Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jukse-rekorder i friidrett

I respekt for død sjef

Hadde avdøde Svein Arne Hansen fått viljen sin, ville de ærlige utøverne hatt alle rekordene i friidrett. Nå er det på tide å hedre ham ved å fullføre jobben.

EGENTLIG BEST: Unge Marcus Thomsen har lenge vært Norges beste kulestøter gjennom alle tider. På Norges-toppen rundt ham er det bare tidligere dopere. Det var de den avdøde friidrettssjefer Svein Arne Hansen forslkte å stoppe. Den jobben bør norsk friidrett fullføre for å hedre ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EGENTLIG BEST: Unge Marcus Thomsen har lenge vært Norges beste kulestøter gjennom alle tider. På Norges-toppen rundt ham er det bare tidligere dopere. Det var de den avdøde friidrettssjefer Svein Arne Hansen forslkte å stoppe. Den jobben bør norsk friidrett fullføre for å hedre ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En plutselig alvorlig sykdom stoppet de europeiske friidrettssjefen Svein Arne Hansens modige kamp mot svindelen i den sporten han alltid har vært så glad i. Han fikk ikke oppleve drømmen om en ærlig friidrett. Lørdag døde Svein Arne etter lang tid i koma.

Nesten daglig blir vi minnet om at vi kunne ha trengt pågangsmotet hans. Som denne helgen da det skulle vært friidretts-NM i Fana; et mesterskap som er corona-utsatt til september.

Der hadde den unge kulestøteren Marcus Thomsen vært en av stjernene i den stadig bedre norske friidretten. Nå fornyes denne sporten hele tida, men en ting står bom fast:

Derfor har ennå ikke Marcus (22) fått godkjent sin norske rekord i kule, selv om alle foran og rundt ham på lista har jukset. Disse tidligere norske kulestøterne er avslørt som svindlere, men alle resultatene deres er ikke strøket.

Det var den uretten Svein Arne Hansen prøvde å ta tak i som president i det Europeiske Friidrettsforbundet (EAA). Der møtte han en mur av motstand, men ga seg egentlig aldri før han i mars ble rammet av hjerneslag.

DA HADDE HANSEN forgjeves jobbet i et par tiår for å få vekk denne skampletten fra friidretten.

Allerede seint på 1990-tallet kom det første felles nordiske initiativet for å stryke gamle, råtne rekorder. Det ble sett på som en spøk av resten av friidretten. Dette var jo tida da jukset om mulig var mer utbredt enn noen gang i sporten.

Først mye seinere ble det oppfattet som ramme alvor. Svein Arne Hansen var kommet i posisjon som sjef i Europa, den gamle toppledelsen i internasjonal friidrett var selv blitt avslørt som juksere og statssvindelen i Russland var dels rullet opp.

SOM TIDLIGERE SJEF for populære Bislett Games tok Hansen en personlig sjanse. Da han våren 2017 kjempet igjennom vedtaket på EEA-kongressen om å stryke gamle rekorder, fulgte ganske raskt beskyldningene mot nettopp ham for passe slappe dopingkontroller på Bislett opp gjennom årene. Det hadde jo vært en tid da prestasjonene til innkjøpte verdensstjerner var viktigere enn hvordan de hadde oppnådd disse resultatene..

Det får så være; konkrete feil i prøvetakningen ble aldri bevist. Friidretten er full av folk som en eller annen gang har fått flekker. Det sentrale spørsmålet er uansett hva de er villig til å stå opp for nå som det gamle regimet har falt.

Der var Svein Arne Hansen blant de som ville aller mest.

HADDE HAN FÅTT det som han ønsket, ville Marcus Thomsen allerede vært norsk rekordholder i kule. Unggutten har egentlig støtt lengre enn alle rundt seg på lista i et par år:

  • Sju nordmenn har klart 20 meter i denne klassiske øvelsen. Marcus er den eneste av dem som har gjort det på ærlig vis.

Dette er en resultatliste fra norsk friidrett til å grine av, og speiler svarte miljøer her hjemme.

FOR ÅTTE ÅR siden satt Dagbladet søkelyset på disse miljøene. Friidrettsledelsen med Svein Arne Hansen som sjef var såre over kritikken, og stevnet meg som kommentator inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Friidretten tapte også der. Dagbladets journalistikk ble frikjent. Da tjente det til Hansens ære at han aldri frikjente seg selv.

Et par måneder etter dommen kom han bort til meg, og sa at Dagbladet hadde rett. Nå ba han om unnskyldning.

Selv var han blitt lurt av gamle løgner fra noen i det norske friidrettsmiljøet, og var dypt lei seg. Det skulle ikke skje igjen.

Og det gjorde det ikke.

Det var fra dette tidspunktet han kastet all sin arbeidskraft inn på å rette opp friidrettens arvesynd.

I DET ARBEIDET hadde Svein Arne Hansen sterke sosiale kvaliteter som gjorde ham til en effektiv internasjonal idrettsleder. På kort tid fikk han samlet europeisk friidrett både til å ta et oppgjør med russisk statssvindel og seg selv.

Sporten kunne ikke leve videre på en ren løgn:

- Rekorder som viser begrensingene for menneskets yteevne, er noe av det fineste ved idretten vår, sa han i oppgjøret med fortidas jukse-resultater, og tilføyde:

- Men om vi ikke kan tro på disse rekordene, er de meningsløse.

DET BLE HARDE tak innad i miljøet, og det skjønte han:

- Det vi foreslår er revolusjonært. Ikke bare fordi Europa-rekordene og verdensrekordene blir strøket, men fordi vi forandret alt ved det å sette en slik rekord, sa Svein Arne Hansen, og kom med forslaget om at nye rekorder bare kunne bli satt av utøvere som var testet grundig og presterte i stevner med troverdig kontroll.

I tillegg måtte rekorden ha vært mulig å teste i minst 10 år. Dermed ble grensen for rekorder satt til 2005; altså samtidig med innføring av etterprøvbare tester.

Alle rekorder før den tid skulle slettes.

DETTE BLE FOR tøffe krav for internasjonal friidrett. En etter en protesterte gamle stjerner mot at de ble mistenkeliggjort, men det var ikke poenget. Svein Arne Hansen ville bare at de mange ærlige frivillig skulle bidra til en ren sport.

Vedtaket i EAA ble altså lagt på is. Dessto flottere ville det ha vært om norsk friidrett i respekt for sin avdøde sjef, hadde brukt denne rare sesongen til å fullføre Svein Arne Hansens livsverk.

VÅR EGEN FRIIDRETT hadde ikke engang trengt å stryke alle resultater fra før 2005 slik planen var. Det hadde holdt å ta vekk samtlige av de personlige rekordene til de norske utøverne som er tatt for juks.

Året 2005 ble jo satt som grense fordi det var da friidretten fikk testmetoder og systematikk som liksom skulle garantere en ren idrett. Også det viste seg å være en bløff.

De fremste friidrettslederne manipulerte prøver som om ingen ting hadde skjedd, og selv dopingkontrollen til ærligere idrettssjefer har fortsatt store hull.

LIKEVEL ER DET blitt såpass framgang i antidopingarbeidet i friidretten de siste par årene etter opprettelsen av et uavhengig testfunksjon, at det går an å være optimist.

Marcus Thomsen kan ikke være noe annet. Han er den fysisk svakeste utøveren i verdensklassen. De gode resultatene kommer på den tekniske jobben han har gjort siden han var tenåring i Danmark.

DER BLE HAN trent av amerikaneren Simon Stewart. Sammen fikk de fram en trygg følelse og rytme for det å støte langt. Da kommer resultatene etter hvert som det er naturlig med sterkere muskler og økt vekt.

Den stødige utviklingen fra sesong til sesong, forteller om fortsatt sunn jobbing hos den allsidige islandske kasttreneren Vesteinn Hafsteinsson i Växsjø. For Marcus er det greit nok at sommer-OL i Tokyo ble utsatt, men sannsynligvis er det mesterskapene lenger fram i tid som blir de beste.

Trioen i verdenstoppen i kule er alle fem, seks år eldre enn Marcus Thomsen. Etter persen han satt på Bislett nylig med 21,03, er avstanden opp dit 88 centimeter.

FRIIDRETTEN HAR ALLTID reklamert med at den er verdens mest målbare idrett. Det har vært falsk reklame i over 50 år.

Heller ikke her kan kvalitet måles i centimetre eller tidels sekund. Det eneste som virkelig skiller, er hva du gjør for at denne leken skal være vennlig og ærlig.

Sånn at for eksempel unge kulestøtere til slutt får vist fram hvor gode de egentlig er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!