I overgrepsbråk om Biden

Den amerikanske turnstjerna Simone Biles (23) har havnet i dyp konflikt med flere av sine følgere etter å ha støttet Joe Biden.

MESTER: Fire ganger olympisk turn-mester Simone Biles har støttet Joe Biden i hans kamp for presidentvervet. Det har falt i dårlig jord blant enkelte kritikere, som trekker en stygg parallell. Foto: NTB
MESTER: Fire ganger olympisk turn-mester Simone Biles har støttet Joe Biden i hans kamp for presidentvervet. Det har falt i dårlig jord blant enkelte kritikere, som trekker en stygg parallell. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Simone Biles, den mestvinnende amerikanske turneren gjennom tidene, uttrykte sterk støtte til landets framtidige president Joe Biden i høst.

Biles oppfordret sine millioner av følgere på sosiale medier til å stemme på den demokratiske kandidaten i presidentvalget.

Etter at det sist helg ble klart at Biden hadde seiret, delte hun sin store glede og begeistring med fansen.

«Historie !!!» jublet hun i skriftlig form på Instagram og Twitter, som tekst til et bilde av Biden og den påtroppende visepresidenten, Kamala Harris.

View this post on Instagram

😭😭😭💙💙💙 HISTORY!!!!!!

A post shared by Simone Biles (@simonebiles) on

- Gjør meg kvalm

Men Biles' støtte til den kommende amerikanske presidenten har ikke gledet alle, ifølge blant andre svenske Expressen.

I helga la Biles ut en skarp melding på Twitter hvor hun angrep folk som hadde kommet med mishagsytringer mot hennes engasjement.

FORTVILET: Simone Biles har vært svært opprørt på sosiale medier de siste dagene. Foto: NTB
FORTVILET: Simone Biles har vært svært opprørt på sosiale medier de siste dagene. Foto: NTB Vis mer

Bakgrunnen for Biles' sinne er en svært tung, mørk materie:

Den fire ganger olympiske mesteren Simone Biles var en av hovedvarslerne da legen for de amerikanske landslagsjentene i turn Larry Nassar ble pågrepet og seinere dømt til 300 år i fengsel for systematiske, grove, årelange overgrep mot turnkvinnene han var lege for.

Når Biles har støttet Biden i høstens valgkamp, har dette slått tilbake mot henne:

For Bidens tidligere assistent Tara Reade beskyldte nemlig i april den påtroppende presidenten for seksuell trakassering tidlig på 90-tallet.

Hun var bare en av flere kvinner som under primærvalget anklaget Biden for å tafse på kvinner i offentlige sammenhenger.

Biden har nektet for påstandene, men de har hengt ved ham i flere fora.

ANKLAGER: Joe Biden ble tidligere i år anklaget av en av sine tidligere medarbeidere for seksuell trakassering. Foto: NTB
ANKLAGER: Joe Biden ble tidligere i år anklaget av en av sine tidligere medarbeidere for seksuell trakassering. Foto: NTB Vis mer

Da Biles mottok meldinger på sosiale medier hvor noen oppfordret henne til å slutte å støtte Biden - nettopp med bakgrunn i den tidligere overgrepsanklagen mot Biden - ble hun sint.

På Twitter slår Biles tilbake, og skriver:

- Alle dere som sammenlikner det seksuelle overgrepet mot meg med dette valget, gjør meg kvalm.

Paralleller

Utover denne uka har det fortsatt å strømme på med uanstendige meldinger på Biles' Instagram-konto.

Biles' kritikere trekker paralleller mellom de to sakene, sammenlikner hennes opplevelser med seksuelle overgrep og anklagene mot Biden, og mener derfor at Biles burde trekke sin støtte til Biden.

AKROBATISK: Simone Biles under fjorårets VM. Bildet er for øvrig prisbelønt i en internasjonal fotokonkurranse. Foto: NTB
AKROBATISK: Simone Biles under fjorårets VM. Bildet er for øvrig prisbelønt i en internasjonal fotokonkurranse. Foto: NTB Vis mer

Biles nyter samtidig stor støtte fra idrettstopper og folk i USA. Mange har skrevet sine støtteerklæringer til henne på sosiale medier, som en av verdens fremste sleggekastere, Gwen Berry:

- Dette er grunnen til at jeg hater denne jævla verdenen … Beklager at du må tåle denne dritten. Bare fortsett å være modig. Du er en kilde til inspirasjon for så mange mennesker, skriver han.

Netflix-dokumentar

Larry Nassar er kalt «den mest ondskapsfulle i idrettens historie». Nassar var lege i det amerikanske turnlandslaget i 18 år - og begikk i løpet av denne perioden hundrevis av overgrep.

Så mange som 265 jenter skal ha blitt utsatt for misbruk av Nassar, også et visst antall gutter.

Flere kvinnelige stjerner på det amerikanske landslaget fortalte etter hvert om Nassars overgrep. I år resulterte skandalen i en Netflix-dokumentar, hvor også Biles medvirker.

OVERGRIPEREN: Legen Larry Nassar har blitt kalt den mest ondskapsfulle mannen i idrettens historie. Gjennom 20 år skal han ha forgrepet seg på mer enn 200 jenter, og noen gutter, i turnmiljøet. Fot: NTB
OVERGRIPEREN: Legen Larry Nassar har blitt kalt den mest ondskapsfulle mannen i idrettens historie. Gjennom 20 år skal han ha forgrepet seg på mer enn 200 jenter, og noen gutter, i turnmiljøet. Fot: NTB Vis mer

Den fire ganger olympiske mesteren - og femdobbelte verdensmesteren fra i fjor - snakket om misbruket hun var utsatt for i TV-programmet «If I Could Tell You Just One Thing» i 2019.

En av de tyngste følelsene hun slet med, fortalte hun, var tvilen om hun skulle orke å fortelle om overgrepene. Hun var redd for hva det ville føre til.

- Folk vil ikke se meg som Simone Biles, turneren, men som Simone Biles, et offer for seksuelle overgrep, fryktet jeg. Så jeg benektet det, og var veldig deprimert. Det var ikke lett. Men jeg føler at jeg er en sterkere kvinne i dag, og det føles som om jeg har hjulpet yngre jenter med å fortelle, uttalte hun.

I det samme intervjuet fortalte hun om sine svært tunge tanker etter overgrepene:

- Jeg fortalte en av advokatene mine at jeg sov hele tida fordi det var det nærmeste jeg kunne komme døden.

I et TV-intervju med Megan Kelly Today i 2018 sa hun:

- Han tok en del av meg som jeg aldri kan få tilbake.

MESTVINNENDE: Simone Biles vant fem VM-medaljer i turn i fjor. Foto: NTB
MESTVINNENDE: Simone Biles vant fem VM-medaljer i turn i fjor. Foto: NTB Vis mer

Det ble rettet massiv kritikk mot det amerikanske turnforbundet etter at saken smalt, mye fordi overgrepene skjedde over så lang tid uten at noen på toppen sa ifra.

Stjerna Biles gikk i fjor hardt ut mot sitt eget turnforbund.

- De sviktet oss. De hadde én jobb, bokstavelig talt én jobb. Og de kunne ikke beskytte oss, sier hun til New York Times.

Det var avisa Indianapolis Star som for alvor gikk inn og avslørte turntreneren og forholdene i amerikansk turn. En møysommelig journalistisk kartlegging avslørte ikke bare Nassar, men et system i turnsporten i USA som dekket over misbruket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer