I kveld blir det langballer

AMSTERDAM (Dagbladet): Etter Lyon-fadesen erklærte Nils Arne Eggen nye taktiske signaler innad i Rosenborg. Nå flagger han dem også utad. Og sjøl om det strider mot fotballfilosofien hans fra A til Å blir det sånn i kveld. - Vi vil være mer forsiktige, sier kaptein Erik Hoftun.

Den foreløpig siste defensive praten hadde Rosenborg på trappa utenfor hotellet før avreisen til treningen i Amsterdam ArenA i går kveld. Erik Hoftun forteller Dagbladet at det på langt nær er første gangen Rosenborg prøver å spikre et litt mer forsiktig taktisk opplegg på bortebane. Rosenborg-kapteinen forteller:

- Vi har sittet sammen foran en rekke bortekamper i Champions League og blitt enige om hvordan vi skal gjøre det. Hele 11 ganger tror jeg - uten å lykkes. Men uansett hvordan vi ligger med laget så handler det like mye om egen pasningskvalitet.

- Når du knapt klarer to trekk med ballen i laget, slik jeg opplevde oss i Lyon, blir det håpløst uansett.

Langballer fra start

Den manglende pasningskvaliteten kan imidlertid elimineres langt på vei med det som har gjort landslaget resultatgode: Langballen - den som fikk navnet Flo-pasningen. Og Rosenborg sier de vil slå en del langt i kveld. Spesielt i begynnelsen av kampen for å unngå farlige overganger imot.

Overganger som kan gi baklengsmål og den følelsen man har båret på i de siste 11 bortekampene i Champions League.

Følelsen av at det ikke nytter uansett hva man har planlagt på forhånd.

- Bedre forsvarspill går helt klart ut over det offensive spillet, sier Christer Basma.

- Derfor handler alt om den riktige balansegangen. Men det er utrolig vanskelig - jeg merker sjøl hvor vanskelig det er å omstille meg når jeg kommer fra Rosenborg til landslaget. Og for meg handler fotball om å ta sjanser.

- Spill med nullrisiko-faktor trives vi ikke med i Rosenborg.

Men likevel:

- Noe annet som er veldig artig med fotballen er at vi snakker om forskjellige strategier før forskjellige kamper, sier Christer Basma. - Og det gjør vi nå også. Og det kan jo hende det går denne gangen.

- Skal du gjøre noe godt og skikkelig må du lære det over tid.

Et tap fra eller til

- Jeg er enig med Christer, sier Erik Hoftun. - Jeg skjønner også alle de som sier at vi må bli bedre defensivt. Men fokuserer vi på det vil det gå ut over den delen av spillet Rosenborg er bra på. Så ærlige må vi være.

Rosenborg har vunnet 11 strake seriemesterskap på grunntanken om at angrep gir mål samtidig som det er den artigste måten å forsvare seg på. De har tapt 11 strake kamper i Champions League på den samme filosofien.

- Man må også huske på at de lagene vi møter i Eropa er sinnssykt mye bedre enn de vi møter hjemme, sier Hoftun.

- Akkurat! Og nettopp derfor burde dere jo vært gjerrigere og mer forsiktig ute i Mesterligaen?

- Ja, men vi får ikke øvd på bortespill hjemme i Norge. Og som Christer sier er det ikke «bare» å omstille seg. Og derfor har det blitt til at vi spiller som vi gjør til daglig. Vi bare buser på.

EN FLOM AV LANGBALLER: Christer Basma og Erik Hoftun forberder seg til dagens forvarskamp mot Ajax under paraplyen i Amsterdam. - Bedre forsvarspill går helt klart ut over det offensive spillet, sier Christer Basma.