Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I kunstig koma etter grufull ulykke

Den tidligere formel 1-kjøreren og paralympicsvinneren Alex Zanardi holdes i kunstig koma etter fredagens ulykke på håndsykkelen.

ULYKKE: Det var under et ritt med en lignende håndsykkel at ulykken inntraff for Alex Zanardi. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB scanpix.
ULYKKE: Det var under et ritt med en lignende håndsykkel at ulykken inntraff for Alex Zanardi. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB scanpix. Vis mer

Zanardi deltok i konkurransen «Obiettivo tricolore» da han mistet kontrollen over sykkelen i en utforkjøring, veltet og kolliderte med en trailer.

Traileren forsøkte å svinge unna Zanardi, men kunne ikke hindre sammenstøtet.

- Sammenstøtet var fryktelig, sa Mario Valentino til Corriere della Sera.

53-åringen skal ha vært ved bevissthet da førstehjelpspersonell kom til stedet 20 minutter etter ulykken. Han ble fløyet til sykehuset i Siena og lagt på operasjonsbordet. Der fikk han behandling for store hodeskader, og det ble utført nevrokirurgiske inngrep.

Hans kone Daniela og sønnen Niccolo var begge på plass på sykehuset.

Sterk karriere

Zanardi kjørte flere sesonger i Formel 1 tidlig på 1990-tallet, men det var i indycarserien CART i USA at han gjorde størst suksess, med sammenlagtseirer i 1997 og 1998. I 2001 måtte begge beina hans amputeres ved kneet etter en fryktelig ulykke i et løp på Lausitz-banen i Tyskland.

Tross den alvorlige skaden gjorde han comeback som racerfører i en spesialtilpasset bil og vant løp i flere klasser før han viet seg til en ny karriere som parautøver. Han har til sammen fire gull og to sølv i Paralympics, samt en rekke VM-gull.

Zanardi er en av Italias aller største idrettshelter.

Koma

Fra sykehuset blir det opplyst at Zanardi holdes i kunstig koma inntil videre. Situasjonen blir karakterisert som «alvorlig, men stabil».

Nevrokirurgen Giuseppe Olivieri sier til nyhetsbyrået AGI at situasjonen til Zanardi kan stabiliseres innen ti dager.

- Da kan vi foreta en kontrollert oppvåkning og evaluering, sier Olivieri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!