I kveld tar Ola eksamen

Han nekter å innrømme det og hevder han ikke bryr seg om personlig prestisje. Ola By Rise om det. I kveld skal han opp til eksamen som trener.

TEL AVIV (Dagbladet): Med RBK-seier og mesterliga for niende gang vil Ola By Rise bringe en rekke kritikere til taushet. Fra toppen av Tippeligaen og i Europas beste selskap trenger han ikke si noe.

Han kan bare peke på resultatet - og tabellen - og åpne en god vin.

I visshet om at han duger som fotballtrener.

Maccabi Haifa-Rosenborg klokka 20.15 i kveld er Ola By Rises viktigste fotballkamp. Fordi den kan gjøre ham til en stor RBK-trener. For sjøl der i klubben var ikke tillitten massiv fra start.

Assistenttreneren under Nils Arne Eggen, Trond Sollied og Åge Hareide måtte nemlig sitte noen dager på venteværelset da Hareide plutselig overtok landslaget.

SPORT PÅ TV

Champions League:
Maccabi Haifa- Rosenborg
I kveld TV 3 kl. 20.10

-  Jeg har litt mer distanse til dette enn folk tror, sier Ola By Rise til Dagbladet. -  En av mine store styrker - og svakheter - er at jeg ikke legger personlig prestisje i det. Men jeg vil selvfølgelig lykkes. Vi driver jo med dette for å vinne.

Slaktet ved serieåpningen

TV 2 gjorde Ola By Rises påståtte utilstrekkelighet til sin nasjonale sannhet da de åpnet Tippeligasesongen 2004. De var ikke alene. Han var keeper som spiller, ble ofte omtalt som en dårlig taper og hadde ikke gjort annet enn å assistere tre av Norges beste trenere. Og med dette hengende over seg - og mens laget hans sleit med å finne rytmen i serien - satt «hva-var-det-vi-sa» -kritikerne og bare ventet på korsfestelsen.

Mon tro hvem som ler høyest i kveld?

Hvis Ola By Rise tar Rosenborg til mesterligaen.

Noe Åge Hareide ikke klarte.

-  Jeg konkurrerer ikke med Åge Hareide - det er Rosenborg som konkurrerer med Maccabi Haifa. Og klarer vi det - hvilket jeg tror - skal jeg storjuble sammen med gutta, sier By Rise.

Men verden er ikke så enkel som Ola By Rise vil ha det til. Han kan si vi så mye han vil om Rosenborgs prestasjoner - navnet hans henger uansett på hver eneste. Og nettopp derfor er denne kvelden så utrolig viktig for den påståtte assistenten.

Vinner han i kveld kan folk snakke til de mister stemmen.

Da har han ikke mer å bevise.

Resultatene sier alt

Ola By Rise sa i går at han har mye av æren for flere av Rosenborgs mesterligadeltakelser. Fordi han har jobbet i det stille, sett motstandere, skaffet informasjon og forberedt laget med fotballens nødvendigheter. Akkurat som han sa at en seier i kveld deles de andre trenerne. De som nå gjør den jobben.

-  Går det ikke, er det fordi vi ikke er gode nok. Men vi er ganske sterke i trua akkurat nå, og det er vårt sterkeste våpen. Vi vet hva vi kan - vi vet bare ikke utfallet av kampen.

Det nærmeste By Rise var å innrømme noe som helst når det gjelder egen status etter et lykkelig resultat i kveld var følgende puls-profeti: Høy - høyere enn normalt. Kanskje blir han litt annerledes også, noe av prestasjonskrampa vil nok slippe taket.

Når alle får vite det han sjøl mener å vite. At han duger.

-  Jeg kommer ikke til forandre meg uansett hvordan det går, sier Ola By Rise til Dagbladet.

-  Jeg lever ikke i Bondeviks verden - jeg slipper å forholde meg til meningsmålinger. For jeg har en tabell - der lagene kommer etter hverandre fra topp til bånn.

-  Det er min jobbvirkelighet.

Og:

-  Den kan jeg peke på.

VIL BEVISE: Ola By Rise var avslappet på treningen til Rosenborg i Israel i går. I kveld har han alt å vinne i kampen mot Maccabi Haifa. - Vi er sterke i trua, sier treneren.