Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I kveld skal Rosenborg jage vekk tysk spøkelse

Har ikke vunnet mot lag fra Tyskland på 13 år.

1999-TRIUMF: Rosenborgs 3-0-seier over Borussia Dortmund på bortebane for 13 år siden er blant de største bragdene i klubbens historie. Jan Derek Sørensen (i midten) var sentral og scoret to mål. Det motsatte oppgjøret endte 2-2. I kveld venter et annet tysk lag, Bayer Leverkusen. Foto: NTB Scanpix
1999-TRIUMF: Rosenborgs 3-0-seier over Borussia Dortmund på bortebane for 13 år siden er blant de største bragdene i klubbens historie. Jan Derek Sørensen (i midten) var sentral og scoret to mål. Det motsatte oppgjøret endte 2-2. I kveld venter et annet tysk lag, Bayer Leverkusen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fotballstudio kl. 19.00: Rosenborg - Borussia Dortmund

(Dagbladet): Motstanderen var Borussia Dortmund. Helten het Jan Derek Sørensen. Året var 1999. Og siden har Rosenborg aldri slått et tysk lag igjen.
 
I kveld kommer Bayer Leverkusen til Lerkendal. Forventningene til andre runde av Europa League er skyhøye.

For 14 dager siden vant Rosenborg 2-1 borte mot Rapid Wien, og inntok tabelltoppen i gruppe K.

Nå møter trønderne en sterkere motstander. Og de har heller ikke statistikken med seg.

Achtung! Oppmerksomhet!

Rosenborg har spilt mot tyske lag ti ganger i Champions League og Europa League. Tallene viser én seier, tre uavgjort og seks tap.

- Leverkusen er ikke helt hva de var. Men normalt skal de slå Rosenborg, sier Terje Liverød, FIFA-agent og ekspert på tysk fotball.

«Mirakelet» Opp gjennom åra har Rosenborg møtt fire lag fra Bundesliga i de europeiske turneringene: Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen og Schalke 04.

Bare i oktober 1999 - borte på mektige Westfalenstadion - har de vunnet. Jan Derek Sørensen var sentral, og scoret to mål i kampen som endte 3-0.

- Mirakelet i Dortmund, lød omkvedet etterpå.

Under en joggetur i Spania i går ettermiddag sa Sørensen:

- Om jeg husker det? Ja, naturligvis. Seieren betydde mye. Vi fikk bevist at vi var et bra lag, og ikke noe tull som var rasket sammen.

Sørensen fikk seinere kontrakt med giganten fra Westfalenstadion.

- Kampen hadde litt å si, men ikke alt. De fulgte meg i ett år, opplyser Sørensen.

Nummer sju Bayer Leverkusen ligger på sjuendeplass i Bundesliga. Opp til serieleder Bayern München er det åtte poeng.

Laget ankom Trondheim i går, og trente på Lerkendal ved 18-tida. Den første Europa-kampen mot Metalist Kharkiv endte 0—0.

- Jeg mener at Leverkusen har et større potensial enn hva tabellposisjonen viser. De har vært ustabile, men har offensive spillere som kan gi Rosenborg trøbbel, sier Liverød.

Sidney Sam, Stefan Kiessling og Philipp Wollscheid er lagets toppscorere i serien med to mål hver.

- Hvilken status har norsk fotball i Tyskland?

- De forbinder den fortsatt med Rune Bratseth, sier Liverød og humrer.

- Samme filosofi Jan Derek Sørensen spilte i Rosenborg fra 1998 til 2000. Her forklarer han hvorfor klubben markerte seg på det internasjonale kartet:

- Rosenborg jobbet godt over lang tid med den samme filosofien. Vi hadde kontinuitetsbærere, også på ledersida. Jeg tenker ikke bare på Nils Arne Eggen. Bjørn Hansen og Nils Skutle hadde også del i suksessen.

Rosenborg stiller på Lerkendal med en fersk 5—2-seier over Haugesund i shortsen.

- Det er forventet at Leverkusen vinner. Sånn sett har vi ikke noe press på oss. Vi vet at vi ikke har noe å tape, sier Rade Prica til Rosenborgs hjemmeside.

- Vi skal angripe, men sørge for å være balanserte. Vi har sett at Leverkusen er gode i overgangsspillet, påpeker trener Jan Jönsson.

EKSPERT PÅ TYSK FOTBALL: FIFA-agent Terje Liverød. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet
EKSPERT PÅ TYSK FOTBALL: FIFA-agent Terje Liverød. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer