- I kveld blir det hæla i taket

Holmenkollen fikk ski-VM i 2011. Dermed er framtida til det ærverdige skianlegget reddet.

(Dagbladet.no): Oslo og Holmenkollen er tildelt ski-VM i 2011. Det ble klart på FIS-kongressen i Portugal i kveld.

- Nå er det bare masse glade folk her. Alle gleder seg til å jobbe med dette framover, sier generalsekretær Kristin Felde i Norges Skiforbund til Dagbladet.no.

Allerede i morgen tidlig klokken åtte må den norske delegasjonen innfinne seg på FIS-kongress - men Felde lover at det uansett skal feires godt i kveld.

- I kveld skal vi ut og feire. Det blir hæla i taket, med og uten promille. Kanskje mest uten. Men gledesrusen er full av energi i seg selv, sier hun.

FIS krevde en ny hoppbakke i Holmenkollen for at Oslo skulle ha mulighet for å få tildelt VM. Oslo kommune og staten har sammen lovet å innfri kravet - men de er ikke enig om hvordan de skal fordele regningen på 450 millioner kroner.  

Kommunen har bedt regjeringen om å spytte inn 140 millioner kroner i prosjektet, men kulturminister Trond Giske har så langt vært urokkelig på at 70 millioner er det lengste de vil strekke seg.

Overbeviste FIS-styret

På forhånd var Holmenkollen regnet som store favoritter, og den norske søkerdelegasjon brukte 10 minutter på å presentere søknaden om ski-VM i Holmenkollen 2011 for FIS-styret i ettermiddag. Der la de vekt på at Holmenkollen trengte et nytt ansikt, og at hele nasjonen sto bak søknaden.

Deretter stemte de 16 medlemmene i FIS-styret på sin favoritt blant Holmenkollen, Zakopane og Val di Fiemme.

EKSPLODERTE I JUBEL: Skiforbundet hadde stelt i stand en egen vake på Bislett, og hadde telefonisk kontakt med den norske delegasjonen i Portugal. Her er de nettopp fått beskjeden om at Holmenkollen vant drakampen mot Zakopane og Val di Fiemme, og skal arrangere ski-VM i nordiske grener 2011. 
Fra venstre: Asle Johansen, Guro Nordby, Harald Eikeland, John Even Westby, Roar Gausland (formann Kollen), Bjørn Einar Romøren og Stein Levorsen. Foto: HÅKON EIKESDAL
EKSPLODERTE I JUBEL: Skiforbundet hadde stelt i stand en egen vake på Bislett, og hadde telefonisk kontakt med den norske delegasjonen i Portugal. Her er de nettopp fått beskjeden om at Holmenkollen vant drakampen mot Zakopane og Val di Fiemme, og skal arrangere ski-VM i nordiske grener 2011. Fra venstre: Asle Johansen, Guro Nordby, Harald Eikeland, John Even Westby, Roar Gausland (formann Kollen), Bjørn Einar Romøren og Stein Levorsen. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Spenningen var til å ta og føle på da FIS-president Gian Franco Kasper, en halvtime etter skjema,  åpnet konvolutten for å annonsere vinneren rundt 19.45 i kveld -  og jubelen sto i taket da avgjørelsen gikk i norsk favør.

- Jeg var egentlig ganske rolig på forhånd. Men vi kunen aldri føle oss trygge. Men vi fikk 12 stemmer, Val di Fiemme fire og Zakopane ingen. Så du kan si det var en overlegen seier, sier Felde.

- Hvorfor vant dere så overlegent?

- FIS ønsker selvfølgelig Holmenkollen som en viktig aktør i verdenscupen i tida som kommer, i kombinasjon med at de vet de vil få et flott VM med masse publikum, sier hun.

For tredje gang

Dermed skal Oslo og Holmenkollen arrangere ski-VM i nordiske grener for tredje gang. Første gang var i 1966, da Gjermund Eggen ble VM-konge med tre gull. VM i 1982 huskes best for hendelsen som lever i beste velgående i dag: Da Oddvar Brå brakk staven.  

Den norske søkerkomiteen besto av Per Ditlev Simonsen og Anette Wiig-Bryn fra Oslo kommune, Vegard Ulvang og Kristin Felde fra Norges Skiforbund samt Are Kjensli og Dag Kaas fra Skiforeningen.

Hadde Zakopane eller Val di Fiemme vunnet drakampen, ville det trolig innebært slutten på Holmenkollen som internasjonal arena for skiidrett på toppnivå.

- I kveld blir det hæla i taket

- I kveld er det take it eller leave it for Holmenkollen som arena for stor skiidrett. Uten VM blir det ingen ny hoppbakke, og da er det slutt med verdenscup, sa Skiforbundets generalsekretær Kristin Felde til Dagbladet.no tidligere i dag.

Nå blir det imidlertid ny hoppbakke og oppfrisking av langrennsarenaen til en pris av 450 millioner kroner.

<B>SKAL RIVES:</B> Her er Holmenkollen i solskinn fra 2006. Nå skal det bygges ny hoppbakke, i tillegg til at langrennsarenaen skal pusses opp. Prislapp: 450 millioner kroner.