HÅPER PÅ SPILL: Paris Saint-Germains Zlatan Ibrahimovic møter moderklubben Malmö i kveld. Det blir et helt spesielt møte for spissveteranen. Her er han i aksjon på gårsdagens trening i Paris. Foto: AFP / THOMAS SAMSON / NTB Scanpix
HÅPER PÅ SPILL: Paris Saint-Germains Zlatan Ibrahimovic møter moderklubben Malmö i kveld. Det blir et helt spesielt møte for spissveteranen. Her er han i aksjon på gårsdagens trening i Paris. Foto: AFP / THOMAS SAMSON / NTB ScanpixVis mer

I kveld spiller Zlatan for barna i Sveriges «verste nabolag»: - Jeg vil vise dem

Møter moderklubben.

(Dagbladet): Du kan si mye om Zlatan Ibrahimovic (33). Du kan si at han er en av Skandinavias beste fotballspillere gjennom tidene. Eller at han gir inntrykk av å bry seg mest om seg selv.

Begge deler er kanskje riktig.

Men det ingen kan ta fra Paris Saint-Germain-spissen før møtet med moderklubben Malmö i kveld er kjærligheten til hjembyen generelt og til «verstingnabolaget» Rosengård spesielt.

- Vil hjelpe dem Når Zlatan spiller fotball, uansett om det er for Sverige eller PSG, har han alltid barna i Rosengård i bakhodet. Han spiller for dem - for å vise at alt er mulig.

- Barna der har samme bakgrunn som meg. Hvis jeg kan hjelpe dem, så vil jeg det. Jeg vil vise dem at alt er mulig, at du kan ha en stor framtid selv om du er fra Rosengård. Jeg vil hjelpe dem hver gang jeg kan ved å gi noe tilbake, sier 33-åringen i et intervju med UEFAs hjemmeside.

Svenske aviser har kalt Rosengård, den lille drabantbyen i utkanten av Malmö, for landets verste bydel på grunn av store sosiale problemer.

- Ikke så seriøst Det er blitt rapportert at kommunen sluttet å sende busser dit fordi de ble steinet. Men i den ene blokka vokste altså Zlatan opp.

Men superspissen er skeptisk når han får høre historier om hvor god han skal ha vært som barn.

I DEN LYSEBLÅ DRAKTA: Zlatan slo gjennom umiddelbart da han fikk sjansen for Malmös A-lag. Like etter ble han solgt til Ajax. Her i en kamp mot Häcken i Allsvenskan i 2001. Foto: Uffe Nylén / NTB Scanpix
I DEN LYSEBLÅ DRAKTA: Zlatan slo gjennom umiddelbart da han fikk sjansen for Malmös A-lag. Like etter ble han solgt til Ajax. Her i en kamp mot Häcken i Allsvenskan i 2001. Foto: Uffe Nylén / NTB Scanpix Vis mer

- Alle sier at de syntes jeg var et stort talent, men jeg vet ikke hvor sant det er. Alle ønsker å være involverte - å ha en mening om meg. Det gjør dem viktige. Jeg husker at trenerne kjørte meg til treningene, at de plukket meg opp før kampene, det var en hyggelig periode. Det var ikke så seriøst den gangen, sier PSG-spilleren til UEFAs hjemmeside.

I Malmö byttet Zlatan klubb flere ganger tidlig i tenåra. Han spilte for Malmö Boll & Idrottsforäning, som seinere ble til den suksessfulle samarbeidsklubben Malmö Anadolu Boll & Idrottsforäning. Seinere var han innom den innvandrerbaserte klubben FBK Balkan. Da han var 13 år gikk han til Malmö FF.

- Elsker fotball Selv om han alltid hadde vært målfarlig og spilt på gode lag, var det først i MFF ting begynte å skje. Ola Gällstad, som trente Zlatan som 16- og 17-åring, har tidligere sagt til Dagbladet at det er helt åpenbart hvorfor eleven er blitt så god som han er blitt.

- Det er helt enkelt. Han elsker fotball. Han hadde alltid ballen i beina som ung «kille». Da han kom til MFF var han ikke ekstrem på noen måte. Bestekompisen hans, Tony Flygare, som ingen vet hvem er nå, var mye bedre. Det var flere andre som var minst like gode som ham, men i Zlatans tilfelle handlet det om innstillingen. Zlatan skulle bli proff, sa han før fotball-EM i 2008.

Ibrahimovic, som har bosnisk far og kroatisk mor, husker fortsatt godt barne- og ungdomsårene i Malmö.

- Jeg husker mange av kampene. Jeg byttet klubb mange ganger, men jeg husker at jeg spilte med de eldre gutta som var mye større en meg. Vi hadde ikke noe press på oss. Det handlet mest om å ha det gøy. Det var litt som nå, men nå er det mye mer press, sier han før møtet med Åge Hareide, Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrems lag.

Ga barna en bane Det var på 60-tallet blokkene i Rosengård ble reist og adressen «Cronmans väg 5» så dagens lys. Rett foran nummer fem pleide det å ligge en liten grusbane, hvor Zlatan tilbrakte all tilgjengelig tid. Banen målte omtrent 5x15 meter, og her konkurrerte kameratene om hvem som klarte de kuleste triksene med ballen.

Nå er det ikke lenger grus på den lille banen, men et mykt gummiunderlag. «Zlatan Court» står det skrevet på gjerdet som er satt opp rundt dagens bane. Målstengene er gullfargede. Det var i 2006 denne nye banen ble satt opp, og året etter betalte Zlatan selv for belysningen.

HER STARTET DET: I drabantbyen Rosengård i utkanten av Malmö sentrum vokste Zlatan Ibrahimovic opp. Her er en gruppe barn Dagbladet møtte samme sted i 2008. Foto: Daniel Sannum Lauten
HER STARTET DET: I drabantbyen Rosengård i utkanten av Malmö sentrum vokste Zlatan Ibrahimovic opp. Her er en gruppe barn Dagbladet møtte samme sted i 2008. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Over 2000 barn og unge samlet seg rundt den lille plassen for å få med seg åpningen. Blitzene eksploderte, stjernen skrev autografer og barna skreik. «Zlatan, Zlatan, Zlatan».

Ville slutte - Noen ganger var han litt vanskelig, men det var fordi han var temperamentsfull og hadde så jævla høye krav til seg selv - og forventet at omgivelsene handlet på samme måten. Noe som var litt typisk Zlatan på den tida, var at det gikk mye opp og ned. Sånn er det for en 16-åring. Den ene dagen kommer du på trening og alt går perfekt. Dagen etter går alt galt. Zlatans problem var at han lot de dårlige dagene gå voldsomt inn på seg. Hans innstilling var at hvis han ikke var best, var det ikke noe poeng i å være med. Han sa flere ganger at han skulle slutte - spesielt en periode rett før han kom i puberteten - men han dukket alltid opp på treninga dagen etter, har Zlatans ungdomstrener Ola Gällstad uttalt til Dagbladet.

Zlatan har vunnet det aller meste som klubbspiller i sin karriere. Den eneste virkelig drømmen som gjenstår er å vinne Champions League.

Og om han ikke skulle klare det, håper han at suksessen har gjort at en annen «kille» fra Rosengård følger i hans fotspor en gang i framtida.

Alt er mulig - Hvem kunne tenkt seg at denne drittungen fra Rosengård skulle slå rekorden, sa Zlatan om sin scoringsrekord for det svenske landslaget i dokumentaren «Från Rosengård med mer än ett mål», som ble sluppet i fjor.

Uansett om det blir seier eller ikke mot moderklubben i Paris i kveld, har Zlatan Ibrahimovic vist barna i Rosengård at det meste er mulig.

Og noen ganger betyr det mer enn scoringer, meritter og suksess.

• Paris Saint-Germain - Malmö sendes på Viasat 4 klokka 20.45 i kveld. Zlatan har slitt med skade i forkant av oppgjøret, men er blitt erklært spilleklar.

GAVEN: Denne banen i Rosengård var en gave fra Zlatan til barna i området han vokste opp i. Foto: Daniel Sannum Lauten
GAVEN: Denne banen i Rosengård var en gave fra Zlatan til barna i området han vokste opp i. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer
TØFF MOTSTAND: Malmö FFs Markus Rosenberg og Jo Inge Berget skal nok få kjørt seg mot Zlatan og PSG i kveld. Foto: Daniel Nilsson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
TØFF MOTSTAND: Malmö FFs Markus Rosenberg og Jo Inge Berget skal nok få kjørt seg mot Zlatan og PSG i kveld. Foto: Daniel Nilsson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer