PÅ KANTEN:  Valon Berisha og Veton Berisha starter på hver sin kant for Norge som møter Portugal. I framtida kan de derimot havne på et annet landslag: Nemlig Kosovo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ KANTEN: Valon Berisha og Veton Berisha starter på hver sin kant for Norge som møter Portugal. I framtida kan de derimot havne på et annet landslag: Nemlig Kosovo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

I kveld starter de for Norge - men så kan de forsvinne

Berisha-brødrene om sitt spesielle forhold til Kosovo.

BRAGA (Dagbladet): Brødrene Valon (23) og Veton Berisha (22) starter på hver sin kant når landslaget møter Portugal til privatlandskamp i kveld klokka 21.45.

Men i framtida kan brødrene glippe for det norske landslaget. Kosovo er tatt opp som nytt medlem i FIFA - og brødrene har sterke bånd til den ferske fotballnasjonen.

- Jeg har veldig sterke bånd til Kosovo. Foreldrene våre er derfra, mye familie bor der og vi reiser på ferie dit hvert år, sier Veton Berisha til Dagbladet.

Bror Valon utdyper:

- Vi har et spesielt forhold til Kosovo, sier Valon.

Det var NTB som først omtalte saken tidligere denne uka. Ettersom Kosovo er en helt ny fotballnasjon og et godkjent landslag, kan spillere som allerede har landskamper for andre nasjoner «melde overgang», dersom de har røtter fra Kosovo.

- Det er ikke kommet noen henvendelse fra Kosovo ennå, og alt jeg fokuserer på er å gjøre det bra for Norge. Jeg er stolt over å spille være på det norske landslaget, men hva som skjer i framtida kan ingen spå. Jeg koser meg med fotballen og har det veldig bra med Norge akkurat nå, sier lillebror Veton.

Rolig Høgmo 22-åringen får sin første A-landskamp i kveld og starter på den ene kanten. Til daglig er han spiss i tyske Greuther Fürth på nivå to i Tyskland.

- Egentlig er jeg jo mest spiss. Men de siste kampene på klubblaget har jeg vært på kanten. Så det er ikke helt uvant for meg, dersom jeg starter mot Portugal, sier Veton.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tar Kosovo-flørtingen med knusende ro.

- Dette er blitt en relativt vanlig problemstilling ute i Europa i dag. Det er flere spillere som har mange pass og statsborgerskap. Man må respektere valgene som blir gjort. Jeg understreker at jeg har veldig sansen for de to spillerne. Vi har alltid respekt for den type valg, sier Høgmo under landslagssamlinga i Portugal.

Fra før har stortalentet Bersant Celina forsvunnet. Manchester City-spilleren har allerede valgt Kosovo.

- Jeg tror du må sette det inn i et større perspektiv. Dette handler kanskje ikke bare om fotball, men handler om så mye mer. De har sterke familiebånd til Kosovo og er der på ferie også videre. Hva som kommer ut av det, er vanskelig å forutsi, men vi ønsker veldig å ha de to gutta på det norske landslaget, sier Høgmo.

Jakter spillere Kosovo erklærte seg selvstendig fra Serbia i 2008. Først nå har de et fotballandslaget som kan være med i kampen om VM- og EM-plass i framtida.

Kosovo-trener Albert Bunjaki fortalte til TV 2 i mars at de er på jakt etter spillere - også fra Norge.

- Ja, og det er ganske mange aktuelle spillere i Sveits, Albania, Norge, Sverige, og Tyskland og så videre. Om de kommer til oss vet jeg ikke. Det får de bestemme selv, sier Bunjaki. 

Alle spillere som har Kosovo-kobling ha muligheten til å spille for Kosovo.  Andre spillere med bakgrunn fra Kosovo er blant andre Xherdan Shaqiri og Adnan Januzaj.

- Det betyr mye for landet. Det er noe de har kjempet sykt mye for siden de ble selvstendig republikk, spesielt for ungdommen der nede som får vise seg fram og kanskje komme ut og bli utenlandsproffer. Det er det aller beste med det. Alle følger med på fotball. Fotball kan være med å føre landet videre, sier Berisha-brødrene til NTB.

- Vi har den samme go-en, den samme mentaliteten. Du vil alltid gi alt, det ligger i blodet. Det kommer fra hardtarbeidende foreldre, som kommer fra vanskelige arbeidsforhold i Kosovo. Det har de gitt til oss, sier gutta videre.

Valon Berisha spiller til daglig i østerrikske Red Bull Salzburg. Han har 18 A-landskamper for Norge før kveldens kamp.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.