I kveld bør alle nordmenn håpe på en svensk flause

Vil styrke EM-sjansene.

TØFF NØTT: Zlatan og Sverige møter gruppeleder i Østerrike i kveld. Et svensk tap vil styrke Norges EM-sjanser. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
TØFF NØTT: Zlatan og Sverige møter gruppeleder i Østerrike i kveld. Et svensk tap vil styrke Norges EM-sjanser. Foto: EPA/YURI KOCHETKOVVis mer

(Dagbladet): Norges håp om å spille fotball-EM i Frankrike neste sommer blir stadig sterkere. Etter 2-0-triumfen over Kroatia økte Norges EM-sjanse fra 58 til 71 prosent.

I går økte mulighetere ytterligere, til 73,6 prosent ifølge fotballstatistiker Birger Myhr, etter at Danmark spilte uavgjort mot Armenia og Albania tapte mot Portugal.

Det betyr at to av de sterkeste utfordrerne i kampen om å bli best treer, tapte viktig terreng.

Først og fremst har Norge alt i egne hender og kan kvalifisere seg direkte til EM med seks poeng i de to siste kampene. Men hvis Norge ikke skulle slå Italia borte i siste kamp, hvilket det er stor sjanse for, er det veldig greit at Norge har flere muligheter.

Svensk tap styrker EM-sjansene Om ikke Italia eller Kroatia skulle gå på noen usannsynlige smeller, kan Norge håpe på å bli beste treer. Etter Danmark og Albanias resultater i går, styrket altså sjansen for det.

Den kan øke ytterligere i kveld. Nok en gang kan Norge juble om en av våre naboer svikter. Et svensk tap mot Østerrike i kveld vil nemlig være godt nytt for Norge.

Årsaken til det er at Sveriges gruppekollega Russland seiler opp som kanskje den største favoritten til å bli beste gruppetreer. Deres to tellende kamper er mot Liechenstein og Montenegro. Vinner russerne de to kampene, vil de passere Norge dersom Høgmos menn tar ett poeng eller mindre i Italia.

Derfor bør vi håpe at Russland går forbi Sverige i gruppa, slik at Zlatan Ibrahimovic og co blir gruppetreer i stedet. Russland kommer nemlig ekstra godt ut på treertabellen siden de avga poeng mot tabelljumbo Moldova.

De poengene strykes som kjent på treertabellen, akkurat som Norges kamper mot jumbo Malta. Om Sverige tar over 3. plassen fra Russland, vil de ikke matche Norge på treertabellen.

Håper på ukrainsk tap I tillegg bør norske fotballsupportere håpe at Slovakia slår Ukraina i kveld. Ukraina er i likhet med Russland og enten Danmark/Albania en sterk utfordrer på treertabellen.

Totalt sett er Norges EM-sjanser nå 73,6 prosent ifølge fotballstatistiker Birger Myhr. Herunder er sjansen for å komme til EM som gruppevinner 7,0 prosent, mens det er 32,4 prosents sjanse for å kvalifisere seg som gruppetoer.

De siste prosentene går på å bli enten beste gruppetreer eller å gå til EM via playoff. Der er det foreløpig usikkert om Norge eventuelt blir seedet eller ei.

FØLGER MED: Når Per-Mathias Høgmo ser Sverige møte Østerrike i kveld, bør han håpe på svensk tap.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FØLGER MED: Når Per-Mathias Høgmo ser Sverige møte Østerrike i kveld, bør han håpe på svensk tap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer