FINALE ELLER FERIE:  Vålerenga spillerne deppet etter hjemmetapet lørdag. I dag er det vinn eller forsvinn for seriemesterne.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FINALE ELLER FERIE: Vålerenga spillerne deppet etter hjemmetapet lørdag. I dag er det vinn eller forsvinn for seriemesterne. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

I kveld kan Norges mestvinnende klubb gå på en historisk smell

Storhamar på vei mot sensasjonelt avansement.

(Dagbladet): Det går kjapt mellom slagene for hockeyfolket i mars/april. Mandag var det fest i begge mjøsbyene, Hamar og Lillehammer.

Resultatene der sørget for at det blir enda større hockeyaften i kveld.

For ingen av de to semifinaleseriene er avgjort. Og «game 7», det hører med det til sjeldenhetene rundt om i verden.

For å sette ting i perspektiv: I NHL har de to semifinalene gått til kamp sju samtidig bare to ganger, fra 1938 og til i dag.

For historiebøkene Ikke nok med det: I Norge har et lag aldri klart å utligne etter å ha ligget under 0-3 i kamper. Det klarte Storhamar mandag. Og i dag kan den fantastiske snuoperasjonen være et faktum, hvis Vålerenga blir slått foran et fullsatt Jordal Amfi.

Det vil være en sensasjonell seier for hamarsingene, som entret sluttspillet med en sjetteplass fra grunnspillet.

Vålerenga på sin side, vant grunnspillet, og fram til for en uke siden, så de to sluttspillsrundene ut til å bli plankekjøring. Men den gang ei. Med tap i kveld er sesongen over.

- Vålerenga hadde finalebilletten så langt nede i lomma som det går an, uten at laget var klare for finale, sier TV 2s ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

Under huden Han er imponert over gamleklubbens opphenting, og tror en av finalebillettene blir med hjem til Mjøsas bredder i kveld.

- Etter tre tap tenkte Storhamar kun på å vinne en kamp. Det ser litt bedre ut i historiebøkene med 4-1, enn å ryke 4-0 i kamper. Men de har gjort noen grep, og forandret litt på spillet.

- Så er det noe spesielt med sluttspill. Man kommer under huden på motstanderen og plutselig begynner pucken å sprette din vei, sier Dahlstrøm til Dagbladet.

VIF kan i motgang
Trofèskapet på OL-arenanen fra 1952 er fyllt opp med kongepokaler. 26 i tallet. Ingen i Norge er i nærheten av den samme merittlisten.

Og senest i mars viste årets Vålerenga-utgave at de kan når lukten av gull nærmer seg.

- De knuste Stavanger 7-1 da det dro seg til i serieinnspurten. I dag er det en noe lik kamp, sier 44-åringen, som likevel tipper at Vålerenga tar sommerferie i kveld.

- Jeg har gått litt i mot strømmen og tippet at Storhamar går videre. Men det blir jevnt. Jeg tipper Storhamar vinner 3-2 etter spilleforlengelse.

LIKs sjanse brukt opp Den andre semifinalen skal også avgjøres med en kamp sju i kveld.

 SKAL ØDELEGGE:  Christian Larrivèe er Storhamars fremste poengplukker så langt i sluttspillet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SKAL ØDELEGGE: Christian Larrivèe er Storhamars fremste poengplukker så langt i sluttspillet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Lillehammer hadde matchball hjemme i Kristins hall sist, men da reiste Oilers seg og vant 3-2, med den avgjørende scoringen kun minutter før slutt.

- Lillehammer har nok brukt opp sin sjanse. Men de har imponert meg. De har kjempa og stått på den beste keeperen i sluttspillet. Men det blir Stavanger-Storhamar i finalen, sier Dahlstrøm.

PS! Tre ganger har det skjedd i NHL at et lag har vunnet serien etter å ha ligget under 3-0 i kamper. Toronto Maple Leafs gjorde det i 1942. 33 år senere gjorde New York Islanders det samme, mens Philadelphia Flyers gjorde det mot mot Boston i 2010.