- I kveld skal vi feire

Rosenborg er seriemester for 22. gang etter seier over TIL.

SPILLER OPP TIL DANS: Rosenborg-spillerne lover å feire litt i kveld, til tross for at sesongen ikke er over.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SPILLER OPP TIL DANS: Rosenborg-spillerne lover å feire litt i kveld, til tross for at sesongen ikke er over. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): Rosenborg - Tromsø 1-0.

Rosenborg kunne sikre gullet med seier over Tromsø allerede 23. september i fjor, men en frustrerende kveld endte til slutt i 0-0 og trønderne måtte utsette feiringen.

I kveld var RBK i samme situasjon, og det så lenge ut til at TIL skulle snyte Lerkendal-publikummet for festen denne gangen også.

For først i det 79. minutt fikk Rade Prica satt det forløsende vinnermålet. Endelig kunne troillungan juble for seriemesterskapet som har vært godt nedi lomma en god stund allerede.

ENDELIG: Rosenborg måtte vente lenge på vinnermålet mot Tromsø på Lerkendal i kveld, men da Rade Prica til slutt fikk ballen over streken, kunne hjemmefansen juble hemningsløst for et seriegull som har vært nesten i boks ganske lenge.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
ENDELIG: Rosenborg måtte vente lenge på vinnermålet mot Tromsø på Lerkendal i kveld, men da Rade Prica til slutt fikk ballen over streken, kunne hjemmefansen juble hemningsløst for et seriegull som har vært nesten i boks ganske lenge. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det satt langt inne, men til slutt fikk vi inn ballen. Det er deilig å få det avklart, sier Rade Prica til TV 2.

- Det kjennes fantastisk, det kan ikke ble bedre, sier svensken.

Med to kamper igjen å spille er trønderne åtte poeng foran Vålerenga, et forsprang som er umulig å ta igjen. Dermed er klubbens 22. seriemesterskap i boks.

- Det var jo fortjent, men det var en formidabel kamp. Det var tunge bein utpå der, sier Nils Arne Eggen, som kan glede seg over sitt 15. seriemesterskap som RBK-sjef.

GULLET I LOMMA: RBK-trener Nils Arne Eggen, Vadim Demidov og Rosenborg er seriemestre etter 1-0 i over Tromsø på Lerkendal i kveld.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GULLET I LOMMA: RBK-trener Nils Arne Eggen, Vadim Demidov og Rosenborg er seriemestre etter 1-0 i over Tromsø på Lerkendal i kveld. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Jeg var jo med på det første også jeg da. Nå må ungdommen få glede seg over dette. Erik (Hamrén) har halvparten av æren, og han skal komme hit til kampen mot AaFK hvis han har mulighet, sier Eggen.

Reddet på streken
Tromsø viste tidlig at de ikke kom til å la Rosenborg spasere inn til seriemesterskapet, selv om det var hjemmelaget som kom til de største sjansene før pause.

Per Ciljan Skjelbred viste litt for stor uegoisme etter halvspilt omgang, da han etter å ha kombinert fint med Steffen Iversen valgte å spille ballen til side igjen, i stedet for å avslutte alene med Marcus Sahlman.

Pasningen endte ingensteds, og Tromsø kunne klarere.

Like etter kom Rosenborg enda nærmere ledelse, da Rade Prica lurte seg bak forsvaret og vippet ballen over en utrusende Sahlman. Dessverre for svensken hadde Miika Koppinen luktet lunta før lobben kom, og plassert seg sikkert på streken. Finnen hindret 1-0.

SLAPP JUBELEN LØS: Pricas scoring fikk fart på lagkameratene og RBK-supporterne.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SLAPP JUBELEN LØS: Pricas scoring fikk fart på lagkameratene og RBK-supporterne. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

RBK hadde også en ball i nettet like før pause, da Morten Moldskred satte ballen forbi keeper etter en perfekt pasning fra Per Ciljan Skjelbred, men den tidligere Tromsø-angriperen ble korrekt avvinket for en hårfin offside.

Tromsø var som nevnt ingen dørmatte i førsteomgangen på Lerkendal, men likevel var den største sjansen deres et skudd fra George Mourad som strøk stolpen fra langt hold.

Måtte vente lenge
Etter pause fortsatte Rosenborg å styre kampen, men sjansene de fikk i første uteble en god stund.

TIL virket samtidig oppildnet av å ha holdt unna til pause, og viste gode tendenser framover utover i kampen.

George Mourad kom for eksempel helt fri på venstrekanten etter ti minutter, og Mattias Bjärsmyr måtte pådra seg et klart gult kort for å hindre at spissen skulle komme alene med Daniel Örlund.

NYTT GULL: Eggen styrte laget fra siden, som så mange ganger før. Her med Jørn Jamtfall og Trond Henriksen. Gull nummer 15 er i boks.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
NYTT GULL: Eggen styrte laget fra siden, som så mange ganger før. Her med Jørn Jamtfall og Trond Henriksen. Gull nummer 15 er i boks. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Med tjue minutter igjen så det ut til at Rosenborg skjønte at festen var i ferd med å glippe.

Rade Prica kom til et godt skudd som Marcus Sahlman måtte ned for å stoppe, og like etter kom han til heading like foran mål.

Men altså først i det 79. minutt kom den forløsende scoringen.

Prica helt
Innbytter Michael Jamtfall satte fart inn i TIL-feltet, og ga forsvarerne store problemer.

Da Jamtfall til slutt ble stoppet, snappet Rade Prica opp den løse ballen, vendte, og satte den sikkert i Tromsø-målet.

TO STRAKE: RBK-spillerne etter kampen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TO STRAKE: RBK-spillerne etter kampen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Jeg får en lang ball som jeg tar ned på brystet og forserer inn i feltet. Så scorer Rade på returen, det er skikkelig deilig, sier Michael Jamtfall.

Rosenborg er seriemester 2010.

Suverene
I fjor vant laget Tippeligaen med 13 poengs margin og bare ett tap. Differansen i år blir neppe like stor, men Nils Arne Eggens gutter har fortsatt mulighet til å gå hele sesongen gjennom uten nederlag.

Ett tap på to sesonger er sterkt, det samme er 31 kamper på rad uten nederlag.

Nils Arne Eggen selv sikret sitt 15. norske seriemesterskap (han har også to som spiller), etter at han i mai ble ansatt som midlertidig trener for klubben han tidligere har ledet i en årrekke.

- Det er lenge siden noen har vunnet to seriemesterskap på rad, og det skal mange i klubben ha æren for. Det er jo den stabiliteten flere lag i Norge bør ha, sier RBK-sjefen.

En som fikk sitt andre seriemesterskap i en alder av 18 år, er stjerneskuddet Markus Henriksen.

- Det var ingen kanonkamp i dag, men vi tar tre poeng og er seriemestre. Det er helt fantastisk, sier han.

- Det er det gjeveste jeg har gjort som fotballspiller. Jeg fikk gull i fjor også, men da bidro jeg bare med 30 minutter. Det er ingen tvil om at det er fortjent når vi har gått ubeseiret gjennom serien. Nå skal vi feire litt i kveld, så er det trening igjen i morgen, sier Henriksen.