VIKINGER: Viking-kaptein Indridi Sigurdsson mener den tøffe oppveksten på Island er grunnen til hans og landsmennenes fotballsuksess. Her er stopperen i gang med et jubelbrøl etter Sverrir Ingi Ingasons (i midten) 1-0-scoring mot FKH. Yann-Erik de Lanlay smiler til venstre.  Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
VIKINGER: Viking-kaptein Indridi Sigurdsson mener den tøffe oppveksten på Island er grunnen til hans og landsmennenes fotballsuksess. Her er stopperen i gang med et jubelbrøl etter Sverrir Ingi Ingasons (i midten) 1-0-scoring mot FKH. Yann-Erik de Lanlay smiler til venstre. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

- I påska reiser nordmenn på hytta eller til huset i Frankrike. På Island trener de

Vikings fem islendinger mener forskjellen er stor.

VIKING STADION (Dagbladet): Etter å ha tatt åtte av tolv mulige poeng, kjemper Viking helt i toppen av Tippeliga-tabellen.

I 2-0-seieren over Haugesund så laget ut som en reell tittelkandidat. Nå tror spisskomet Jón Dadi Bödvarsson (21) at årets seriegull kan havne i Norges oljehovedstad for første gang siden 1991.

- Vi drømmer om gull. Følelsen jeg har nå, er helt fantastisk, forteller Bödvarsson til Dagbladet.

Tøff oppvekst I vestlandsderbyet var 21-åringen en av fem islendinger Viking-trener Kjell Jonevret mønstret fra start. Samtlige er enige om at spillerne fra sagaøya bidrar med noe helt essensielt - en ekstrem vinnermentalitet. Kaptein Indridi Sigurdsson (32) mener den tøffe oppveksten er grunnen.

- Vi er vant til å jobbe hardt. Barn på Island har det ikke like godt som i Norge. Å lykkes som fotballspiller er en stor motivasjonsfaktor, sier Sigurdsson til Dagbladet.

Den enorme viljen, både til å trene hardt og til å gjøre alt for å vinne fotballkamper, er noe Jonevret har merket seg.

- Det kommer fra oppveksten deres. I påska reiser nordmenn gjerne på hytta eller til huset i Frankrike. På Island trener dem. Innstillingen er utrolig. De er liksom villige til å betale prisen det koster for å bli best, sier Jonevret.

Spisset barneidrett Det er kanskje derfor Island, til tross for det beskjedne innbyggertallet på rundt 320 000, likevel produserer og leverer spillere til internasjonal fotball i hopetall.

FRA VAKTMESTER TIL HELT: Sverrir Ingi Ingason (20) jobbet som vaktmester på Island så seint som i fjor. Her feirer han praktmålet sitt mot FKH.
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
FRA VAKTMESTER TIL HELT: Sverrir Ingi Ingason (20) jobbet som vaktmester på Island så seint som i fjor. Her feirer han praktmålet sitt mot FKH. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Sigurdsson er i hvert fall ikke i tvil om hva som er grunnen.

 - På Island spiller vi for å vinne fra vi er seks år gamle. Det er lov å være best. Det er lov å stikke seg ut. Forskjellene er store fra Norge, sier Sigurdsson, før han legger til:

- Det diskuteres litt hjemme også om det er bra eller ikke, men jeg mener det er en av fordelene våre. Det er kanskje noen spillere med sein utvikling som faller fra, men det kommer veldig mye godt ut av det.

Profesjonelt opplegg Viking har så langt scoret fem mål denne sesongen. Alle er signert menn med islandsk pass. Mot Haugesund noterte Steinthor Thorsteinsson (28) seg for sitt første i den mørkeblå drakta.

EN KRIGER: Steinthor Thorsteinsson fikk seg en solid lårhøne mot slutten av kampen mot FKH, men mener selv han snart er tilbake. - Jeg hadde nylig en mye verre smell i leggen, da var jeg klar etter to dager, sier Thorsteinsson til Dagbladet og smiler.
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
EN KRIGER: Steinthor Thorsteinsson fikk seg en solid lårhøne mot slutten av kampen mot FKH, men mener selv han snart er tilbake. - Jeg hadde nylig en mye verre smell i leggen, da var jeg klar etter to dager, sier Thorsteinsson til Dagbladet og smiler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Både han og Sigurdsson betegner betydningen av å ha profesjonelle trenere helt ned i seksårsalderen som en viktig islandsk suksessfaktor.

- Hvis du sammeligner Norge og Island, har du mange flere profesjonelle trenere i ungdomsavdelingene. Når du er seks-syv år gammel, trener du også mye mer i Island enn her. I Norge har jeg et inntrykk av at det er fedrene som har ansvaret for treningene, sier Thorsteinsson til Dagbladet.

- Ingen av oss har noen gang hatt en av fedrene våre som trener, understreker Sigurdsson.

Fra vaktmestere til helter Mot Haugesund sto den 20 år gamle stoppermakkeren hans Sverrir Ingi Ingason for et kremmerhus av en scoring.

STERKT SAMHOLD: Spiss Jón Dadi Bödvarsson (jublende med armen i været til høyre) forteller at samholdet er sterkt - både mellom islendingene og de øvrige lagkameratene.
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
STERKT SAMHOLD: Spiss Jón Dadi Bödvarsson (jublende med armen i været til høyre) forteller at samholdet er sterkt - både mellom islendingene og de øvrige lagkameratene. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

I fjor jobbet Ingason som vaktmester på dagtid og spilte fotball på kveldstid. Det samme gjorde Bödvarsson, angriperen som har puttet tre ganger på 152 Tippeliga-minutter denne sesongen, før han ble hentet til Stavanger vinteren 2013.

Derfor er det kanskje ikke rart at det betyr så uendelig mye for dem å spille for Viking.

- Det er dette jeg drømte om da jeg var en liten gutt. Jeg gleder meg til å komme på trening hver dag. Jeg snakket nettopp med Björn (Daniel Sverrisson, den femte i Island-kvintetten) om hvor fornøyde vi er her, sier Ingason til Dagbladet.

ELEGANT: Midtbanespiller Björn Daniel Sverrisson er i utgangspunktet den største stjernen av Vikings islandske spillere, men har fremdeles til gode å få maks ut av potensialet sitt. 
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
ELEGANT: Midtbanespiller Björn Daniel Sverrisson er i utgangspunktet den største stjernen av Vikings islandske spillere, men har fremdeles til gode å få maks ut av potensialet sitt. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Følelsen av takknemlighet, deles av Bödvarsson.

- Jeg vil ikke tilbake til Island. Jeg lever drømmen min her. Det er jo helt fantastisk, sier han.

FORNØYD TRENER: Viking-sjef Kjell Jonevret er tilfreds både med islendingene og de øvrige spillerne etter den gode sesongstarten.
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
FORNØYD TRENER: Viking-sjef Kjell Jonevret er tilfreds både med islendingene og de øvrige spillerne etter den gode sesongstarten. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer