Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I kveld skal hele 2300 politibetjenter sørge for at Albania og Serbia ikke ryker i tottene på hverandre

Beredskapen på topp før kveldens høyrisiko-kamp.

GJØR SEG KLARE: Hele 2300 politibetjenter skal i aksjon i kveld, i forbindelse med høyrisikokampen mellom Albania og Serbia. Foto: EPA / ARMANDO BABANI / NTB Scanpix
GJØR SEG KLARE: Hele 2300 politibetjenter skal i aksjon i kveld, i forbindelse med høyrisikokampen mellom Albania og Serbia. Foto: EPA / ARMANDO BABANI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under kveldens høyrisiko-kamp mellom Albania og Serbia er ingenting overlatt til tilfeldighetene - for flere gode grunner.

Bortsett fra 70 studenter får ingen bortesupportere se EM-kvalifiseringskampen inne på stadion i Elbasan. Da det serbiske laget ankom Tirana med buss i går, ble bussen steinet i forbindelse med returoppgjøret i gruppe I. Hotellet der de serbiske spillerne skal være svært godt bevoktet.

Da lagene møttes til den første kampen i Serbias hovedstad, Beograd, i fjor, endte kampen med å bli stoppet, og ble aldri spilt ferdig.

Handler om Kosovo Det er ventet at hele 2300 politibetjenter vil være i sving under kveldens kamp bellom Albania og Serbia, skriver det albanske nyhetsbyrået NOA.

- Forholdet mellom Kosovo og Serbia er anstrengt fordi albanerne i Kosovo på 1990-tallet sloss en selvstendighetskrig mot Serbia. Den ble vunnet i 1999, etter at Serbia tvang flere hundre tusen kosovo-albanere på flukt ut av landet, og etter at NATO svarte med å bombe mål i Beograd og serbiske mål i Kosovo, forklarer Dagbladets utenriksmedarbeider Morten Strand, som selv dekket krigene på Balkan.

- Serberne mener Kosovo er Serbias historiske hjerte, der de helligste ortodokse kirker og klostre fortsatt er. Både på albansk og serbisk side setter det som skjedde i Kosovo sterke følelser i sving.

Kosovo erklærte seg som et uavhengig i 2008, men Serbia anerkjenner fortsatt ikke Kosovo som et eget land, og anser det fortsatt som en del av Serbia.

• Les også: Landslaget tok bussen over gata til trening
- Ikke i krig Det kom som en overraskelse på mange da UEFA foran trekningen av EM-kvalifiseringsgruppene tillot at de to landene kunne ende opp i gruppe sammen. Slik man ikke tillater at Aserbajdsjan og Armenia kan spille mot hverandre og Spania og Gibraltar. Argumentet fra UEFA var at Serbia og Albania aldri har vært i krig mot hverandre, men bare er politisk uenige om mye - i likhet med Hellas og Makedonia.

Kvelden 14. oktober 2014 angret nok UEFA seg på den avgjørelsen.

I første omgang av oppgjøret kom en drone flyvende over banen, med et albansk flagg hengende i vaiere. Flagget viste Albanias riksvåpen, en tohodet svart ørn, inne i et kart - som omfatter områder i Makedonia, Hellas og Serbia - som albanske nasjonalister mener hører til det rettmessige Albania.

Mannen sto bak droneflyvningen forteller til New York Times at planen egentlig var at flagget skulle ende opp hos en av de albanske spillerne, men at han bommet - og flagget ble plukket ned av Serbias Stefan Mitrovic.

Kan nå sitt første mesterskap I sekundene etter oppstå det håndgemeng mellom flere av spillerne, det ble tent opp bluss på tribunene og de albanske spillerne løp i garderoben da tilskuerne begynte å kaste objekter ned på banen.

SLÅSSING: Det oppsto slåssing både mellom spillere og supportere under fjorårets EM-kvalikkamp i Beograd. Foto: NTB Scanpix
SLÅSSING: Det oppsto slåssing både mellom spillere og supportere under fjorårets EM-kvalikkamp i Beograd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter 42 minutter med spill ble kampen avlyst. Det hele endte med at FIFA tildelte Serbia en 3-0-seier, men ble samtidig trukket tre poeng. Avgjørelsen ble anket av Albania. I sommer fikk de medhold fra idrettens voldgiftsrett (CAS), og Albania ble tilkjent en 3-0-seier og tre poeng.

Droneflyveren fra oktober i fjor, Ismail Morina, ble i går pågrepet av albansk politi, og siktet for ulovlig oppbevaring av våpen. Han skal også ha hatt 36 billetter til kveldens kamp.

Det var den første kampen Albania og Serbia har spilt mot hverandre. Jugoslavia slo Albania to ganger i EM-kvalifiseringen i 1968.

MED DRONE: Det albanske flagget endte hos den serbiske forsvarsspilleren Stefan Mitrovic i fjor. Foto: NTB Scanpix
MED DRONE: Det albanske flagget endte hos den serbiske forsvarsspilleren Stefan Mitrovic i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Albania og Serbia spiller i gruppe I med Armenia, Portugal og Danmark. Cristiano Ronaldo & Co leder gruppa med 15 poeng, bak følger Danmark med tolv og Albania med 11 poeng.

Taper Danmark borte mot Portugal i kveld, og Albania tar poeng mot Serbia, er landet oppe på en andreplass, siden de har én kamp mindre spilt - og er dermed nærmere et EM. Albania har aldri tidligere kvalifisert seg til noe mesterskap.

Kampstart kl. 20.45

LØP: De albanske spillerne løp i garderoben for å ikke bli truffet under kampen i Beograd i fjor. Foto: NTB Scanpix
LØP: De albanske spillerne løp i garderoben for å ikke bli truffet under kampen i Beograd i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!