotte gutten med det store hjertet og gode humøret som alltid ringte hjem og spurte hvordan vi hadde det. Og alltid støtte opp.

Humøret og gleden du spredte rundt deg var ubeskrivelig. Vennekretsen var nesten hellig for deg. Det var din private arena der ingen utenforstående fikk tilgang. Du hadde en utrolig flott vennekrets du satte umåtelig stor pris på. Du slo en spøk uansett hvem det var. Naturen var din store lekegrind. Surfing, klatring og toppturer. Sammen med vennene dine reiste du på alle mulige opplevelsesturer.

Etter å ha vunnet VM-gull i Shanghai satt du på hotellrommet. Etterpå snakket du om alt som skjedde hjemme. Du så på gullmedaljen og lurte  på om den var laget av ekte gull, noe du betvilte. Dette må være din største opplevelse Alex. Nei svarte du, det er min nest største. Det største var da Vibeke fikk Tuva. Slik var du. Selv ikke i dine største stunder tenkte du på deg selv, og hadde omtanke på de rundt deg. I din korte tid iblant oss fikk du oppleve mer enn de aller fleste. Du fikk sett og opplevd hele verden, men Øygarden var ditt paradis. Du ga oss opplevelser og stolte stunder vi aldri gjorde oss fortjent til, men som har brent seg inn i hjertene våre til evig tid. Hvil i fred kjære Alex.

Seremonien blir avsluttet rundt klokka 14.30.