Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I kveld spilles tidenes siste Uefa-cupfinale

Hvor ny blir egentlig Europa League?

VANT I FJOR: Andrej Asrjavins Zenit St. Petersburg slo Glasgow Rangers i Uefa-cupfinalen i fjor. Foto: AP
VANT I FJOR: Andrej Asrjavins Zenit St. Petersburg slo Glasgow Rangers i Uefa-cupfinalen i fjor. Foto: AP Vis mer

||| • Direkte 20.45: Sjakhtar Donetsk - Werder Bremen

(Dagbladet.no) Litt før klokka elleve i kveld deler Michel Platini ut trofeet til en Uefa-cupvinner for siste gang - om ikke det blir ekstraomganger i Istanbul.

Da vil den 38 år gamle turneringen være historie og ukrainske Sjakhtar Donetsk eller tyske Werder Bremen vil for alltid stå igjen som det siste vinnerlaget.

Neste sesong erstattes den av Europa League - men hvor ny er egentlig denne turneringen?

Det blir ikke de store forandringene, og til og med pokalen vil være den samme.

- Flere får sjansen
For de aller største endringene har Uefa allerede gjort, da de kvittet seg med cupvinnercupen og laget gruppespill i Uefa-cupen. Den største forandringen som skjer neste sesong er at gruppespillet blir noe endret.

- Som en moderne institusjon har vi besluttet å forandre turneringens struktur og navn. Disse endringene vil gjøre denne tradisjonsrike konkurransen enda bedre. Flere klubber og supportere vil få muligheten til å glede seg over europeisk fotball, sier Platini ifølge Uefa.com.

BEHOLDER POKALEN: Denne pokalen skal deles ut også i neste sesongs Europa League. Foto: AFP
BEHOLDER POKALEN: Denne pokalen skal deles ut også i neste sesongs Europa League. Foto: AFP Vis mer

Kort fortalt vil nye Europa League bestå av 12 grupper med fire lag, som møter hverandre hjemme og borte. De to beste lagene går videre til cupspillet, hvor også treerne fra Champions League kommer inn - slik de har gjort også de siste åra.

Dermed står vi omtrent igjen med et nytt navn og en ny logo.

- Vi mener at et nytt navn og en ny identitet vil gjøre turneringen enda mer attraktiv for sponsorene, sier Uefa-generalsekretær David Taylor.

185 lag med
Så mange som 185 lag vil kunne bli med i turneringen og vinneren kan i ytterste fall spille hele 23 kamper for å vinne Europa League. Dette skjer hvis ett av lagene som kommer inn i den første kvalifiseringsrunden går helt til finalen.

Allerede 2. juli spilles den første av fire kvalifiseringsrunder. Intertotocupen er borte og veien til Europa League vil sluke omtrent hele sommerferien for lagene som tidlig må inn i cupen.

17. september spilles den første av seks gruppespillsrunder og 18. februar neste år starter utslagsrundene.

Vis mer

Finalen spilles i Hamburg onsdag 12. mai.

Fire norske lag i Europa
Norge fikk - som vanlig - en ekstra plass i Europa til høsten, som følge av Fair Play-konkurransen. Stabæk vant snill gutt-kåringen i Norge, men plassen gikk til Rosenborg siden bæringene skal ut i Champions League-kvalifisering.

Rosenborg må dermed som eneste norske lag ut i den første kvalifiseringsrunden til Europa League, så det blir en kamptung sommer på trønderne.

- Vi vil ut i Europa, og da kan man ikke synes synd på seg selv. Derfor hørte du oss heller ikke klage i fjor høst. Det finnes heller ingen anledning til det, fordi vi vil spille ute i Europa, sier trener Erik Hamrén til rbkweb.no.

De andre norske lagene som skal spille i Europa til høsten er Vålerenga (cupvinnere), Fredrikstad (serietoer) og Tromsø (serietreer). VIF og FFK må gjennom to kvalikrunder, mens TIL må spille tre runder for å komme til Europa League.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling