I morgen skyter de med skarpt

Det blir en nådeløs kamp mellom menn. Der alle triks er tillatt. Oppgjøret står på Ullevaal. I morra klokka kvart over ett.

SØRKEDALEN (Dagbladet): Tobias Grahn trekker ned stigbøylene på den svenske kaldblodshesten, og skrever elegant over sadelen.

- Å rida e' underskattat, sier han på kav skånsk.

Erik Holtan holder et fast grep om geværet. Klapperslangebootsene gir ham den naturlige hjulbeinte beinstillinga.

- Du får ikke meg på en hest. Men jeg var cowboy i mitt forrige liv. Det er garantert. Jeg blir her og lager egg, bacon og bønner ved leirbålet. La Tobias ri og bli stiv på innsiden av lårene, sier Holtan, og ser cowboytomt ut i lufta under hattebremmen.

Rå i munnen

De er frontfigurer på hvert sitt lag i cupfinalen. Men der stanser også mye av likheten mellom Vålerenga-spissen Tobias, og Odd-keeperen Erik. Men da Dagbladet fører dem sammen til førcupduell i det prærieliknende landskapet utenfor Oslo, våkner villvestinstinktene i dem begge. De avslører at det ofte er mye tøffere nede på matta under kamp enn det den jevne tv-seer eller publikummer klarer å oppfatte.

- Det kan være ganske rått, ja, sier Holtan.

Og trekker fram sist Odd møtte Vålerenga. Grahn husker godt den skarpe tonen spillerne imellom.

- Odd-forsvaret er ikke verdens hyggeligste. Jeg innrømmer gjerne at jeg prøvde å provosere dem litt. Sånn er det, sier Grahn.

Holtan småler.

- Jeg fikk beskjed av Ronny Deila før jeg dro hit i dag. Han skjønte ikke hvorfor i helvete jeg gadd å stille opp på bilder sammen Grahn.

Svensken greide nemlig å terge på seg Odds stopperklippe Ronny Deila i forrige seriemøte.

- Hva jeg sa? Nei, alt mulig. Det var vel ikke bare pene ting, men det var ikke Zlatan-nivå på det. Men jeg greide å provosere Deila. 20 minutter inn i andre omgang, så meide han meg ned ute på sidelinjen. En takling han lett kunne fått rødt kort på, forteller Grahn.

- Det blir litt sånn når vi ligger under, og spiller dårlig. Tobias slang en del med leppa, men aller verst var da vi møtte Zlatan Ibrahimovic i en treningskamp. Han gikk rett bort til Ronny Deila og fortalte at han skulle knulle mora hans, sier Holtan lett hoderystende og legger til:

- Personlig er jeg alt for høflig.

Ufyselig

Tobias Grahn spiller bevisst på å psyke ned forsvarsspillerne han møter.

- Det er jævlig viktig å få overtaket. Det skal gudene vite. Cupfinalen er helt åpen, og derfor er det viktig å score først.

Han tror VIF allerede har et lite psykisk overtak.

- Vi har vunnet alle kampene vi har spilt mot Odd i år, og spilt godt. Og så har jeg scoret i begge seriekampene. Vi har bra tak på dem.

Erik Holtan frykter ikke Grahn, men vet at han er farlig.

- Tobias er en ufyselig motspiller. Det er ikke alle som synes han er like hyggelig å spille mot. Men han har spilt veldig godt i de kampene mot oss, og det irriterer meg. Jeg håper selvsagt at han får en dårlig dag i finalen. Jeg har inntrykk av at han er en typisk medgangspiller, sier Holtan.

Grahn vet ikke så mye Holtan.

- Bortsett fra at han er en god keeper. Det må han være når han er tatt ut på landslaget. Ellers vet jeg lite om hva han står for, og lite om Odd som klubb, sier Grahn.

Stive lår

Tobias har sadlet opp. Den svenske kaldblodskjempen av en hest er lydig og villig. Han må kjenne at rytteren er en landsmann. Det traves og galopperes. Tobias har lært ridekunsten av kjæresten, Tina, som er sprangrytter i europaeliten.

- Hauuudiii, brøler Tobias og freser rundt på jordet.

- Hesten er kjempesnill og lydig. Dette er gøy. Vil du ikke prøve Erik? spør svensken.

Men Holtan sitter spikret til det solide plankegjerdet. Børsa ligger fjellstøtt mot hofta.

- Bare ri du. Jeg blir her. Ta en runde til. Fotografen er ikke fornøyd ennå, svarer Holtan.

Så snur han seg mot Dagbladets utsendte revolverjournalist.

- Dette er flott. Nå blir han så stiv i låra at han ikke blir klar til cupfinalen, ler han.

Adrenalin

Lek og latter er viktig i oppladninga til årets viktigste kamp.

- Jeg tror det er viktig å få fram mest mulig positiv energi. Vi må prøve å tenke på at dette er en fest. Det er det som må prege tankene våre, sier Holtan.

Han og lagkameratene har fått inn det glade budskap ved hjelp av den sjøllærte idrettspsykologen Frank Beck. Før cupfinalen i 2000 brukte de samme oppskrift. Den gangen gikk det veldig bra.

Tobias Grahn og Vålerenga har ligget i treningsleir i deilige Danmark. Litt for å komme vekk fra kjas og mas i Oslo, men også for å styrke det gode og nære fellesskapet mellom spillerne som er nødvendig for å vinne cupfinalen.

- Jeg gleder meg så sinnssykt. Det skal bli så deilig å vinne cupfinalen, ler Tobias, og ser ertende på Holtan.

- Ja, jeg vet hva du har å glede deg til, parerer Holtan.

- Følelsen kan egentlig ikke beskrives. Det er så mye adrenalin at man nesten ikke trenger boblevann for å bli beruset. Det er årets siste kamp, man er sliten, så man blir vanvittig utladet.

Grahn kom hjem tidligere enn de andre VIF-gutta i går fordi han skulle være gjest i «Senkveld» sammen med Pa-Modou Kah.

- Det er litt slitsomt at det skjer så mye. Men jeg er enig med Erik. Vi må bare se på dette som en fest. Jeg har aldri spilt en finale før. Det blir artig.

Taperfjes

Grahn tror at Vålerenga har en fordel av å ha en vinnersugen Kjetil Rekdal på laget.

- Han hater å tape, og er en ekstrem vinner. Men det er egentlig alle på laget vårt. Vi spiller på vår hjemmebane, og der er vi vonde å slå.

Holtan på sin side har en glad drøm.

- Rekdal har gjort mye bra med VIF. Ingen tvil. Men i morra, da vil jeg se tapertrynet til Kjetil Rekdal. Helt ærlig, det tror jeg at jeg får også.

Fotoseansen er over, og Holtan forsøker å trekke i sivilt.

- Hjelp. Jeg må ha hjelp til å få av meg bootsene. Nå skjønner jeg hvorfor cowboyene sov med støvlene på. Det er umulig å få dem av.

  • Takk til Marlboro Classic i Bogstadveien i Oslo for lån av klær, og til Sørkedalen Hestesenter, Brenna Gård, for lån av location og hest.
SVENSK «PLAYBOY» VS. STUTT-TJUKKEN: Tobias Grahn og Erik Holtan er stjerner på hvert sitt lag. Det er også den eneste likheten.
HØYT SPILL I SØRKEDALEN: Erik Holtan ble sittende på plankegjerder under Dagbladets prærieutflukt. - Du får ikke meg på en hest. Men jeg var cowboy i mitt forrige liv, sier Holtan som er glad for at Tobias Grahn liker hest. - Nå blir han så stiv i låra at han ikke blir klar til cupfinalen.