Tande med skrekkfall i Planica:

I kunstig koma

Daniel-André Tande brakk kragebeinet, men fikk ikke hode- eller nakkeskader i fallet i Planica. Nå skal han ligge i kunstig koma i 24 timer.

SKREKKFALL: Daniel Tande med skrekkfall i monsterbakken i Planicia.Foto: AP/NTB
SKREKKFALL: Daniel Tande med skrekkfall i monsterbakken i Planicia.Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kragebeinet er knekt, og det er noe med lungene vi ikke helt hva er enda. Han ligger i kunstig koma og skal vekkes igjen om 24 timer. De har sjekket nakken og hodet, og det er i orden, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NTB.

Han var tydelig preget da NTB pratet med ham i 18-tiden torsdag.

- Vi får bare krysse fingrene. Det var gode nyheter at det ikke var noe livstruende, sa Stöckl videre.

BÅRET BORT: Medisink helsepersonll bærer Tande bort etter skrekkfallet. Foto: Jure MAKOVEC / AFP/NTB
BÅRET BORT: Medisink helsepersonll bærer Tande bort etter skrekkfallet. Foto: Jure MAKOVEC / AFP/NTB Vis mer

Tande ble fløyet til et sykehus i Ljubljana etter det stygge fallet i prøveomgangen i skiflygingsbakken i Planica torsdag.

En video av hoppet viser at Tande vippet over på vei over kulen og slo hardt i bakken før han ruller nedover unnarennet i prøveomgangen.

I en oppdatering til FIS skriver rennlege Tomislav Mirkovic :

- Daniel var bevisstløs i ambulanse. Vi fikk stabilisert ham og fraktet ham til sykehuset i Ljubljana. De første testene er veldig lovende, men nå må vi vente i 24 timer for å gjenta testene. Vi vet mer i morgen ettermiddag-

Ny undersøkelse fredag

Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen opplyser til NRK at Tande skal gjennom en ny undersøkelse fredag.

– Vi kommer til å ta vare på Daniel selvfølgelig når han våkner igjen. Og vi kommer til å ta vare på hverandre i den vanskelige situasjonen vi har vært i. Vi er en gjeng som er vant til å ta vare på hverandre, sier Bråthen.

Lagkamerat Halvor Egner Granrud skrev på Twitter torsdag kveld: « En av de verste dagene jeg har hatt i bakken. Ny dag i morgen, forhåpentlig med noen gode nyheter fra sykehuset»

De norske hopperne måtte ut for prestere kort tid etter at Tande ble fraktet bort fra hoppanlegget i Planica. Sportslig gikk det ikke bra for noen av dem i første omgang.

Robert Johansson og Johann André Forfang var de eneste fra det norske laget som gikk videre, mens det ble bom for både Marius Lindvik og verdenscupvinner Halvor Egner Granerud. Sistnevnte endte nest sist i sin første konkurranse etter den positive koronaprøven i VM.

- Stabil

FIS bekreftet kort tid etterpå at tilstanden var stabil.

- Det eneste vi vet er at han er stabil, vi håper det beste og at alt er bra, sa en preget landslagstrener Stöckl til NRK etter den første omgangen.

- Daniel puster på egen hånd, det var gode nyheter. Vi krysser fingrene for ham, sa lagkamerat Robert Johansson til polske TVP Sport etter verdenscuprennet.

Ingen feil med bakken

Prøveomgangen ble midlertidig stanset etter Tandes fall.

- Det er ikke noe feil med bakken her, dessverre var det Daniels tekniske feil. Det er en oppvekker på at dette er en ordentlig ekstremsport, sier Evensen videre.

Også Stöckl påpeker at det ikke var noe feil med bakken eller forholdene da Tande hoppet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer