ENDELIG SMILER HAN: Thomas Sørum (t.v.) scoret sitt første tippeligamål på tre år da Godset vant serieåpningen mot Start i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG SMILER HAN: Thomas Sørum (t.v.) scoret sitt første tippeligamål på tre år da Godset vant serieåpningen mot Start i kveld. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

I morgen får Godset-helten en spissrival

Deila regner med Ogunjimi blir klar.

Strømsgodset-Start 4-2 (2-2):

DRAMMEN (Dagbladet): Det var Strømsgodsets største jubelsesong siden 1970, men for den lokale helten Thomas Sørum ble 2013 et år fullt av prøvelser: Kraftspissen sleit med en serie strekkskader i både lår og legger, og måtte dermed nøye seg med seks seriekamper i løpet av gullåret. Han scoret ikke en eneste gang.

I dag startet 31-åringen fra Lier på Godsets innbytterbenk, men entret banen til andre omgang. Det skulle bli 45 meget tilfredsstillende minutter.

- Hele fjoråret ble bare tullball for min del. Så du kan gjerne kalle dette et comeback. Jeg håper i hvert fall å kunne bidra mer enn jeg gjorde i fjor, sier Thomas Sørum til Dagbladet - etter å ha scoret ett og servert én assist på sin omgang i serieåpningen.

- Det er selvagt kjempegøy for meg personlig. Men det viktigste er at laget får tre poeng, og åpningskamper har en tendens til å bli litt rotete. Det ble det i dag også. Så det var godt vi klarte å dra det  i land. Men vi har vårt å jobbe med, så vi får jobbe godt.

Og i morgen får han en ny lagkompis - eller spissrival, om du vil - forteller trener Ronny Deila til Dagbladet:

- Vi regner med å få Marvin Ogunjimi (belgisk Mallorca-eiendom) klar i morgen. Da har vi fire bra spisser, for Thomas Lehne Olsen har også krutt i støvelen. Han har tatt store steg.

- Hva kan du si om Thomas Sørums prestasjon her, etter all motgangen?

- At han får det målet er utrolig viktig. Og måten det kommer på er typisk Sørum. Han er en fantastisk avslutter, og en starter av rang, og han er veldig flink til å finne tonen med medspillerne rundt seg. Det er så lett å forstå Thomas, det ser vi også på måten han setter opp Gustav på på 4-2-målet. Ikke så mange gjør det samme som ham der. Godt gjort.

Rotete førsteomgang De første 45 på Marienlyst var typisk for en serieåpning: De var så fulle av uforutsette situasjoner at omgangen trolig ville blitt refusert fra en fotballtegneserie. Tilfeldighetene var for mange, tabbene for grove og kampforløpet var ikke til å bli klok på.

Men Start scoret først, etter en flau keeperopptreden fra Adam Larsen Kwarasey: Godsets kaptein sparket bare luft da Ernest Asante pirket til seg kula 20 meter fra mål. Start-spilleren løp videre mot det tomme målet, mens Kwaraseys forsvarsspillere febrilsk forsøkte å løpe ham opp. Den eneste som sto dønn rolig og virket å gi blaffen, var mannen som dummet seg ut i utgangspunktet. Muligens fordi Kwarasey skjønte det var umulig å hindre 0-1 da Asante stjal ballen.

God Wikheim De som forventet et Godset-lag med store innkjøringsproblemer i innledningen av gullforsvarssesongen, fikk helt rett. Lite stemte for det nykomponerte hjemmelaget. Men så smalt det ut av ingenting:

Et innlegg fra Jarl André Storbæk dalte ned på høyrebeinet til Gustav Mendonca Wikheim, som klinket utlikningen i mål.

Ti minutter seinere var Start i føringen igjen, da Espen Hoff rundlurte Jarl André Storbæk og serverte til Ernest Asante. Høyrekanten var dønn sikker i avslutningen på bakre stolpe.

To debutanter ut Men Godset slo tilbake igjen. Francisco Junior fikk bare 45 minutter i Strømsgodset-debuten, men rakk å markere seg som en farlig dødballspiller: Først da han utliknet til 2-2 etter 35, så da han igjen sørget for Marienlyst-jubel rett før pause. Den siste ble imidlertid annullert av dommer Svein Oddvar Moen, uten at det var lett å peke på nøyaktig hva som var verdt å blåse for.

Junior var én av to Godset-debutanter som ble tatt av i pausen. Den andre var Patrick Olsen, sannsynligvis fordi han en periode var svært nær å få sitt andre gule. Inn kom Martin Rønning Ovenstad og Thomas Sørum.

Scoring og målgivende Den skadeforfulgte spissen Sørum fikk bare seks kamper for drammenserne i fjor, uten å score, og bidro dermed aldri skikkelig til gullfesten 2013. Men i 2014 trengte han bare 39 sekunder på å vippe ballen i nettet bak Håkon Opdal.

Deila justerte laget inn i en 4-4-2-formasjon etter pause, med muskelgutta Sørum og Peter Kovacs på topp. Det ga betaling umiddelbart, for det var Kovacs som serverte Sørum ballen før 3-2-scoringen.

På 4-2 var det Sørums tur til å innta tilretteleggerrollen, da han slo raskt og flatt i bakrom til banens bestemann Gustav Mendonca Wikheim. Venstrekanten med den store farta avsluttet dønn sikkert alene med Håkon Opdal, og selv om denne tippeligasesongen allerede har vist oss det motsatte, så pleier det å holde inn når et lag skaffer seg tomålsledelse i andre omgang.

Dermed endte det som i kveld startet som en svak forestilling i tre poeng for hjemmelaget. En strålende opplevelse for Wikheim. Et etterlengtet øyeblikk av personlig oppreisning for Thomas Sørum. Og en taktisk triumf for Ronny Deila.

- Jeg har ikke peiling, svarer Deila når han får spørsmål om hvilken sesong han tror det blir for fjorårets mester.

- Det kan bli alt fra 10. plass til seriegull. Det er umulig å si. Jeg er ikke trygg på noen ting ennå, det kommer jeg ikke til å være på en god stund ennå.