I kveld kjører Norendal for sitt fjerde strake X-Games-gull: - Vi gjør det beste vi kan for Stian

Tankene går til syke Sivertzen.

KLAR FOR X-GAMES: I kveld kjører Silje Norendal for sitt fjerde X-Games-gull. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
KLAR FOR X-GAMES: I kveld kjører Silje Norendal for sitt fjerde X-Games-gull. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag kveld kjører Silje Norendal (22) for sitt fjerde strake X-Games-gull. Men i år har hun støtt på et skjær på veien, og det å forsvare gullene blir tøffere enn håpet.

I desember kjørte hun nemlig inn i et rail på trening, og pådro seg ei rift i kneskåla. Hun gjorde comeback i bakken først forrige helg, og da var hun imponerende 1,5 poeng bak en pallplass.

I kveld blir det tøft for Norendal, som var på snø for første gang på seks uker forrige helg.

- Jeg fokuserer på det jeg gjør, og tenker ikke på noe favorittstempel som regjerende mester. Jeg vil si det er Jamie Anderson som vanlig, sier Norendal og innrømmer at det blir nervepirrende i kveld.

Får hjelp til å takle nervene Det er ingen hemmelighet at Kongsberg-jenta sliter med nerver før og under konkurranser, og hun blir lei seg om det går dårlig. Til tider sitter det så lenge som to uker i kroppen om hun har kjørt dårlig.

- Det blir like nervepirrende som i fjor og året før. Nervene er alltid en utfordring, noen ganger hjelper de meg, andre ganger drar de meg ned. Det er tøft å ha de følelsene i kroppen, og det spiller ingen rolle om det er X Games eller NM jeg kjører.

Forhåpentligvis går det bra når Norendal skal konkurrere i dag. Nervene er der, men hun får hjelp til å takle dem.

- Etter konkurranser går jeg gjennom de med trenerne mine, og jeg får litt hjelp av Olympiatoppen. Det henger lenge igjen i hodet om jeg gjør det dårlig. Etter et par dager blir det litt bedre, men det sitter i en uke eller to før det slipper helt. Nå er det tett mellom konkurransene, og da må hodet videre. Det hjelper litt mer på selvtilliten om jeg gjør det bra, sier hun.

Selv om både trenerne og Olympiatoppen prøver å få hodet til Norendal på riktig spor om det går dårlig, hjelper det godt med litt hjelp hjemmefra av kjæresten Aleksander Bonsaksen.

- Han er en god støttespiller å ha, for han kjenner meg bedre enn de fleste. Aleksander prøver å roe meg ned når det er uker som det her.

- Må ha flaks Etter å ha gått glipp av dyrebar trening, må alt klaffe for Norendal i kveld. Følelsen på snø sitter heldigvis mye bedre enn man først kunne frykta, men hun skulle gjerne ha fått trent like mye som de andre kjørerne.

- Jeg har jo såvidt kjørt på seks uker, så det har vært dumt med skadeavbrekket med tanke på all treninga jeg har gått glipp av. Nå trenger jeg nok litt flaks for at det skal treffe. Men det er som det er, og jeg er fortsatt positiv til konkurransen.

På spørsmål om det å komme tilbake på snøen, er som å komme tilbake på sykkelen etter en vinterpause, svarer Norendal at det er «litt opp og ned».

- Noen ganger kan man være borte i to uke, og så føles det som to måneder. Men denne gangen var jeg veldig heldig og kom raskt tilbake til godfølelsen, det føltes ut som at det var en uke siden sist jeg var på snø.

- Kjører for Stian Søndag ble det kjent at snowboard-kjøreren Stian Sivertzen var lagt inn på Ullevåls intensivavdeling, med en alvorlig infeksjon i kroppen. Tirsdag kom meldingen om at Sivertzens tilstand var alvorlig, men stabil. Norendal og Sivertzen er begge fra Kongsberg, og har kjørt sammen i snowboardbakken siden Norendal var åtte år.

- Den første landslagsturen var med ham. Jeg synes det er utrolig trist, han er en utrolig god venn og en fantastisk god lagkamerat. Det er ikke gøy når slike ting skjer, og det påvirker selvfølgelig hverdagen.

Og det mener hun alvor i. For i kveld kjører Kongsberg-jenta for gutten hun har vokst opp med.

- Jeg vet at det beste vi kan gjøre for Stian, er å gjøre det beste vi kan her i X Games. Det kommer til å glede Stian mer enn noe annet, og det er fokuset mitt. Det ønsker familien hans at vi gjør også. Nå håper jeg ting går framover, og at vi ser han her neste år.

Brukt skadetida godt Jula har hun brukt sammen med kjæresten Alexander Bonsaksen (29). Bonsaksen er selv toppidrettsutøver, og spiller i finske Tappara.

- Hun brukte skadetida godt og til å holde seg i form. Men hun var ikke på snø på seks uker, og det er snø man konkurrerer på, og da må man være mest der, selvfølgelig. Men dette er kanskje noe hun må lære. Uansett gjorde hun et godt comeback og fikk en ålreit start før årets høydepunkt, sier Bonsaksen til Dagbladet.

Det finnes nemlig ingenting større enn X-Games i snowboardverdenen. Et gull der er noe alle utøvere drømmer om. Norendal har tre.

- Gir det henne et press på noen måte, eller letter presset litt når hun nettopp har kommet tilbake fra skade?

- Det kan godt hende, men hun har alltid vært nervøs når det kommer til konkurranse. Og det har hun løst rimelig bra i X-Games tidligere. Jeg tror ikke hun føler noe press fordi hun har vunnet før. Det har hun nok mer på seg selv, at hun vil lande de triksene hun vil og føle at hun kjører bra, sier Bonsaksen.

Bruker hverandre De to har vært et par i lengre tid, men bedriver forskjellige idretter og har ikke all verdens tid sammen gjennom et år. Men de er flinke til å bruke hverandre.

- Det er bra at vi begge er toppidrettsutøvere, vi skjønner hva det går ut på og hva det koster å holde på i toppen av en idrett. Jeg er kanskje litt mer offensiv i tankegangen enn henne. Det er jo ingen hemmelighet at Silje blir veldig nervøs foran konkurranse, men jeg er litt mer offensiv og gleder meg til store kamper. Vi snakker selvfølgelig sammen om disse tingene og forskjellige erfaringer begge har, og det synes jeg er bra, sier Bonsaksen.

• Finalen i slopestyle går av stabelen klokka 18. TV 2 Sportskanalen sender begivenheten.

KJÆRESTER: Silje Norendal og Alexander Bonsaksen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KJÆRESTER: Silje Norendal og Alexander Bonsaksen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer