Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping i fitness og kroppsbygging:

I NM 2015 ble 9 utøvere tatt i doping og utestengt i 4 år. I NM 2016 ble ingen dopingtestet

- Det er behov for et antidopingarbeid, sier Antidoping Norge.

TESTES SJELDEN: Fitness- og kroppsbyggerne ble ikke testet under NM i år, til tross for at ni av elleve testet positivt i fjor. Bildet er fra NM i 2010.<br>Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
TESTES SJELDEN: Fitness- og kroppsbyggerne ble ikke testet under NM i år, til tross for at ni av elleve testet positivt i fjor. Bildet er fra NM i 2010.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under NM i Oslo for ett år siden tok Antidoping Norge de første dopingprøvene av norske fitness-utøvere på tjue år.

Resultatene var nedslående. Ni av elleve utøvere i NM ble tatt for doping. Noen fordi de nektet å avgi dopingprøver, andre fordi prøvene var positive.

Fasiten ble altså nesten nitti prosent positive prøver totalt.

Den overraskende dopingtestingen kom i stand fordi det internasjonale fitness- og kroppsbyggerforbundet, IFBB, godtok Wada-koden i håp om å bli OL-idrett.

Siden Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund, NKF, ikke er medlem av Norges Idrettsforbund, er det IFBB som m å gi Antidoping Norge tillatelse til å teste under norske arrangement. Som NM.

Ny avtale i det blå

Avtalen mellom IFBB og Antidoping Norge går ut ved nyttår. Foreløpig er det ingenting som tyder på at avtalen videreføres.

- Det er fra vår side ikke gjort noe for å forlenge denne avtalen, skriver kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien, i en epost til Dagbladet.

Det er det heller ikke fra NKF sin side.

- Vi er i dialog internt i styret om dette, men vi skal selvfølgelig fortsette vårt antidopingarbeid framover, sier antidopingansvarlig i NKF-styret, Joakim Stenerud.

- Sammen med Antidoping Norge?

- Det kommer til å bli testing og videre arbeid med antidoping hos oss, så får vi sette oss ned med blant annet Antidoping Norge, og finne en løsning som fungerer for alle parter.

Økonomi og tid

Stenerud kan ikke sette fingeren på konkrete ting som ikke har fungert i den perioden Antidoping Norge har hatt mulighet til å teste i miljøet. Likevel legger han ikke skjul på at mye handler om økonomi.

- Vi er en nonprofit-organisasjon. Ingen av oss i styret tar ut lønn, vi har fulle jobber ved siden av, og alt vi får inn brukes på utøverne våre. Det er klart at alt vi gjør handler om økonomi, sier Stenerud til Dagbladet, men legger til at NKF ikke har dårlig tid, til tross for at avtalen med ADN går ut ved nyttår.

- Nå har vi ingen konkurranser før våren 2017.

Helgen 8. og 9. oktober i år, gikk nok et Norgesmesterskap i kroppsbygging og fitness av stabelen i Oslo Konserthus. Etter fjorårets dopingskandale skulle man tro at mesterskapet ble fulgt opp med flere tester i år, men sånn ble det ikke.

- Nei, det ble det ikke, sier Stenerud.

- Hvorfor ikke?

- Vi styrer ikke hva og når det testes.

- Men kunne det ikke vært lurt av dere å ta initiativ til testing året etter at ni utøvere ble tatt for doping i samme mesterskap?

- Det får være opp til hver enkelt å vurdere. Vi gjør det vi kan og skal fortsette å etterleve regler og rammer som er satt av både myndigheter og antidopingorganisasjonene framover.

Behov for oppfølging

Samtlige av de ni som ble tatt under NM i 2015 fikk fire års utestengelse fra all idrett. Det er NKF som følger opp suspensjonene, men det framtidige antidopingarbeidet er altså i det blå akkurat nå.

- De testene vi tok under NM i 2015 viser at dette er et miljø der doping er en utfordring og at det er behov for et antidopingarbeid, skriver Byfuglien.

- For øvrig står vi ved lag om det vi tidligere har uttrykt. Vi setter oss gjerne ned med det nasjonale forbundet om det er ønskelig og det utvises en ekte vilje til å bekjempe doping. Da må vi få plass finansiering for å drive et solid testprogram, det må være organer som følger opp eventuelle positive prøver og sanksjonering, og det må inneholde et forebyggende program.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!