I morgen kan Edvald skrive norsk idrettshistorie

Og gjøre noe bare Hushovd har gjort før ham.

HOLDT NESTEN INN: Edvald Boasson Hagen spurtet inn til 11. plass, med skikkelige stive bein på dagens Tour-etappe. Morgendagen kan bli morsommere. Foto :Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HOLDT NESTEN INN: Edvald Boasson Hagen spurtet inn til 11. plass, med skikkelige stive bein på dagens Tour-etappe. Morgendagen kan bli morsommere. Foto :Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

CALVI (Dagbladet): Edvald Boasson Hagen var gjennom et syrehelvete uten like på dagens kuperte Tour-etappe - med ikke mindre enn fire kategoriserte stigninger.

Likevel klarte han på egenhånd å kjempe seg fram til en brukbar posisjon i spurten. Uten hjelp fra lagkompisene på oppløpet i Calvi, holdt det «bare» til 11. plass, et par sykkellengder bak vinneren, Simon Gerrans.

- Det var hardt. Det ble tøft med den bakken over på slutten. Jeg datt av der og måtte jobbe meg opp igjen. Jeg var jo alene om spurten, og det er greit, men da blir det ekstra tøft og hard kamp om å komme seg fram, sier han til den norske presseflokken like etter målgang.

Gul motivasjon
Edvald trenger imidlertid ikke se lenger enn til morgendagen før å få en skikkelig innsprøytning med motivasjon.

Etter lagtempoen i Nice i morgen ettermiddag, er det nemlig svært sannsynlig at 26-åringen fra Rudsbygd kan ikle seg den gule ledertrøya.

På grunn av topplasseringer så langt er han på femteplass i sammendraget før morgendagen, i likhet med mange andre bare ett sekund bak gultrøyeinnehaver Jan Bakelants.

Det som gir Edvald grunn til optimisme er Team Skys normale styrke på lagtempo. Britene er ved siden av Team Garmin Sharp de største favorittene før morgendagen.

- Vi får se
Og de trenger altså bare å vinne med to sekunders margin for at Edvald skal bli den andre nordmannen gjennom tidene — etter Thor Hushovd — til å ikle seg den gule ledertrøya.
 
- Det er ikke noe jeg tenker veldig mye over, men hvis det skjer er det en veldig bra bonus. Vi får kjøre i morgen og så får vi se, svarer 26-åringen på Dagbladets spørsmål om han har tenkt mye over det gule scenarioet.

- Men det er vel en drøm?

- Jeg skulle ønske det. Jeg går gjerne på podiet, jeg, hvis det er snakk om det i morgen, men det er mange sterke lag og vi er ikke hundre prosent, så da tør jeg ikke drømme for mye om det.

Det som svekker Team Sky er Geraint Thomas' rumpeskade.

OL-mesteren i banesykling gikk i bakken på den første etappen, og Edvald frykter at savnet etter den temposterke waliseren kan blir stort.

- Det har mye å si at Geraint sliter, så vi får håpe at han blir bedre og bedre. Han følte seg bedre i dag enn i går. Det er bare å krysse fingra, sier Edvald.