GLADNYHET: Kristine Leine får trolig sjansen til å være med landslaget likevel etter nye samtaler mellom OLT, NFF og VID. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GLADNYHET: Kristine Leine får trolig sjansen til å være med landslaget likevel etter nye samtaler mellom OLT, NFF og VID. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

VID endrer holdning om Leines praksis under landslagssamling

I ny dialog med NFF: Åpner trolig for landslagsspill likevel

Kristine Leine måtte trekke seg fra den kommende landslagssamlingen på grunn av obligatorisk praksis, men får trolig være med landslaget likevel, skriver TV 2.

Etter nye samtaler mellom Olympiatoppen, NFF og VID vitenskapelige høyskole later det til at Kristine Leine likevel får mulighet til å være med i de kommende VM-kvalifiseringskampene for Norge.

- Det har vært møte, jeg tror vi er enig om at det var et godt møte med god dialog, forteller rektor ved VID, Ingunn Moser til Dagbladet.

- Vi prøver å finne løsninger sammen, både NFF Olympiatoppen og oss. Studenten har nå fått en plan som hun må se gjennom på hvordan vi kan være med å finne en løsning både for neste uke og for et forlenget studieløp. Det er viktig at vi finner en god langsiktig dialog på hvordan hun skal komme seg gjennom studiene. Vi prøver å støtte henne og prøver å finne løsninger, så er det en rekke krav hun må oppfylle, forklarer Moser.

Det er spesielt med sykepleierstudiet, vi har mest praksis av samtlige studier og størst krav for obligatorisk tilstedeværelse. D halvparten av studiet skal være i praksis, og det gjør at det må være spesielle krav som de må gjøre sammen med sykehuset. Det gjør det ikke enkelt, men vi gjør vårt beste for å finne en løsning. Det gjør det vanskelig å kombinere studiet med idrett. Det visste ikke studenten, og slik er det bare.

I går meldte NFF at den 22 år gamle landslagsspilleren ikke fikk være med i de avgjørende VM-kvalifiseringskampene mot Slovakia borte og Nederland hjemme.

Særskilte krav ved studiet

Da nyheten kom ut torsdag, forklarte rektor Ingunn Moser ved VID at det var det nasjonale kravet om 90 prosent tilstedeværelse i praksis som gjorde at de nektet Leine å delta.

Hinze forklarer at enkelte studier er vanskeligere for Olympiatoppen å finne gode løsninger på med studiestedene på grunn av ulike omstendigheter.

- Det oppleves vanskelig, men de forholder seg bare til retningslinjene. Man har gjort det veldig vanskelig på en del profesjonsstudier for studenter som har andre behov og ikke har mulighet til å følge en A4-plan, sier karriererådgiver Tonje Hinze i Olympiatoppen til TV 2.

- Mange har forsøkt å presse på for å få til andre retningslinjer. Politikerne må foreta seg noe for det er en uheldig situasjon hvis toppidrettsutøvere ikke kan kombinere med studier, fortsetter hun.

Ved VID Diakonhjemmet Høyskole er rektor Ingunn Moser opptatt av at Leine nå får gjennomført praksisen hun skal gjennom. Sykepleierstudiet har strengere krav til obligatorisk tilstedeværelse og praksis enn noe annet studie.

- Det er spesielt med sykepleierstudiet, vi har mest praksis av samtlige studier og størst krav for obligatorisk tilstedeværelse. D halvparten av studiet skal være i praksis, og det gjør at det må være spesielle krav som de må gjøre sammen med sykehuset. Det gjør det ikke enkelt, men vi gjør vårt beste for å finne en løsning. Det gjør det vanskelig å kombinere studiet med idrett. Det visste ikke studenten, og slik er det bare, sier Moser til Dagbladet.

Skapte reaksjoner

Det kom sterke reaksjoner blant flere fotballprofiler da det ble kjent at det ikke ble lagt til rette for landslagsplass fra skolens side i går. Blant andre kvinnelandslagets kaptein Maren Mjelde på uviljen til å være fleksibel. Leine selv var også svært skuffet over utfallet da.

- Nei, det er veldig trist. Det er en utrolig kjip situasjon å være i. Drømmen blir knust, det er slik det føles for meg, sier Leine til TV 2.

I pressemeldingen sin skrev NFF at de hadde forsøkt å finne en løsning uten hell.

- Vi må beklageligvis konstatere at Kristine ikke får fri fra skolen sin. Vi ønsker selvfølgelig å ha alle våre beste spillere tilgjengelige til så viktige landskamper. Det står om en VM-plass. Men først og fremst er dette trist for Kristine selv. Som regel pleier vi å finne gode løsninger mellom landslag og skole, men det var dessverre ikke mulig i dette tilfellet, sier administrativ leder for kvinnelandslaget, Bente Bratbak.