I kveld trenger Norge en bragd på Brasil-nivå

- Kanskje blir den på topp av lista.

ROMA (Dagbladet): Landslagsspillernes hakespisser er høyt hevet i Roma. Smilene sitter løst, håndtrykkene er faste. Høgmo-troppen kjenner på alvoret før den siste gruppespillkampen, men ingenting tyder på at det skremmer dem, selv om utgangspunktet er klart:

For å unngå å spille playoff mot et lag som er seedet høyere enn oss, må Norge slå Italia i kveld.

Aldri tapt på Olympiastadion Ett av landslagssjef Per-Mathias Høgmos faste uttrykk lyder:

- Jeg ser bare muligheter.

Men selv han skal krafse godt i bunnen på optimismekista for å finne grunner til å tro på at Norge kommer jublende ut av Olympiastadion seint i kveld. På bortebane har ikke Norge vunnet en EM- eller VM-kvalifiseringskamp mot en verdensklassenasjon på snart 50 år, mens Italia aldri har tapt på denne banen.

BRAGDJAKTERNE: Mens Per-Mathias Høgmo (helt til h.) og hans assistent Martin Foyston småsnakket, fikk spillergruppa i går kveld en times treningstid på kamparenaen i Roma. Foto: Bjørn Langsem
BRAGDJAKTERNE: Mens Per-Mathias Høgmo (helt til h.) og hans assistent Martin Foyston småsnakket, fikk spillergruppa i går kveld en times treningstid på kamparenaen i Roma. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det finnes imidlertid en smal stripe av lys for mulighetssøkeren fra Gratangen. Vi har hatt et liknende utgangspunkt før.

Bare Brasil foran 23. juni 1998: Brasil hadde ikke tapt en gruppespillkamp i VM-sammenheng på 32 år da de møtte Norge, og for våre håpefulles del var seier tvingende nødvendig om de skulle avansere fra gruppa. Det endte i tidenes største norske fotballopplevelse. Lagbildet fra den kvelden i Marseille er innrammet med gull i nasjonens idrettshistorie.

På Olympiastadion i Roma i kveld kan en ny generasjon sikre seg en legendestatus som ligger tett oppunder den Kjetil Rekdal, Tore André Flo og Egil Drillo Olsen fikk etter bragden mot Brasil.

- Hvis vi slår Italia, så er det ganske høyt på lista over bragder. Litt under Brasil, mener landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred.

- Og alt er mulig. Folk før oss har slått Italia, og vi føler oss pigge og klare til kamp. Men vi må ha en veldig god dag, mens Italia må ha en mindre god - og så må vi score på de mulighetene vi får. For jeg tror ikke det blir mange av dem.

- Mye på spill Med tre poeng mot Italia vil Norge gå rett til EM i 2016, som gruppevinner foran to av Europas beste landslag. En situasjon ingen turte tro på da trekningen forelå, eller for seks uker siden for den del.

- Det har vært mange bragder i norsk fotball, men får vi en her i Roma så kommer den høyt på lista, fastslår Stefan Johansen overfor Dagbladet.

- Grunnene til det er at det er lenge siden vi har vært i EM, at vi er blant de yngste landslagene i Europa, og at ingen har forventet at vi skulle være på andreplass i gruppa idet én kamp.

Her kan du lese Dagbladets liste over Norges ti største landslagsbragder - så langt

Kanskje kommer en seier mot Italia på topp av alle norske fotballbragder, mener midtstopper Vegard Forren.

- Det er så mye på spill her, mot en så sterk nasjon som nesten aldri har tapt på hjemmebane. Så det er i alle fall topp 3. Kanskje helt øverst. Det er vanskelig å komme unna Brasil, det vil helt sikkert bli diskusjoner, men i min tid er det i alle fall ikke tvil om at en seier her blir topp 3, sier Molde-spilleren.

- Men vi snakker minst mulig om det. Vi er mest opptatt av det vi skal gjøre på banen. Så får vi heller tenke tilbake på det etter kampen.

Eller som keeper Ørjan Håskjold Nyland sier:

- Vi må først gjøre det - slå Italia - og det blir tøft. Alt annet blir egentlig bare å synse. Men klart, uten å være historieløse, for det har vært store norske seirer før - til og med i mesterskap - men i nyere tid vil jeg si at en seier mot Italia vil være en bragd. Hvis det skjer.

• Kampen har avspark 20.45, og vises på Max.