- I Norge har de bare dratt ned rullgardinen

Men nå er Høyre-politiker på plass for å se Brækhus bokse.

KØBENHAVN (Dagbladet): Proffboksing har vært ulovlig i Norge siden 1981, men i oktober i fjor sa den nye regjeringen at de ønsker å fjerne forbudet.

Denne våren ble forslaget om fjerning av forbudet, og endring av knockoutoven satt til høring.

Kårstein Eidem Løvaas (H) i familie- og kulturkomiteen kommer lørdag til å sitte i arenaen når Cecilia Brækhus skal bokse mot Ivana Habazin i Købenahvn.

- Det er en todelt avgjørelse at jeg skal dra. Det ene er av privat karakter, og det er at dette er en historisk begivenhet jeg ønsker å få med meg, det andre er at dette er en sak vi kommer til å jobbe med utover høsten, og som alt annet vi skal behandle ønsker jeg å se det på nært hold og se alle elementene før vi fatter en beslutning, sier Eidem Løvaas til Dagbladet.

Håper på flertall Det er ingen hemmelighet at Høyre og Frp ønsker å åpne for at Cecilia Brækhus og andre proffboksere skal få utøve sin idrett også i Norge.

- Det kommer en proposisjon forhåpentligvis allerede i høst, som vi skal behandle. Så må vi sammen med Venstre og KrF se om det blir et flertall for å endre dagens regelverk, og fjerne forbudet mot proffboksing, sier Eidem Løvaas.

- Venstre har stemt for proffboksing tidligere, og det kommer vi nok også til å gjøre når Regjeringen legger frem sitt forslag, sa Sveinung Rotevatn til TV 2 i slutten av august.

- Nå gikk Venstre ut ganske tydelig og sa at de kunne tenkt seg å gå for det. Jeg er litt mer usikker på Krf, men vi må forhandle, og jeg håper vi får en enighet. Samtidig så må vi jo først se på proposisjonen. Vi ønsker ikke frislipp, det må være ansvarlige former, og vi må stole på at det gjøres ordentlig, sier Eidem Løvaas. 

Historisk kamp Det er første gangen høyrepolitikeren skal på boksekamp, men han har fulgt med Brækhus som tv-seer.

- Jeg gleder meg til å se, for jeg har jo sett på tv, og jeg synes kampene hennes har vært god underholdning.  Jeg gleder meg også fordi jeg har skjønt at dette er historisk kamp, hvor hun får muligheten til å ta de fire største beltene, noe ingen kvinner har gjort før henne, og bare to mannlige boksere har klart det tidligere, sier Eidem Løvaas, som betaler for turen privat.

- Fantastisk Og Cecilia Brækhus er naturlig nok fornøyd med at politikeren med sine egne øyne ønsker å se hva idretten innebærer.

- Jeg synes det er kjempebra, det er fanstastisk, for endelig får vi den diskusjonen på et fornuftig nivå. I begynnelsen var det et trist nivå på hele diskusjonen, det var vel egentlig ingen velvilje i det hele tatt på å bli kjent med idretten og hva den gikk ut på, og menneskene som utøver idretten. Det er masse fantastisk ungdom, frivillige, trenere, det er så mange som driver med det, sier Brækhus til Dagbladet, to dager før hun skal opp i ringen mot Habazin.

- Det er en av verdens største idretten, men i Norge har de bare dratt ned rullgardinen. Det har vært helt steilt, og jeg skjønner at noen har hatt dette som prestisjesak, men at de setter presisjen høyere over det denne idretten faktisk er for mange mennesker, det er faktisk utrolig trist, sier 32-åringen.

- Respekt For henne er det viktig at politikerne som skal avgjøre idrettens framtid i Norge vet hva det er de stemmer på eller imot.

- Det står respekt av at han kommer. Du kan være for eller mot, men at du tar turen ned, og vet hva man snakker om, det er helt topp. Det blir kjempemoro, så han kommer ikke til å angre, lover Brækhus.

Hun synes det er bra at politikerne er åpne om hva de ønsker.

- I begynnelsen, hvis man hadde et åpent sinn og ville bli kjent med idretten, så ble man nesten litt bøllet med av de andre. Så det er bra at de nå faktisk kommer ned for å se selv.

• Kampen mellom Cecilia Brækhus og Ivana Habazin starter klokken 23.00 på lørdag, og kan ses på Viasats par per view.

NY STORKAMP: Cecilia Brækhus bokser tittelkamp mot Ivana Habazin i København lørdag kveld. Foto: Hege D. Stølan
NY STORKAMP: Cecilia Brækhus bokser tittelkamp mot Ivana Habazin i København lørdag kveld. Foto: Hege D. Stølan Vis mer