- I Portsmouth kalte de meg bare Torres

Lyns Jo Inge Berget (17) liker sammenlikningen.

(Dagbladet.no): Han har hørt det før, men det er vanskelig å komme utenom at Lyn-talentet Jo Inge Berget likner på Fernando Torres.

- Jeg var i Portsmouth i sommer på prøvespill, der kalte de meg bare Torres. Jeg vet ikke om noen husket hva jeg egentlig het, humrer 17-åringen.

Han har ingenting mot å bli sammenliknet med Liverpools spanske målmaskin.

- Nei, er du gæren. Det er bare positivt, sier han.

Berget kom til Oslo-klubben fra Hadeland da han begynte på Toppidrettsgymnaset (NTG) sommeren 2006. Han debuterte for Lyn i Tippeligaen allerede i fjor, og fikk tre innhopp.

Tøff kamp om plassen

Håpet er mer spilletid i år, men han vet at det kan bli tøft.

- Vi har jo hentet noen nye spillere i de samme posisjonene som jeg spiller, så det blir vanskelig, sier Berget.

NORGES TORRES: Lyn-unggutten Jo Inge Berget er vant til å høre at han likner Liverpool-spiss Fernando Torres. Akkurat det gjør ham ingenting. Foto: Kasper Wikestad, Digitalsport og Rich Eaton, EPA/Scanpix
NORGES TORRES: Lyn-unggutten Jo Inge Berget er vant til å høre at han likner Liverpool-spiss Fernando Torres. Akkurat det gjør ham ingenting. Foto: Kasper Wikestad, Digitalsport og Rich Eaton, EPA/Scanpix Vis mer

Trener Henning Berg sier også at Berget trenger tid.

- Han har vært en del skadet i vinter og ligger et godt stykke bak det som var målsetningen hans ved juletider. Han trenger å trene hardt og lenge for å bli en toppspiller, mener Berg.

Berget pådro seg en strekk i akillesen første dagen Lyn var på La Manga. Først i går hadde han sin første fulle trening.

- Målet for sesongen er å få spille mest mulig, kanskje å score i Tippeligaen, sier han.

Har jobbet med touchen

Trener Berg varsler imidlerid at Berget må finne seg i å starte sesongen blant reservene.

- Han har potensiale til å etablere seg i Tippeligaen, men det forutsetter at han jobber knallhardt over tid. På grunn av skadene må han nok regne med å spille for andrelaget vårt i alle fall den første delen av sesongen, sier Berg.

Og Berget er klar for å jobbe. I vinter har han i likhet med resten av Lyn-laget jobbet med O2-opptaket, eller kondistrening på godt norsk.

- I Portsmouth kalte de meg bare Torres

- Fotballfaglig har jeg jobbet med touchen, og det å bli mer orientert. Det går ganske mye fortere i Tippeliagen enn i juniorfotballen.

Møtende spiss

Jo Inge Berget kan spille både spiss, sentral midtbane og kant. Men drømmerollen er klar:

- Jeg liker å spille møtende spiss i mellomrommet. Jeg føler selv jeg er en kreativ fotballspiller med litt uventede offensive løsninger.

Det mest opplagte forbedringspotensialet ser gjelder bakover på banen.

- Jeg kan bli bedre på den defensive jobbingen, smartere defensivt.

Når det gjelder forbilde, er ikke Berget i tvil.

- Zinedine Zidane var forbildet fra jeg var liten til han ga seg, og han er et forbilde fortsatt. Fernando Torres er også et forbilde, sier Berget.

Drømmer om Spania

For ordens skyld: Det var Jo Inge Berget selv som brakte Torres på banen før vi spurte om den ytre likheten, som vi var redd han var lei av å snakke om.

Men tvert om, han tar det kun som en ære, selv om han ikke har noe spesielt forhold til Liverpool eller noen engelsk klubb.

For fotballdrømmen ligger i Torres\' fødeland, Spania.

- Som alle andre drømmer jeg selvfølgelig om å bli proff i utlandet. Å spille i Spania er den største drømmen. Men jeg har det ikke travelt med det. Jeg har det bra i Lyn og føler jeg har langt igjen før jeg kan ta det neste steget.

I første omgang handler det altså om å overbevise Henning Berg om at han er klar for mer Tippeliga-spill.