HISTORISK: England har hatt en lei tendens til å tape straffesparkkonkurranser. Mot Colombia fikk de endelig bort spøkelset. Foto: REUTERS/Carl Recine
HISTORISK: England har hatt en lei tendens til å tape straffesparkkonkurranser. Mot Colombia fikk de endelig bort spøkelset. Foto: REUTERS/Carl RecineVis mer

Kroatia - England, VM-semifinale klokka 20.00:

I kveld endres en 28 år gammel historie. Slik har England «endelig» lykkes

I kveld spiller England sin første VM-semifinale siden 1990. Det kan de trolig takke de yngre landslagene for.

I fjor tok både Englands U20- og U17-landslag det gjeveste trofeet i sine verdensmesterskap. Det var nasjonens første triumfer i de to aldersbestemte klassene noensinne.

Så, nøyaktig ett år etter U20s VM-seier, står a-landslaget klare i sin første semifinale siden 1990, og viser vei for både nåværende og kommende stjerner.

Men hva er det som har skjedd i engelsk fotball, som gjør at landslagene har løftet seg opp? Ifølge den tidligere fotballspilleren Jan Åge Fjørtoft, er det flere grunner til det siste årets suksess - en slags «engelsk revolusjon».

- Først og fremst har det engelske fotballforbundet (FA) vært mer ydmyke og sett mot andre nasjoner. De har sett at Spania og Tyskland har hatt suksess, og i de landene har også u-landslagene vært gode, sier Fjørtoft til Dagbladet.

JUBELEN I TAKET: I Shoreditch i London var det stappfullt med engelskmenn som så kvartfinalen mot Sverige. Da 2-0-seieren og Englands første semifinale på 28 år var et faktum, sto jubelen i taket. Video: Marthe Ihle Vis mer

- Ikke like gjevt med landslagsspill

Den tidligere angrepsspilleren legger til at et av de store problemene i England har vært samarbeidet mellom Premier League og landslaget.

Han forteller at det i England er det satset hardt på fotballakademier, noe som kan være en grunn til den gode utviklingen vi er vitne til nå. Mange akademispillere har gjort det bra på yngre landslag, og nå finner de veien til A-landslaget.

TROR PÅ ENGLAND: Jan Åge Fjørtoft tror på England-seier i kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TROR PÅ ENGLAND: Jan Åge Fjørtoft tror på England-seier i kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Men det er ikke alle som har gått den veien. Flere har gått en kronglete vei, for eksempel gjennom små klubber der de har blitt avskrevet. I tillegg har det vært tøft å få spilletid. Men gjennom egeninnsatsen har de løftet seg opp.

- Godt skolert

Fjørtoft trekker fram to trenere i Premier League som kan ha bidratt til suksess for det engelske landslaget: Mauricio Pochettino og Josep «Pep» Guardiola.

- Vi ser at spillerne begynner å bli godt skolert, mye takket være Tottenham med Pochettino og Guardiola i Manchester City - og en landslagssjef i Southgate som forstår hvordan disse managerne tenker. Guardiola og Southgate har hatt troa på John Stones, som var et stort talent - og nå er han det igjen, sier Fjørtoft.

STOCKHOLM: Jakten på den ultimate VM-stemninga tok Dagbladets reporter til Stockholm, for å møte svenskene før Sverige spiller kvartfinale mot England. Kan «söta bror» ta seg videre til semifinale? Reporter: Trym Mogen / Video: Emilie Rydning Vis mer

Han trekker så fram enda spiller i den engelske troppen som har vært i verdensklasse under årets VM, og en viktig bidragsyter i jakten på finale.

- Harry Maguire. Han har stått fram som en svært god leder, men har vært en spiller flere har måttet google under mesterskapet. Men det skal sies, det er ingen gyllen generasjon med engelske spillere vi ser.

I kveld tror og håper Fjørtoft på England-seier, sammen med tusenvis av «anglofile» nordmenn. Han tror mye kan stemme for England i åra framover.

- Alt avhenger av hvilke landslag som er gode da, dommeravgjørelser og spillere. Momentumet er nå for England.

- Alt kan skje

Selv om England spiller sin første semifinale på 28 år i kveld, mener mange at de har fått en enklere vei mot en topplassering. Det mener blant annet tidligere Vålerenga-spiller Tom Henning Hovi.

- Det er ingen sensasjon at England har gjort det bra. Det er mer sensasjonelt at andre land gjør det dårligere enn ventet. For eksempel Argentina, Tyskland og Brasil, som ikke gjør det de vanligvis gjør. I tillegg er VM uten Italia og Nederland. Da er det litt enklere for England, sier Hovi til Dagbladet.

- INGEN SENSASJON: Tidligere Vålerenga-spiller Tom Henning Hovi synes det er mer sensasjonelt at andre nasjoner har gjort det dårligere enn ventet. Her etter cupgull i 2002, Kjetil Rekdal til venstre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
- INGEN SENSASJON: Tidligere Vålerenga-spiller Tom Henning Hovi synes det er mer sensasjonelt at andre nasjoner har gjort det dårligere enn ventet. Her etter cupgull i 2002, Kjetil Rekdal til venstre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer

Likevel skryter han av jobben som er gjort av spillerne og sjefen deres.

- De har satt et system og er et lag uten altfor store stjerner. Det er et lag som jobber for hverandre. Vi skal ikke undervurdere et lag med klare og tydelige roller, sammen med en bra manager som får det beste ut av spillerne sine. Det er på tide, skryter Hovi.

- Ikke sluppet til

Den tidligere venstrebacken sier det har vært mange gode yngre landslag i England, og at han ikke er overrasket over resultatene det siste året. Men det har stoppet opp når de skal opp et hakk. Mye på grunn av Premier League, skal vi tro Hovi, der mange av de største stjernene er utlendinger.

Men nå har det blitt bedre. Premier League og dagens England har stjerner som Harry Kane, Marcus Rashford og Dele Alli. Dette er spillere England vil bygge videre på, og som fortsatt har en god alder under neste EM og VM.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

- Det kan bli lykkeligere år for England i mesterskap framover, men jeg regner med at Brasil, Tyskland, Argentina, Nederland og Italia vil ta en skikkelig evaluering. For England hjelper det med erfaringa de får, men stammen i laget som nå er 23, 24, 25 år, de vil de bygge videre på. Nå har de en gyllen mulighet til å gjøre det bra, vi får se om de griper den.

- Kompetansen er der nå

Lars Tjærnås, tidligere fotballtrener og -kommentator, trekker fram det samme som Jan Åge Fjørtoft, nemlig akademiene i England. Han mener noe av det viktigste som har skjedd i England fotballmessig er at de har investert i det som betaler seg: kompetanse hos dem som jobber med spillerne.

- De har stilt klare krav til akademiene, utdannet trenere og gitt unge spillere en hverdag med bedre læring. I tillegg har de vært ydmyke nok til å hente impulser fra gode utviklingsmiljøer andre steder, det har vært med å foredle talentene de alltid har hatt.

TROR PÅ ENGLAND: Lars Tjærnås tror England kan sikre finaleplass i kveld mot Kroatia. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
TROR PÅ ENGLAND: Lars Tjærnås tror England kan sikre finaleplass i kveld mot Kroatia. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Tjærnås jobber i dag som speider for Vålerenga, og har derfor god erfaring med unge talenter. Derfor mener han u-landslagenes suksess kan ha hatt positiv innvirkning på A-laget.

- Det gir en trygghet at filosofi og tankesett fungerer. De har mange prinsipper å spille etter som er ganske like, sier speideren.

Han har troa på seier til England i dag og finale på søndag, men når det gjelder framtida er det mange variabler som avgjør om det blir suksess.

- Men kompetansen er der nå. Antall talenter er høyt og spillestilen fungerer. Da gjenstår blant annet videre ydmykhet, utvikle seg via læring og arbeid hver dag i alle ledd. Det høres enkelt ut, men har vist seg vrient i praksis i et land som ofte har overvurdert seg selv.

- IKKE SJARMERENDE: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen reagerer på filmingen i herrenes fotball-VM. Ikke spesielt sjarmerende, er meldingen fra fotballjentene. Video: Dagbladet TV Vis mer