I kveld må Deila unngå å «ta en Strachan»

Ronny Deila og Celtic spiller en av årets viktigste kamper allerede i kveld.

FØRSTE RUNDE I KVELD: Ronny Deila debuterer som Celtic-manager i kveld. Foto: Digitalsport
FØRSTE RUNDE I KVELD: Ronny Deila debuterer som Celtic-manager i kveld. Foto: Digitalsport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ronny Deila selv kaller det idiotisk, men kl. 21 i kveld spiller Ronny Deilas Celtic mot KR Reikjavik på Island i den første kvalifiseringsrunden til Champions League. Deila har knapt vært i jobben i seks uker, og laget hans skal allerede spille en av årets viktigste kamper.

- Etter at Rangers forsvant har Champions League blitt veldig, veldig viktig for dem, sier tidligere Celtic-spiller Thomas Rogne.

- Jeg forventer at Celtic vinner serien med minst 20 poeng i år. Europakampene er det som holder sesongen i gang for oss supportere. Det vi gleder oss til, sier Matt McGlone, redaktør i den uavhengige Celtic-fanzinen Alternative View. 

Strachans fadese Deila må unngå å «ta en Strachan». Han opplevde et 5-0-tap mot Artmedia Bratislava i debuten som Celtic-manager. Da hjalp det lite med 4-0-seier på hjemmebane i returoppgjøret.

Da Strachan sluttet fire år senere skrev Guardian at 5-0-tapet var det verste klubben hadde opplevd i Europa noensinne, og at fansens forhold til manageren aldri ble noe særlig, selv om han senere tok tre ligagull, og slo Milan og Manchester United.

- Det vil ikke være en katastrofe om vi ikke kommer til Champions League. Men hvis vi ryker ut og spiller dårlig, er han ille ut, sier McGlone, som mener Celtic bør kunne kjøre over islandske KR i den første runden.

Skadet kaptein  Verre motstandere som Malmö og Strømsgodset kan vente i neste runde. Siste hinder er den såkalte playoffrunden, hvor vinnerlaget går til Champions Leauge, taperlaget til Europa League. Klubben må klare det uten sin kanskje viktigste spiller, kaptein Scott Brown, som ble skadet i en treningskamp forrige uke og er ute i flere måneder.

- Celtic bør slå KR lett. Men det er vanskelige kamper. Jeg var med for to år siden, da vi sleit i den første kampen mot HJK Helsinki. Selv om det er mindre lag, er de gjerne midt i sesongen, mens Celtic bare har hatt noen uker med sesongoppkjøring, sier Rogne, som nå spiller i Wigan.

Oppkjøring Celtic er en klubb med fans over store deler av verden, særlig i land hvor det bor folk med irske aner. Derfor har de tidligere ofte lagt sesongoppkjøringen til USA eller Australia, og spilt lukrative treningskamper for fulle tribuner. Slik har det ikke vært de siste årene. I år dro de til Østerrike, og spilte treningskamper mot relativt lite kjente lag for en håndfull tilskuere.

- Nå handler alt om å forberede kvalikkampene. Turene til USA og Australia var ikke bra sportslig sett, sier Rogne.

Europaspill er ikke bare viktig for supporterne. Det gjør at spillere som Stefan Johansen og nederlandske Virgil van Dijk velger klubben. Og, som alle fotballkjennere vet, det betyr store penger. Essensielt, selv for en klubb som kan dra 60 000 tilskuere på hjemmekamp.

- Økonomisk er Champions League veldig viktig. Den skotske ligaen har en dårlig TV-avtale, og Celtic får bare en brøkdel av det klubbene i Premier League i England får, sier Matt McGlone.

Alle til salgs Celtic skal konkurrere i Champions League med et budsjett som er lavere enn så godt som alle lagene i toppserien i nabolandet England. Det gjør at de ikke lenger kan hente velkjente spillere som Chris Sutton og John Hartson. I stedet kommer det stort sett unge spillere fra andre land med stort potensial, som igjen kan ha høy videresalgsverdi.

- Stefan Johansen er et godt eksempel. Vi betalte vel to millioner pund for ham. Han spilte bra fra første kamp i fjor, og hvis noen vil kjøpe ham nå må de nok ut med sikkert det dobbelt, sier McGlone.

De siste storsalgene var Victor Wanyama til Southampton og Gary Hooper til Norwich. De neste som går til pengesterke klubber er trolig den engelske landslagskeeperen Fraser Forster og nederlanske van Dijk. For en ting er sikkert, ifølge McGlone: Kommer det et høyt nok bud, forsvinner de.

- Alle Celtic-spillerne er til salgs, hvis det kommer et bra bud. Sånn er det bare. Og det er noe av det Neil Lennon, den forrige manageren, nok ble lei av, sier McGlone, som tidligere jobbet i klubben og som kjenner den bedre enn de aller fleste.

- Må være sterk De potensielle røverkjøpene fra land som Honduras, Israel og Norge identifiseres av sjefsspeideren John Park, som har stor makt over hvem som hentes til den grønnhvite klubben.

- Manageren kan si hvilke posisjoner han ønsker forsterkninger i. Park kommer opp med aktuelle navn, undersøker hva de trolig vil koste, hva slags lønninger de forventer og gjør videre undersøkelser. Så får Deila muligheten til å si ja eller nei. Og her er det viktig at han er sterk. Lennon gikk nok med på å hente noen spillere som han ikke kjente så godt, og som han ikke mente passet inn. Noen spillere, som Mo Bangura som kom fra Sverige og Amido Balde som kom fra Portugal, brukte han knapt, sier McGlone.

Celtic-måten Det er ikke bare en forventning om seiere og suksess. Celtic-fansen er kjent for å være blant verdens beste. Men det er ingen hemmelighet at det er mindre trøkk under kamper mot St. Mirren enn Juventus, og det kan fort hagle med misnøyeytringer fra tribunen hvis pasninger slås feil eller laget virker defensivt. Fansen forventer fotball på Celtic-måten, "The Celtic way". 

- «The Celtic way» er det motsatte av å parkere bussen. Det er angrepsspill med mange mann, raske vinger og kreative midtbanespillere, sier McGlone.

Thomas Rogne opplevde det slik:

- De vil ha høyt tempo og mange mål. Og de setter høye krav til suksess. Minstekravet er å vinne ligaen, det gjør de nok uansett. I tillegg for venter de kanskje en cupseier og Champions Leauge i tillegg. Men fansen ser nok også at de har et ungt lag og en ung trener, og ikke de samme pengene som de hadde før. Til og med kravstore Celtic-fans kan forstå at det tar litt tid før alt sitter.

Både Rogne og McGlone har trua på Deila-suksess.

- Jeg har snakka med noen av gutta, og de er godt fornøyde, de synes det ser bra ut, sier Rogne.

- Han virker selvsikker og det virker som han vet hva han vil. Han kom inn og ga et positivt inntrykk med en gang, sier McGlone.

SLO TILBAKE: Gordon Strachan beskrev det som sin verste fotballopplevelse noensinne da han tapte 5-0 i debuten som Celtic-manager. Han er nå Skottland-manager. Foto: AFP/ GLYN KIRK / NTB scanpix
SLO TILBAKE: Gordon Strachan beskrev det som sin verste fotballopplevelse noensinne da han tapte 5-0 i debuten som Celtic-manager. Han er nå Skottland-manager. Foto: AFP/ GLYN KIRK / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer