I mål etter 16 års forberedelser

Utålmodig Nordby spent foran VM-åpningen.

I 1991 forberedte Bente Nordby seg til å spille VM-finale i Kina. Onsdag får hun endelig vokte Norges mål i en VM-kamp på kinesisk jord.

- Jeg gleder meg til å spille. Det har vært en lang ventetid, sier Nordby og tenker mer på den 11 dager lange forberedelsesleiren enn på de nesten 16 årene som er gått siden hun egentlig skulle fått sin kinesiske VM-debut.

Nordby var en ukjent 17-åring fra 3.-divisjonslaget Raufoss da Reidun Seth fikk en allergireaksjon etter å ha blitt sparket i ansiktet under semifinalen mot Sverige. Førstevalget lå alene på et mørkt rom i dagene før finalen, mens Nordby ble drillet på trening.

- Bente var nær ved å spille finalen, men jeg husker ikke hvor lenge før kampen vi tok avgjørelsen, sier Even Pellerud som var norsk landslagssjef den gang.

- Det var på nære nippet. Jeg husker iallfall at (tredjekeeper) Hilde Strømsvold tok meg med på en lang spasertur i byen kampdagen, for å roe nervene mine, sier Nordby som måtte se på fra benken da Norge tapte 1-2 i en spennende finale mot USA.

- Men den gang var jeg så ung at nerver ikke var noe stort problem. Derfor tror jeg det ville gått helt fint å spille finalen. Det er først når man blir litt eldre at man begynner å tenke og blir nervøs.

Merittert

Nervene kan nok være mer slitsomme nå, når 33-åringen tar plass i målet med sine 169 centimeter og 165 landskamper, samt et ry og en merittliste som få spillere i verden kan matche. Nordby er en av bare tre spillere i verden med EM-, VM- og OL-tittel på merittlista.

- Jeg lærte mye av å være i troppen i 1991, men det var kanskje litt tidlig for meg. Det å stå i mål er mye mentalt, sier Nordby som først i 1995 var på plass i Norges mål i et sluttspill. Siden har hun voktet målet i samtlige av Norges kamper i VM, OL og EM. Det er 38 sluttspillkamper på rad.

Onsdag er hun selve veteranen i Norges lag som møter Canada i VM-åpningskamp.

KEEPERDRONNINGEN:: Landslaget hadde trening på Hangzhou Dragon Stadion tirsdag kveld - kvelden før første kamp i fotball-VM for jentenes del. Her er keeper Bente Nordby. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX)
KEEPERDRONNINGEN:: Landslaget hadde trening på Hangzhou Dragon Stadion tirsdag kveld - kvelden før første kamp i fotball-VM for jentenes del. Her er keeper Bente Nordby. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX) Vis mer

- Men jeg føler ikke at jeg er den som skal bakke opp de unge. Hvis noen kommer og spør, så gjør jeg selvsagt det. Men dette er en fin gjeng hvor alle bakker hverandre opp. Og foran et sluttspill er vi alle litt spente og usikre. Det skal bli deilig å komme i gang.

I 1991 var finalen i Guangzhou, i 2007 innleder Norge sitt VM i Hangzhou som for 700 år siden ble utropt av Marco Polo til «verdens utvilsomt mest praktfulle by». Fullt så høyt ranker nok ikke byen nå, men for Bente Nordby er den god nok.

Hun er en av bare fire spillere i årets VM som var med i 1991 også. Og endelig skal også hun få spille.

(NTB)