Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

I OL-skjerfene bar de russiske utøverne på en hemmelighet

De russiske utøverne kunne bli utestengt fra OL hvis de viste fram russiske flagg. Det stoppet dem ikke. - Sånn, nå kjenner alle hemmeligheten med skjerfene.

GJEMTE FLAGG: Jevgenija Medvedeva
 (til venstre) sammen med gullvinner Alina Zagitova og kanadiske Kaetlyn Osmond. Bak det store skjerfet var det russiske flagget gjemt. Foto: NTB Scanpix
GJEMTE FLAGG: Jevgenija Medvedeva (til venstre) sammen med gullvinner Alina Zagitova og kanadiske Kaetlyn Osmond. Bak det store skjerfet var det russiske flagget gjemt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før jul bestemte IOC seg for å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Beslutningen ble tatt etter avsløringene om systematisk og statlig støttet dopingbruk over lengre tid - blant annet under OL på hjemmebane i 2014.

Bare løpere som oppfylte noen satte krav - og ble ansett som rene - fikk invitasjon av IOC.

Utøverne som deltok, fikk ikke gå under russisk flagg, men representerte OAR (olympiske utøvere fra Russland).

GULLVINNER: Evgenia Medvedeva.
GULLVINNER: Evgenia Medvedeva. Vis mer

Gjemte flagg

Med i pakkeavtalen var det at utøverne ikke fikk lov til å vise fram russiske flagg eller på annen måte «representere» Russland.

Hvis de viste det fram under mesterskapet, kunne utøverne i verste fall ha blitt kastet ut av OL.

Under lekene hadde utøverne fått eget OL-tøy, som skulle brukes både i og utenfor konkurranser. På åpningsseremonien kom OAR-utøverne inn i olabukse, hvit lue og en sølvgrå jakke med et stort hvitt skjerf hengende over skuldrene.

Denne uka avslørte den russiske kunstløperen Jevgenija Medvedeva at russerne hadde «gjemt» en hemmelighet inne i det store skjerfet:

Nemlig det russiske flagget.

Det var strengt forbudt å vise det underveis i OL, men på flyet hjem fra Sør-Korea viste den 18 år gamle kunstløperen hva skjerfet egentlig skjulte:

- Sånn, nå kjenner alle til hemmeligheten, skriver Medvedeva på Instagram.

Hun skriver det samtidig som hun viser fram en video hvor hun river skjerfet av den sølvgrå jakka.

I videoen, som er oversatt av blant annet RT Sport, sier hun:

- Nå har vi kommer tilbake til hjemlandet, så nå kan jeg gjøre det. Vi har drømt lenge om å gjøre det her. Nå vet alle hemmeligheten med det rare, hvite skjerfet. Dette er en utrolig følelse.

Trist

Da hun ble spurt om flaggforbudet under OL, svarte 18-åringen følgende til Reuters:

- Det har ingenting å si. Alle vet hvem vi egentlig er. Det viste publikum i arenaen her i dag.

Før mesterskapet derimot, var det en opprørt Medvedeva som snakket om utestengelsen. Hun nektet først å akseptere at Russland ikke skulle delta i OL. Da hun snakket til IOC etter den første utestengelsen, sa hun:

- Dette skulle være min første mulighet til å være en del av den unike OL-atmosfæren. Jeg kan ikke forstå at de frarøver meg og mine lagkamerater den muligheten.

Hun fortsatte:

- Jeg kan ikke akseptere å delta i OL uten det russiske flagget som en nøytral utøver. Jeg er stolt av landet mitt, og det er en ære for meg å representere Russland i et OL. Det gir meg styrke og inspirerer meg, forklarte hun til Reuters.

IOC visste om det

Dagbladet tok tirsdag kontakt med IOC for å forhøre seg om det russiske draktstuntet.

Emmanuelle Moreau jobber i kommunikasjonsavdelingen til IOC. Hun forklarer til Dagbladet at organisasjonen visste om flaggene på forhånd:

- Da Russland ble utestengt, hadde de allerede laget det meste av OL-utstyret. I stedet for å lage helt nytt utstyr ble løsningen å gjemme unna flagg eller navn med å legge andre elementer over. Vi visste om flagget, men ble enige med OAR om at de kunne ha et skjerf over. Vi har ikke fått noen klager på at flaggene ble vist fram under OL i Pyeongchang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!