I TAPPARA: Ingen i det norske ishockeylandslaget har mer fersk kjennskap til finsk hockey enn 28 år gamle Alexander Bonsaksen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I TAPPARA: Ingen i det norske ishockeylandslaget har mer fersk kjennskap til finsk hockey enn 28 år gamle Alexander Bonsaksen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

I kveld står Finland for tur. Bonsaksen tror Norge har sjans på seier

Spiller i Tappara.

Ingen i det norske ishockeylandslaget har mer fersk kjennskap til finsk hockey enn 28 år gamle Alexander Bonsaksen.

Det kan komme godt med til kveldens møte mot Finland i ishockey-VM i Tsjekkia.

Bonsaksen har vært i klubben Tappara fra Tammerfors siden i november.

- Vi så jo gruppa før VM, og det var ventet at det skulle bli tap i de tre første kampene. Men samtidig vet vi at vi kan overraske og slå de store nasjonene, og det var nært mot USA. Det er fullt mulig å slå Finland. Det har vi absolutt sjansen til selv om det kommer til å bli tøft. Vi spilte bra mot USA, men hadde ikke flyten. Vi trenger alltid flyt når vi møter de gode lagene. Etter Finland-kampen kommer de viktigste kampene mot Slovakia, Slovenia og Danmark. Da får vi svaret på om det blir kvartfinale eller om vi må kjempe for å unngå nedrykk, sa Bonsaksen da NTB møtte ham på det norske spillerhotellet fire kilometer utenfor Ostrava sentrum søndag ettermiddag.

Tempo Etter mange år i Rögle og svensk hockey, kom Bonsaksen tilbake til Norge og Vålerenga foran klubbsesongen som er avsluttet.

Men oppholdet ble kort. I november ble han hentet inn til Tappara, og det endte med at de tapte den sjuende og avgjørende kampen om å bli finske sluttspillmestere.

- Hva er inntrykket ditt av finsk hockey?

- Jeg synes at det spilles en morsom og fartsfylt hockey på litt mindre baner enn ellers i Europa. Spillet går litt kjappere og litt mer fram og tilbake kontra svensk hockey hvor det er mer styrke. Det er mye fart, og de er glad i gå på skøyter.

- Hva er den største forskjellen på finsk og norsk hockey?

- Det er litt som jeg var inne på. Det er en del høyere tempo. I og med at banene er mindre går det en del fortere og det er mer fysisk. Førsteinntrykket da jeg kom var at alle var bra på skøyter. Det er full fart. Tempoet er den største forskjellen. Nivået er høyere.

Ingen råd - Har du gitt noen råd til trenerteamet?

- Nei. De har full kontroll. Landslaget er heller ikke det samme som klubbhockey. De får dessuten et siste inntrykk når de skal se kampen deres i kveld (mandag).

28-åringen blir i Finland en stund til. I januar skrev han under en ny kontrakt, en såkalt 1+1-kontrakt som gjør at han kan bli værende der i to sesonger til.

- Jeg blir værende der jeg er. Jeg bor der alene, men får besøk i ny og ne av kjæresten, sier Bonsaksen.

For uinnvidde er kjæresten snowboardstjerna Silje Norendal.

Det finske språket har han ennå ikke fått dreisen på, men det foreligger planer om å gå på finskkurs.

- Jeg kan noen ord, men det er bare noen «stygge» ord som jeg lærer av gutta. Assistenttreneren har oversatt for oss utlendingene i laget. Men dette går fint. Alle gutta på laget utenom et par-tre stykker snakker engelsk, sier han.

I kveld er det uansett hockeyspråket som teller.

(NTB)