GJØR COMEBACK: Aksel Lund Svindal er tilbake etter kneproblemene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GJØR COMEBACK: Aksel Lund Svindal er tilbake etter kneproblemene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Aksel Lund Svindal gjør comeback

I kveld er comeback-kongen tilbake på snø. Sikter mot pallplass

I helga gjør Aksel Lund Svindal comeback etter skade. Der har han etterhvert skaffet seg god erfaring. Men først og fremst handler det om å få en god følelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For fartskjørerne i alpint starter sesongen denne helga. I canadiske Lake Louise står utfor og super G på tapetet lørdag og søndag.

Aksel Lund Svindal gjør comeback etter skade. 34-åringen falt i Kitzbühel i 2016 og røk korsbåndet og menisken. Han gjorde comeback i fjorårssesongen, men måtte opereres på nytt da han fortsatt hadde problemer med kneet.

Lørdag stiller han altså til start for første gang siden desember i fjor, da formodentlig med et bra kne.

- Om kneet er helt 100 prosent, vil vi nok aldri få svar på, men Aksel ser bra ut og har trent godt og har fått gjort det meste som er planlagt den siste perioden. Men i rennsituasjon er det noe helt annet. Det blir spennende å se hvordan kroppen og kneet responderer, sier fysisk trener i alpintlandslaget, Lars Mæland, til Dagbladet.

Fredag kjørte startfeltet et treningsrenn i Lake Louise. Kjetil Jansrud kjørte da inn til tredje beste tid, mens Aksel Lund Svindal tok det noe roligere og ble nummer 29. Til NTB etter treningsrennet sa Aksel Lund Svindal at han håpet på en topp tre-plassering i rennet.

Comebackene

Det er ikke første gangen at Aksel Lund Svindal har pådratt seg en skade som alpinist i den absolutte verdenstoppen. Men med dem har Svindal også etablert seg som comeback-konge:

I sesongoppkjøringen til 2014/2015-sesongen røk Svindal akillesen, og var ute helse sesongen, bortsett fra å delta i VM. Men neste sesong gjorde han comeback med et brak.

HER RØK DET: Selve fallet så ikke særlig pent ut, men Aksel Lund Svindal reiste seg rett opp på beina. Så viste det seg at både menisken og korsbåndet hadde røket. Foto: AFP / Christof STACHE
HER RØK DET: Selve fallet så ikke særlig pent ut, men Aksel Lund Svindal reiste seg rett opp på beina. Så viste det seg at både menisken og korsbåndet hadde røket. Foto: AFP / Christof STACHE Vis mer

34-åringen vant da fem (!) verdenscuprenn før jul og ledet verdenscupen sammenlagt før menisken og korsbåndet røk etter fallet i Kitzbühel.

Også husker vi at han falt stygt i Beaver Creek, og kom tilbake året etter og vant både utfor og super G i samme løype.

I fjor kom han tilbake med to pallplasser før han måtte operere på nytt.

Kroppen og kneet må fungere

Men å slå tilbake på samme måte denne gangen, er i første omgang ikke hovedfokus, sier trener Mæland.

- Jeg skal ikke prate på vegne av ham, men så lenge han føler at kroppen og kneet fungerer bra, så tror jeg vi kan forvente et bra resultat til slutt. Han vil nok ikke legge noe press eller forventninger på seg selv, men er mer opptatt av å få en god følelse og at kneet kjennes bra ut. Så får vi ta en opptelling etter det, sier Mæland.

Svindal tok sin første verdenscupseier i nettopp Lake Louise, og har til sammen seks verdenscupseiere derfra. Til NTB etter treningsrennet sa han altså at han håpet på en topp tre-plassering.

Mæland fortsetter:

- Aksel må selv føle og kjenne på hva han trenger og hvor mye han kan pushe. Kan kjenner kroppen sin ekstremt godt etter x antall comeback og x antall år i sirkuset.

Tre verdensstjerner

Men det er ikke bare Svindal det dreier seg om med norske øyne i Lake Louise. Han har to av verdens beste alpinister ved siden av seg i Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde.

- Fysisk ser de to veldig bra ut. Men det første fartsrennet er alltid spennende, for man vet ikke helt hvor man ligger i forhold til andre konkurrenter. Jeg tror alle er litt spente, rett og slett. Men forutsetningene er gode. Det er godt humør og alle tre virker klare for å gi gass, sier Mæland.

Til tross for at det er OL-sesong, har de ikke gjort noe annerledes enn vanlig i sesongoppkjøringen.

- Fokuset vårt er at det er en vanlig sesong. OL er selvfølgelig et stort mål for de fleste, men når alt kommer til alt er det like gøy å kjøre renn hver eneste helg. Og de vil vinne hver eneste helg. Så kommer OL når det kommer. Det kan vi ikke tenke for mye på, sier Mæland

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer