VONDT MED EN GANG: Eirik Horneland vet at dette var en mulighet som ble skuslet bort. Rosenborg hadde muligheten så lenge de spilte på sitt beste. Etter en times tid, da Zagreb ble invitert inn i kampen, begynte det å bli vanskelig. Og derfor er Rosenborg-treneren skuffet. Når det har gått et døgn vil han glede seg over gruppespillet i Europa League. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
VONDT MED EN GANG: Eirik Horneland vet at dette var en mulighet som ble skuslet bort. Rosenborg hadde muligheten så lenge de spilte på sitt beste. Etter en times tid, da Zagreb ble invitert inn i kampen, begynte det å bli vanskelig. Og derfor er Rosenborg-treneren skuffet. Når det har gått et døgn vil han glede seg over gruppespillet i Europa League. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Rosenborg misset Champions League

I morgen er han like blid

- Dæm ska ha for at dæm prøvd, sa Nils Arne Eggen om Real Madrid etter 2-0 på Lerkendal. Rosenborg skal ha for at de prøvde de også.

Publisert
  • Rosenborg-Dinamo Zagreb 1–1 (1–0), 1-3 sammenlagt

TRONDHEIM (Dagbladet): I en time spilte Rosenborg en fotball som fikk røttene fra Eggen-tida til å komme opp og hilse på Lerkendal.

Kort fortalt, det var magisk.

NOEN GANGER STEMMER det meste på en fotballbane. Mellom klokka 21.00 og 21.45 var Rosenborg i akkurat den sonen. De fant kampens tyngdepunkt, utfoldet seg og fikk Lerkendal til å koke.

Da Rosenborg trengte noe ekstra spilte laget sin beste fotball på ti år.

I en omgang.

BORTEMÅLSREGELEN VIL ALLTID være et dilemma i en returkamp etter 0–2 på bortebane. I utgangspunktet er det ikke bare å øse på for om mulig å ta igjen det tapte fortest mulig. Tålmodighet og balanse er derfor nøkkelord høyt oppe på tavla i forberedelsene. Men når alt stemmer fra start, og risikoen matcher balansen som hånd i hanske – alt fordi mange spillere treffer sin personlige ferdighetstopp samtidig – er det egentlig bare å gjøre det Rosenborg gjorde med kraft og gusto i første omgang.

Det er bare å kjøre på

  • Når det skjer er Samuel Adegbenro en konstant trussel for alle forsvar på dette nivået.
  • Når det skjer er Birger Meling god – høyt og lavt – og løper mest på banen.
  • Når det skjer er Alexander Søderlund et beist på topp.
  • Når det skjer kommer Mike Jensen og Anders Konradsen på de løpene de skal for å skape trøkk og målsjanser i boksen.
  • Når det skjer er Mike Jensen banens beste.
  • Når det skjer er Tore Reginiussen glitrende, og bryter foran så ofte han kan.
  • Når det skjer blir Rosenborg trygge med ball og kan spille seg ut bakfra.
  • Og når det skjer er høyrebeinet til Vegard Eggen Hedenstad på et nivå som ville fått David Beckham til å applaudere.

Så gode var Rosenborg.

Før pause.

I KAMPER SOM dette er det egentlig ingenting som haster. Den første timen. Du har ikke dårlig tid selv om du er to mål ned fra de første 90 minuttene. Det eneste som ikke må skje er et baklengsmål. For scorer motstanderen ett, sier bortemålsregelen at du plutselig må ha fire.

Når du scorer ett, slik Rosenborg gjorde etter bare elleve minutter, er jakten i gang.

JAKTEN PÅ FOTBALLENS forjettede land varte i 71 minutter. Da skjøt Dinamo Zagreb ballen i krysset til 1–1. Der og da var det over. Og det lå i kortene fra kampen rundet timen, da baklengsmålet kom hadde Rosenborg begynt å sprekke opp.

Den defensive tryggheten var borte.

De krevende returløpene hadde ikke lenger bein å løpe med.

Og slik ble et strålende Rosenborg redusert til et ganske middels Rosenborg.

Forsøket var godt og modig håndtert.

Dessverre var det ikke godt nok.

AT ROSENBORG ER skuffet, selv om utgangspunktet var ekstremt vanskelig etter 0–2 i Zagreb, er til å forstå. Det skal de også være. Det gikk ikke denne gangen heller. Alle fotballag er konkurranseenheter. Alle fotballspillere er konkurransemennesker. Sist klubben var i Champions League var i 2007. Sist de tapte playoff var mot Ståle Solbakkens F.C. København tilbake i 2010.

Det er ni år siden, ni år med en iboende drøm om å komme tilbake til verdens største klubbturnering.

Klart det gjør ekstra vondt når Vegar Eggen Hedenstad blåser et perfekt utført frispark i stanga på stillingen 1–0 rett før pause.

Klart det er skuffende å misse muligheten enda en gang.

LIKEVEL GJØR DET ikke vondt. Selv om Dinamo Zagreb var årets største kamp for Rosenborg, så var den ikke årets viktigste. Den ble spilt mot Maribor for to uker siden. Og den vant Rosenborg, og sikret seg 50 millioner kroner som er inngangsbilletten til Europa League når du går dit som tapende lag fra playoff til Champions League.

Det er 23 millioner kroner mer enn Molde vil få, om de kvalifiserer seg for samme turnering når Partizan Beograd kommer til Aker Stadion torsdag kveld.

Det er også 23 millioner kroner som dekker Rosenborgs antatte underskudd på bunnlinja for 2019.

RESTEN AV ÅRETS inntekter fra Europa, når nettokronene er fordelt etter gjeldende bonusavtaler for spillere, trenere, sportsdirektør og støtteapparat, blir et pent overskudd. Det bør gjøre skuffelsen til glede i løpet av 24 timer på Lerkendal. For hvem hadde trodd at Rosenborg skulle spille Europa League da Eirik Horneland, Ivar Koteng, Rune Bratseth og et par andre møttes til et nærmest tilfeldig krisemøte på Brakka 16. mai, da Rosenborg lå under nedrykksstreken i Eliteserien etter 0–2 for Haugesund?

Akkurat ja, ingen.

Hvis det ikke er trøst i det er grådigheten for stor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer