Klubben i mitt hjerte

I kveld skrives det håndballhistorie i Bergen

Når Sola og Tonje Nøstvold (31) møter Tertnes i kveld, gjør de noe de aldri har gjort før.

SEMIFINALEKLAR: Tonje Nøstvold og Sola møter Madeleine Hilby og Tertnes i kveldens NM-semifinale. Det blir Solas første NM-semifinale noensinne. blir de klare for sin første NM-finale noensinne. Her fra oppgjøret 13. januar, som Tertnes vant 34-27. Foto: Digitalsport
SEMIFINALEKLAR: Tonje Nøstvold og Sola møter Madeleine Hilby og Tertnes i kveldens NM-semifinale. Det blir Solas første NM-semifinale noensinne. blir de klare for sin første NM-finale noensinne. Her fra oppgjøret 13. januar, som Tertnes vant 34-27. Foto: DigitalsportVis mer

STAVANGER (Dagbladet): - Det blir en hard kamp. Vi har oddsene mot oss. Det her er en bonuskamp for Sola. Å komme til en NM-finale vil være steinkjekt, sier Nøstvold.

Klokka 18:30 i kveld møter Nøstvold og Sola Tertnes på bortebane i NM-semifinale. Kampen er historisk, da Sola aldri har vært i en NM-semifinale før.

I kveld har de mulighet til å skrive ny historie hvis de tar seg til finale, som da naturtligvis vil være deres første NM-finale noensinne.

- Det er en stund siden jeg har vært i Oslo Spektrum og spilt NM-finale, så det hadde vært kanon å få være med på å skrive ny historie med Sola, sier Nøstvold.

To jobber

Nøstvold, som står bokført med 156 landskamper og OL-, VM- og EM-gull for Norge, møter Dagbladet på Forus. Der tilbringer hun mye tid utenom håndballtreningene, som kundeveileder i SpareBank 1 SR-Bank («Jeg begynner jo å bli voksen, så jeg må få meg en voksen jobb også»).

Hun har spilt tre NM-finaler tidligere. Alle for Byåsen, og alle mot Larvik. Etter tap i 2005 og 2006, endte det omsider med seier og NM-gull i 2007.

- Jeg husker jo den finalen vi vant best. Det var utrolig kjekt. En reprise av 2007 hadde vært bra, fortsetter Nøstvold.

Nøstvold startet karrieren i Hundvåg, og spilte der frem til hun var 18. Da gikk turen til Sola.

Ny hverdag

«VANLIG JOBB»: Tonje Nøstvold jobber på SpareBank 1 SR-Bank i tillegg til å spille håndball på toppnivå for Sola. Foto: Endre Lübeck
«VANLIG JOBB»: Tonje Nøstvold jobber på SpareBank 1 SR-Bank i tillegg til å spille håndball på toppnivå for Sola. Foto: Endre Lübeck Vis mer

I januar 2016 var hun tilbake i den gule Sola-drakta, elleve år etter at hun forlot klubben til fordel for Byåsen. Der var hun i seks sesonger, i tillegg til et opphold i danske FC Midtjylland.

- Alle klubbene jeg har spilt i er i hjertet mitt. Hundvåg har betydd mye, og så brenner jeg for Sola som jeg er i nå, sier Nøstvold.

31-åringen legger likevel ikke skjul på at forholdene i lille Sola er forskjellig fra det hun opplevde i 20-årene.

- Det er jo litt annerledes her i Sola sammenliknet med hvordan det var i Byåsen og i Danmark. Det er en ny hverdag. Jeg har ikke de samme mulighetene som før. Får ikke trent på morgenen slik jeg gjorde tidligere, da jeg nå har en liten gutt som skal i barnehagen. Det går jo an å gjøre det, men jeg får det ikke til på samme måte som før, forteller Nøstvold.

Toppscorer

Nøstvold har hatt en ultrasterk sesong så langt, og er suveren toppscorer i Grundigligaen med 61 mål på åtte kamper. Det er også over dobbelt så mange mål som den Sola-spilleren med nest flest seriemål: Oda Aasheim med 30.

- Det er profesjonelt i Sola, men klubbens økonomi tilsier ikke at man har råd til å kjøpe spillere fri fra å jobbe og studere utenom. Bortsett fra Larvik og Byåsen, og nå etter hvert Vipers, så er det ikke så mange som har den friheten. Ikke alle er like heldige som fotballspillerne, smiler hun.

Tøff sesong

Sola har ikke fått noen stor start på sesongen, og står kun med én seier på de åtte første seriekampene. Det gir kvalifiseringsplass. Kveldens motstander Tertnes ligger på 6. plass, og slo Sola i begge de to oppgjørene forrige sesong.