UTRØSTELIGE: Gyan var utrøstelig etter den tapte straffekonken mot Uruguay. Han misset straffespark på overtid i andre ekstraomgang og kunne avgjort det hele med et siste spark på ballen, men skjøt over. Foto: AFP
UTRØSTELIGE: Gyan var utrøstelig etter den tapte straffekonken mot Uruguay. Han misset straffespark på overtid i andre ekstraomgang og kunne avgjort det hele med et siste spark på ballen, men skjøt over. Foto: AFPVis mer

I kveld gråter verden med Afrika

Ghana misset straffespark på overtid av andre ekstraomgang. Så tapte de straffekonken.

|||(Dagbladet): Aldri har et afrikansk lag vært nærmere en semifinale i et VM, men Ghana måtte tilslutt gi tapt for Uruguay etter en dramatisk kvartfinale.

Ikke bare var Ghana det beste laget da kampen gikk til ekstraomganger. Men da Suarez reddet med hånda på streken på overtid i andre ekstraomgang, fikk de muligheten hele Afrika ønsket dem.

Stjernespiss Gyan kunne avgjøre kampen med et siste spark på ballen. I stedet satte han ballen knallhardt i tverrliggeren og over.

Så beinhard, nådeløs og kald kan fotballen være noen ganger.

Vi fulgte kampen minutt for minutt i VM-studio!

Adiyiah syndebukk Ghanas trener Rajevac mistet imidlertid ikke trua på spissen sin. Gyan ble sendt først fram i straffesparkkonkurransen. Fem minutter etter straffemissen som hindret første afrikanske semifinalist i VM, satte han igjen ballen høyt - denne gang i nettaket.

Snakk om nervepåkjenning og drama.

Men da midstopper Mensah trillet ballen inn i fanget på keeper og tidligere FFK-spiller Adiyiah gjorde det samme i straffekonken, var den afrikanske drømmen knust for denne gang.

Adiyiah var forøvrig spilleren som nikket ballen mot mål da Suarez handset - i stedet for å bli hele Afrikas helt, endte unggutten med å bli syndebukk.

- Å være blant de fire beste lagene i verden - det finnes ikke ord. Vi følte at vi holdt på å besvime for hver straffe som ble tatt, sa banens bestemann, Diego Forlan, etter kampen.

Hele Afrika bak Ghana Ghana leverte en strålende siste del av første omgang og ledet fortjent til pause etter Muntaris jublianibanan fra 35 meter. I andre omgang hevet Uruguay seg flere hakk - anført av en gigantisk Diego Forlan.

Det var også Forlan som utlignet på et utsøkt frispark som nok en gang tok fordel av den ustabile VM-ballen. Keeper Kingson ble lurt av flukten i ballen og strakk seg forgjeves.

I ekstraomgangene kjørte Ghana kampen og spesielt på slutten var det massivt press. En kanonade mot Uruguays mål endte tilslutt med at Suarez reddet med hånda på streken.

Noe som garantert vil bli diskutert heftig framover - for den kyniske redningen sørget for straffekonken som Uruguay tilslutt vant.

Det var ikke bare Ghana som tapte i kveld, hele Afrika sto bak det eneste afrikanske laget som tok seg videre i deres egen turnering.

PS! Seks afrikanske lag var med i VM, Sør-Afrika, Algerie, Nigeria, Elfenbenskysten, Kamerun og Ghana. Kun sistnevnte gikk videre fra gruppespillet.

Saken oppdateres.