Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I kveld debuterte Europas nyeste fotballandslag

Kolonien med 600 spillere greide uavgjort mot Slovakia.

 FEIRET:  Det var ingen tvil om at Gibraltar sa seg godt fornøyd med å greie 0-0 mot Slovakia i sin første offisielle kamp. Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB Scanpix
FEIRET: Det var ingen tvil om at Gibraltar sa seg godt fornøyd med å greie 0-0 mot Slovakia i sin første offisielle kamp. Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I kveld spilte verdens minste Uefa-godkjente landslag sin første offisielle landskamp.

FN anser Gibraltar som ikke-selvstyrt, og er fortsatt en engelsk koloni - som er en halvøy til Spanias fastland.

Likevel ble Gibraltar godkjent som medlem nr. 54 i UEFA i mai, og fikk i kveld få bryne seg mot Slovakia i en vennskapskamp.

Med i EM-kvalik Beslutningen skjedde etter at landet fikk medhold i voldgiftsretten for sport, CAS, - noe både Uefa og Spania var i mot.

Og kolonien med bare 600 fotballspillere, og med størrelse mindre enn San Marino, har satt seg et hårete mål.

- Nå er vi Uefa-medlem, og vi skal delta i kvalifiseringen til EM i 2016 - noe som er målet, forteller trener Allen Bula til BBC

- Folk kan si at det ikke er realistisk, og at vi er gale, men jeg ønsker at Gibraltar skal bli respektert. Liechtenstein er også et lite land, men de blir respektert. Det er mitt mål, sier treneren i forkant av Slovakia-kampen.

Kapasitet på 5000 Gibraltars hjemmearena, Victoria Stadium, møter derimot ikke Uefas krav, med en kapasitet på bare 5000 publikummere.

Til 2016 satser man på å ha en ny stadion på plass, med en kapasitet på 10 000. Inntill da må laget spille sine hjemmekamper 240 kilometer unna, på Estadio Algarve i Portugal - hvor debutkampen i kveld ble spilt.

Den lille kolonien søkte om medlemsskap i Uefa allerede i 1997, men fikk avslag, på bakgrunn av FN ikke annerkjenner Gibraltar som suveren.

 SPENT:  Gibraltars trener Allen Bula (t.h) og spiller Roy Chipolina på pressekonferansen i forkant av kveldens landslagsdebut mot Slovakia. Foto: EPA / LUIS FORRA / NTB Scanpix
SPENT: Gibraltars trener Allen Bula (t.h) og spiller Roy Chipolina på pressekonferansen i forkant av kveldens landslagsdebut mot Slovakia. Foto: EPA / LUIS FORRA / NTB Scanpix Vis mer

Derfor var det stor fest på halvøya da de endelig fikk medlemsskap i mai - og nyheten ble feiret med gatefester og arbeidere fikk den neste halve dagen fri fra jobb for å være med på festen.

- Når det kommer til sport, så var det den største feiringen Gibraltar noensinne har hatt, sier presidenten i Gibraltars fotballforbund, Desmond Reoch, til BBC.

Landslagsspillerne til Gibraltar må katogorisereres som amatører. Det største unntaket er den tidligere Manchester United-forsvareren Danny Higginbotham (34), som i kveld fikk sin landslagsdebut.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle debutere på landslaget som 34-åring, så det blir en spennende utfordring, sa Higginbotham, som til vanlig spiller i Chester i Conference North.

Spilte uavgjort De 30 000 setene på Estadio Algarve er mer enn nok til å ha plass til hele Gibraltar - men de 500 fansene som hadde tatt turen for å støtte laget i sin debut lagde likevel fest, skriver Eurosport.

For debutanten holdt faktisk kampen til 0-0 mot Slovakia, noe både laget og fansen feiret som en seier.

 LAGET LIV:  De 500 fansene som hadde tatt turen til Gibraltars "hjemmestadion" i Portugal sørget for å skape stemning og heie fram sine landslagsdebutanter. Foto: EPA / LUIS FORRA / NTB Scanpix
LAGET LIV: De 500 fansene som hadde tatt turen til Gibraltars "hjemmestadion" i Portugal sørget for å skape stemning og heie fram sine landslagsdebutanter. Foto: EPA / LUIS FORRA / NTB Scanpix Vis mer