I kveld må Derby ha full Clough

Sjokkerer Manchester United på ny?

|||LONDON (Dagbladet.no): Nigel Cloughs Derby møter Manchester United og Nottingham i løpet av fire dager. Får håpe pappa Brian ser på - med et glass himmelsk whisky i hånda.

Klokka 21 i kveld står Nigel Clough overfor den oppgaven som den avdøde faren en gang elsket: Han skal lede et entusiastisk Derby, i kamp mot landets ledende klubb.

Skjebnen vil det i tillegg sånn at den neste kampen for Lille-Cloughie og Derby, er mot Nottingham på fredag. I FA-cupen.

Geniet Clough

Denne historien starter egentlig i mai 1967. Nigel Clough var 14 måneder gammel da faren og hans mangeårige partner Peter Taylor tok over Derby. Den storkjeftede eksspilleren Brian Clough — som scoret 251 mål på totalt 273 kamper for Middlesbrough og Sunderland — tok enormt med plass.

Han eide ikke respekt for noen, og snakket rett fra levra om alle mulige temaer. Ei lever som for øvrig allerede da begynte å bære preg av et kraftig alkoholkonsum.

I 1971/72-sesongen ble Derby ligamestere i England, for første gang i klubbens historie. Allerede da var Clough en legende, i en alder av 37. Men han skulle fortsette på toppnivå i 21 år til. Mange vil si det var for lenge. I den siste sesongen med Nottingham var han 58 år, men han så ut som han var 78, og det endte med nedrykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han er likevel Nottingham Forests største personlighet gjennom tidene.

Dit kom han i 1975, etter et 44 dager langt, og på alle mulige måter mislykket, opphold i Leeds. Det revansjerte han kraftig på da han kom til City Ground. På sine første fem år ledet han skogvokterne til ligagull, to ligacupseirer og to europacuptrofeer.

Fryktet Clough

Mytene om mannen som løftet Nottingham og Derby opp fra nivå to til Europa-toppen, er mange.

Var han en gudbenådet taktiker? Den fødte pedagog? Fotballens fremste talentutvikler?

Folk som har spilt under ham, sliter med å forklare det. Archie Gemmill, skotten som var Clough-elev både i Derby og Nottingham, sa det sånn:

—Ikke spør meg hvorfor vi sto på så hardt for Brian Clough. Jeg kan rett og slett ikke forklare det. Det vil for alltid være et lite mysterium. Men en del av forklaringa er helt klart frykt.

Clough var mannen som hentet Roy Keane til engelsk toppfotball. Keane kaller Clough et geni, og holder ham høyere enn Sir Alex Ferguson. Og det er først og fremst personalbehandlinga som er grunnen.

—Treninga var enkel. Spill mot små mål og sprintkonkurranser. Jeg er ganske sikker på at han ikke ville like hva som pågår i fotballen nå, sier Keane.

Ikke som far

Nigel Clough er en helt annen type enn faren. Han har en vitenskapelig tilnærming til fotballen, han er langt mer stillfaren og på ingen måte like fryktinngytende i sin maktutøvelse.

Fram til januar var han deltidsmanager for amatørlaget Burton Albion. På sin første dag i Derby-omgivelser kom Manchester United til Pride Park. Den første ligacupsemifinalen endte 1-0, med Nigel på tribunen, og fantastisk spill på banen.

Det var som om hele kampen gikk i Brians ånd. I helga kom sønnens virkelige Derby-debut. Oppgjøret mot Queens Park Rangers endte med 0-2-tap og forsterket nedrykksfrykt.

I dag kan sesongen likevel reddes — hvis Derby holder nullen på Old Trafford, og dermed tar seg til ligacupfinale.