Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I kveld spilles oppgjøret der alt kan skje: - De fikk Djengis Khans soldater til å se ut som speidere

Ikke akkurat en «friendly».

- ALDRI EN VENNSKAPSKAMP: Oppgjørene mellom Skottland og England betyr noe hver eneste gang. Her støtter skotske fans laget sitt på Wembley i fjor (t.v.), mens Paul Gascoigne feirer sitt ikoniske mål under EM i 1996. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Scanpix og Ady Kerry / Reuters / NTB Scanpix
- ALDRI EN VENNSKAPSKAMP: Oppgjørene mellom Skottland og England betyr noe hver eneste gang. Her støtter skotske fans laget sitt på Wembley i fjor (t.v.), mens Paul Gascoigne feirer sitt ikoniske mål under EM i 1996. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Scanpix og Ady Kerry / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Du trenger ikke å ha spesielt god kunnskap om 700 år gamle slag med pil og bue og sverd eller ha fulgt høstens folkeavstemning om skotsk løsrivelse for å ha forstått at fotballkampene mellom England og Skottland er noe helt, helt spesielt.

Historisk sett er det nemlig fotballkampen som har det aller meste, og i kveld kommer det 112. oppgjøret mellom de to øyrivalene.

Og selv om det er bare en «vennskapskamp» som spilles på Ronny Deilas hjemmebane Celtic Park, kommer det som skjer i kveld sannsynligvis til å likne lite på alt annet enn noe som har med vennskap å gjøre.

Blir forbanna - Det man må forstår er hvor viktig dette oppgjøret er for spillerne, hvor mye det betyr for oss. Men vi vet at engelskmennene ikke bryr seg om oss - de kan vel ikke bry seg mindre om skotsk fotball - og for å være helt ærlig - det gjør oss skikkelig forbanna, sier Skottlands Scott Brown, ifølge Daily Record.

- Det kan jo riktignok hende at de ikke vet at de gjør oss sinna engang. De har en eller annen følelse av at de er mye bedre enn oss, og det er derfor vi spiller denne kampen med en vanvittig motivasjon etter å bevise noe, legger han til.

Forvent at midtbanehardhausen Brown blir en av de første til å gå tøft inn i en takling i kveld.

Rod Stewart-feiring Det er derimot det du ikke forventer som pleier å stjele showet når de to nasjonene møtes. I 1937 ble det foreksempel satt europarekord i antall tilskuere, da 149 415 så skottene vinne 3-1 i Glasgow.

KLARE: Her ankommer Wayne Rooney og Alex Oxlade-Chamberlain Celtic Park i forkant av gårsdagens trening. Foto: AFP PHOTO / IAN MACNICOL / NTB Scanpix
KLARE: Her ankommer Wayne Rooney og Alex Oxlade-Chamberlain Celtic Park i forkant av gårsdagens trening. Foto: AFP PHOTO / IAN MACNICOL / NTB Scanpix Vis mer

40 år seinere var popartisten Rod Stewart en av skottene som stormet banen på Wembley etter at de mørkeblå hadde vunnet 2-1.

Opptøyer brøt løs på gressteppet. Supportere klatret på målstolpene, og noen klarte til og med å brekke dem. Til slutt gikk det såpass hardt for seg, at en skotsk avis dagen etter kjørte tittelen «Tartan Army (skottenes kallenavn) fikk Djenghis Khans soldater til å se ut som speidere», ifølge Aftonbladet.

En annen som var med på den historiske seieren, var dagens skotske landslagstrener Gordon Strachan. Han vet at det fort kan smelle på nytt i kveld.

Risikooppgjør 5000 engelskmenn kommer, mange av dem er knapt mors beste barn, og sikkerhetsnivået på Celtic Park er skrudd til det aller høyeste. I går sa en politisjef i Glasgow at de verste av de verste fra begge sider av grensen, kan se på oppgjøret som en mulighet for å «gjøre opp».

- For å være helt ærlig, så betyr denne kampen så utrolig mye - og mye mer for oss enn for de engelske gutta, og jeg mener ikke det på en kritisk måte.

- Sannheten er at de spiller i store kamper, på flotte stadionanlegg og i store turneringer hver eneste uke. Hvorfor skulle de gidde å snu seg for å se hva vi driver med, sier Scott Brown.

Glemte blodbad Gordon Strachan understreker imidlertid at dette er 2014, og at matchen blir en litt annen enn det man kunne se for en del år siden.

- Vi lever i en ny tid. Gamle blodbad er glemt. Vi tenker å gå «toe-to-toe», og gi alt, men vi vil vinne med ærlige midler, sier Skottlands sjef.

England-boss Roy Hodgson vil ikke engang snakke om forholdet mellom to to folkene.

- Det der med at vi ikke liker hverandre vil jeg ikke engang gå inn på. Men det bør ikke bli en stygg match. Skottland forsøker å spille fotball, sa han i går kveld.

Kjenninger Flere spillere som kjenner hverandre godt fra sine respektive klubblag kommer til å møtes i kveld.

Englands Wayne Rooney og Skottlands Darren Fletcher spiller for Manchester United. Skottlands Steven Naismith og Englands Ross Barkley kjemper for samme sak i Everton. Det samme gjør skotske Graham Dorrans og engelske Saido Berahino i West Bromwich.

Skottland har sju poeng på sine fire første kamper i EM-kvalifiseringens gruppe D, mens England står med full pott, og leder klart i gruppe E.

TILSPISSING: Skotske fans gjorde seg bemerket i London i fjor, i forkant av møtet med erkerivalen. Foto: REUTERS / Toby Melville / NTB Scanpix
TILSPISSING: Skotske fans gjorde seg bemerket i London i fjor, i forkant av møtet med erkerivalen. Foto: REUTERS / Toby Melville / NTB Scanpix Vis mer

I kveld er det bare æren de to rivalene spiller for. Men det er mer enn nok.

• Skottland - England starter klokka 21.00 i kveld, men vises ikke på norsk TV.

TILBAKE: Rod Stewart var en av de skotske supporterne som stormet banen etter at Skottland slo England på Wembley i 1977. Her har han konsert samme sted, 30 år senere. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL / NTB Scanpix
TILBAKE: Rod Stewart var en av de skotske supporterne som stormet banen etter at Skottland slo England på Wembley i 1977. Her har han konsert samme sted, 30 år senere. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media