MUSKELSPISS: 1,93 meter høye Ádam Szalai har scoret åtte seriemål for Mainz i høst og leder toppscorerlista i Bundesliga sammen med Bayern Münchens Mario Mandzukic. I kveld spiller han for Ungarn mot Norge. Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP / NTB SCANPIX
MUSKELSPISS: 1,93 meter høye Ádam Szalai har scoret åtte seriemål for Mainz i høst og leder toppscorerlista i Bundesliga sammen med Bayern Münchens Mario Mandzukic. I kveld spiller han for Ungarn mot Norge. Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP / NTB SCANPIXVis mer

I kveld skal Brede bryne seg på Bundesligas toppscorer

- Det blir det samme som hver lørdag i England.

• Fotballstudio: Ungarn - Norge kl. 20.30

BUDAPEST (Dagbladet): I kveld spiller Norge privatkamp mot Ungarn i hovedstaden Budapest. På motsatt banehalvdel står blant annet en 24-åring som ligger på delt førsteplass på toppscorerlista i Bundesliga.

Ádám Szalai har scoret 8 mål på 11 seriekamper for Mainz så langt i den tyske toppdivisjonen i høst.

- Jeg har bare sett ham spille et par ganger. Men han har scoret åtte mål allerede, det viser klasse. Og jeg har sett noen av målene hans, og det er bra nivå over det han viser fram, sier Hannover-spiss Mohammed Abdellaoue.

- Han er god i boksen, og bevegelig - han er der han skal være. En typisk spiss, sier Moa om ungareren.

Szalai startet fotballkarrieren i fødebyen Budapest, men flyttet allerede som 16-åring til Stuttgart ifølge Wikipedia. Som 19-åring ble han solgt til Real Madrids reservelag, der han scoret 23 mål på 71 kamper på tredje liganivå, før han i 2010 ble lånt ut til Mainz, før overgangen ble gjort permanent seinere samme år.

Skadd hele 2011 I januar 2011 ble han korsbåndskadd, og var ikke tilbake i spill før i januar i år. I høst har altså karrieren virkelig skutt fart.

- Han har kommet skikkelig i år, er en targetspiss for Mainz og har bøttet inn mål i sesongstarten, sier Borussia Mönchengladbach-spiller Håvard Nordtveit til Dagbladet.

Szalai er 1,93 meter høy, bare centimeteren lavere enn Norges kaptein Brede Hangeland, som nok får noen dueller med muskelspissen på Ferenc Puskás stadion i kveld.

- En stor og sterk spiss? Det er det samme som hver lørdag i England. Det blir ikke så uvant. Når vi spiller landskamp, er det alltid en god spiss, det er ikke noe unntak i morgen, sier Hangeland til Dagbladet.

Har svakheter Drillo-assistent Ola By Rise har i videogjennomgangen av Ungarn vært opptatt av å vise de norske spillerne at Szalai også har sine svakheter.

- Han er 1,93, flink i møterollen. Han var ute i hele 2011 med skade. Har kommet tilbake nå og putta en del mål. Men det er ingen grunn til at vi skal være livredde for ham. På spillermøtet i dag viste vi en del store sjanser han ikke har satt. Så det svinger litt for ham også, sier By Rise.

Han roser likevel Szalai for fysikken, luftstyrke og arbeidsmoralen. I det hele tatt har Ungarn et landslag med mye fysikk.

- I sin siste kamp hadde Ungarn sju spillere mann fra start som var over 1,88. De er store og massive på dødball, men de bøtter ikke inn mål. Vi er nødt til å gjøre jobben og rydde unna der, for det er lenge siden vi har møtt et lag som har så mye luftstyrke som Ungarn. Men selv om du er høy, trenger du ikke vinne alle hodedueller, du må være smart også, sier By Rise.

MUSKELSTOPPER: Brede Hangeland, med ferske spor etter Per Mertesacker over venstre øye, viser magemuskler under landslagstrening på Ferenc Puskás stadion i Budapest. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
MUSKELSTOPPER: Brede Hangeland, med ferske spor etter Per Mertesacker over venstre øye, viser magemuskler under landslagstrening på Ferenc Puskás stadion i Budapest. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer